Krop & velvære
25. september 2024

Det er almindeligt, at kvinder får mere ansigtshår efter overgangsalderen. Her er årsagen, og hvad du kan gøre

Efter en vis alder bemærker mange kvinder, at de får mere hårvækst i ansigtet. Hvis det er noget, du oplever, er du ikke alene – her er årsagen til de nye hår og hvad du kan gøre ved det.
Af: Aino Oxblod. Oversat af redaktionen
se

Foto: femina.se

At have bløde dun i ansigtet er noget, alle kvinder har i forskellig grad gennem hele livet – nogle har lidt mere, andre lidt mindre.

Men når du går ind i overgangsalderen, er det almindeligt at opleve, at ansigtshårene ændrer karakter. Det er ikke usædvanligt, at grovere og mørkere hår dukker op, som har en mere skæglignende struktur.

– Mange kvinder oplever, at de får grove hår i ansigtet i overgangsalderen, siger lægen Somi Javaid til det amerikanske sundhedssite Prevention.

Lægen Donna Hart konstaterer, at det også er almindeligt, at kvinder i overgangsalderen får mindre hår på hovedet, samtidig med at de får mere hårvækst i ansigtet.

– Det hænger ofte sammen med problemer med hårvækst på hovedet eller hårtab på hovedet, to almindelige fænomener i overgangsalderen, siger hun til sitet og fortsætter:

– Når mængden af østrogen i kroppen falder, stiger den relative mængde testosteron, hvilket stimulerer væksten af ansigtshår.

Sådan kan du slippe af med ansigtshårene
Hvad kan man så gøre ved ”overgangsskægget”, hvis det irriterer en?

Ifølge lægerne findes der forskellige metoder.

Hvis du ikke ønsker professionel hjælp, kan du enten vokse, plukke eller bruge hårfjerningscremer, der er lavet til ansigtet, derhjemme – hvilken metode, der passer bedst, afhænger af, hvordan hårvæksten ser ud og dine egne præferencer.

Hvis du ønsker at investere i laserbehandling, er det dog vigtigt, at hårene ikke er blevet hvide med alderen – i så fald virker laseren ikke. Der findes også medicin, du kan få på recept, som kan nedsætte væksten af ansigtshår.

Hvis du føler dig bekymret over mængden af ansigtshår, opfordrer Somi Javaid dig til at kontakte en læge for at sikre, at det ikke skyldes en underliggende sygdom.

Artiklen blev først bragt hos femina.se, som også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også