Krop & velvære
19. september 2024

Alle gør det. Men mange af os gør det i skjul

Jeg kan mærke en lille skam ved overhovedet at skulle skrive ordet. Skide. Det virker næsten som et skældsord. Og det er hele essensen af problemet.
Af: Kamilla Kilias

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvorfor er det så skamfuldt for mange kvinder at gå på toilettet andre steder end derhjemme? Og hvad sker der egentlig, når vi undertrykker trangen?  Det taler vi om i podcasten 'femina update'.

Foto: Unsplash

Forestil dig det her: Du er på besøg hos din nye kæreste. I har haft en hyggelig middag, og I er lige kommet hjem til ham for at se en film. Men pludselig mærker du den snigende følelse – du skal på toilettet. Du prøver at ignorere det, skubber følelsen væk og siger til dig selv, at du kan holde det ud lidt længere. For tanken om at skulle bruge hans toilet, måske larme eller efterlade en ubekvem duft, er ulidelig.

Lyder det bekendt? For mange kvinder er det her et ubehageligt vilkår i hverdagen – det, jeg kalder skideskam. En skam for at gå på toilettet uden for hjemmets fire vægge, hvad enten det er hos kæresten, på arbejde eller i sociale sammenhænge.

Min kollega Signe Larsen har undersøgt, hvor skammen for at skide kommer fra.

- Speciallæge i mave-tarm-sygdomme Dennis Raahave har tidligere over for Politiken forklaret, at han mener, at skammen har rod i barndommen, da mange børn lærer en række dækord for toiletbesøget: Nummer to, bummelum og puha eksempelvis.

Vores ordvalg er bare en af flere grunde. I denne uges afsnit af podcasten ’femina update’ fortæller Signe Larsen, hvorfor det er så skamfuldt for mange kvinder at gå på toilettet andre steder end derhjemme, og hvad der sker, når vi undertrykker trangen.

Lyt til afsnittet her.

Alle gør det. Men mange af os gør det i skjul

Alle gør det. Men mange af os gør det i skjul

Femina update | 20 min

Du kan også lytte til tidligere episoder af ‘femina update’ her.

Læs mere om:

Læs også