Rejser
17. oktober 2024

Rejseguide til byen, der er lavet til turister, men hvor man ikke føler sig som turist

San Francisco er byen, hvor man nemt kan drysse en uge væk ved at vandre gaderne tynde, spise fantastisk mad og nyde de mange kulturelle tilbud.
Af: Anne Christine Persson
Golden Gate Bridge tower with San Francisco's skyline in background. Anne Christine Persson

Foto: Anne Christine Persson, PR

Det er svært at kede sig i San Francisco. Det er en by, der er lavet til turister, men hvor man ikke føler sig som en turist, når man benytter sig af byens mange tilbud.

Der er masser af grønne områder, og man kan altid hoppe på en sporvogn for at komme fra A til B.

Sporvognene er en bekvem og hyggelig måde at se byen, men ikke speciel hurtig.

San Francisco voksede sig stor under guldfeberen i midten af 1800-tallet og blev hjem for lykkejægerne – nogle mere succesrige end andre – og i dag er det en by, hvor der i den grad er fokus på tech, it og udvikling på grund af den nærliggende Silicon Valley.

Fra én slags guld til en anden. Uanset hvad er der både albue- og hjerterum.

San Francisco er en by, hvor de enkelte kvarterer er meget karakteristiske, og man kan fortabe sig i hvert område.

Her kan man finde verdens ældste Chinatown, og man kan kigge på politiske vægmalerier i Balmy Alley i The Mission District, hvor man også kan drikke kaffe på byens mest hippe caféer.

San Franciscos Chinatown var den første i verden.

I Castro er der rig mulighed for at blive klogere på byens LGBT-historie, mens man om aftenen kan frekventere byens sjoveste barer.

Haight Ashbury er stadig byens bedste vartegn for den bevægelse, som startede et ungdomsoprør i 1960’erne. Her mødes både gamle hippier og unge mennesker i en duft af røgelse og joints.

Sidstnævnte er blevet legalt i mange stater i USA heriblandt Californien, så duften bemærkes nu ofte på gaden.

Hippier unge som gamle mødes i området Haight Ashbury.

Byens nyeste og grønneste tiltag er Presidio Tunnel Tops, hvor en gammel militærbase møder den motorvej, der krydser Golden Gate Bridge.

Her er nu bygget et stort og ambitiøst område, som skal være en oase i storbyen. Henover tunnelen er der anlagt en park med planter, buske og træer, som slanger sig ned til vandet, hvor der er blevet plads til både strand og mose.

De gamle kasernebygninger er indrettet til museer, hotel, bowlingbane, restauranter og meget mere.

Presidio Tunnel Tops er en tidligere militærbase bygget om til rekreativt område.

Man skulle være et skarn, hvis man ikke tog turen over Golden Gate Bridge.

Hvis man blot vil krydse broen, kan man gøre det i enten offentlige transportmidler, taxa eller Uber (som stammer fra San Francisco). Man kan faktisk også gøre det til fods eller på cykel. En anden mulighed er at leje en bil for en dag og selv køre turen nordpå over broen.

Det er ærligt talt ret magisk at køre over en så ikonisk bro, som står rød og rank hen over San Francisco-bugten.

Kombinér oplevelsen med et besøg i Muir Woods National Monument, som ligger blot 20 minutters kørsel fra broen. Her kan du føle dig meget lille ved siden af de gigantiske redwood-træer, som er verdens højeste træer, der kan blive helt op til 120 meter høje – og 4.000 år!

Museumsby for kunstelskere

Der er masser af museer i San Francisco, og byen er især god til kunst, som kan findes på museernes hvidmalede vægge, men også ude i byens åbne rum.

The Painted Ladies kalder man de farvestrålende og detaljerige huse ved Alamo Square.

SFMOMA er et af byens bedste moderne kunstmuseer, og så er museets seneste tilbygning designet af vores norske arkitektnaboer Snøhetta.

Der er jævnligt specialudstillinger med de bedste internationale kunstnere, og de har en stor samling af moderne kunst.

Det moderne kunstmuseum SFMOMA er et af byens bedste.

Foto: photo © Henrik Kam, courtesy SFMOMA

Museet Legion of Honor er bygget i beaux-arts-stilen, det er San Franciscos smukkeste og har en fantastisk udsigt til både Stillehavet og Golden Gate Bridge. Museet har en større samling af bl.a. de franske impressionister, herunder en del Auguste Rodin inklusive skulpturen “Grubleren”, som står flot i gården ved indgangen.

Midt i den naturskønne Golden Gate Park ligger kunstmuseet De Young, som har især amerikansk kunst fra 1700-tallet til nu samt kunst fra Afrika, Oceanien, Mellem- og Sydamerika. Brug et besøg på museet til at også tage en god spadseretur rundt i parken.

Spis godt

San Francisco kan prale af at have nogle af de bedste restauranter, og de mange forskellige nabolag har matchende restauranter med stor variation.

Hvad Eataly er for det italienske køkken, er China Live for det kinesiske. Et lækkert kinesisk madmarked med appetitlige delikatesser, der kan købes med hjem, men der er også både restauranter og barer.

I madmarkedet China Live er der lækre restauranter og delikatesseforretninger.

Deres sichuan chili prawns og kung pao firecracker chicken kan varmt anbefales. Zuni Café har siden 1979 været en San Francisco-klassiker med sit menukort af lækre retter inspireret af både det franske og italienske køkken.

Vestkystens absolut bedste brød fås hos Chad Robertsons bageri Tartine Bakery, hvor man desuden kan få kaffe to go.

Han har også åbnet Tartine Manufactory, hvor man kan få en god morgenmad eller frokost. Begge steder er beliggende i det charmerende Mission District.

Shopping fra flagskibsbutik til vintage

Der er et stort udvalg af butikker i San Francisco – fra de store butikskæder til finurlige specialbutikker.

I området omkring Union Square er der rig mulighed for shopping, og man kan her finde stormagasiner og internationale flagskibsbutikker, mens man i de andre områder kan gå på opdagelse i charmerende små butikker.

Området Haight Ashbury var en stor del af San Franciscos hippiebevægelse, og hovedgaden Haight Street har stadig lidt af ånden fra The Summer of Love.

Området Haight Ashbury har stadig lidt hippievibe, og man kan gøre gode vintagefund her.

Det er et godt sted at gå på vintagejagt, og butikken Wastelan er destinationen for de bedste og mest fashionable vintagefund.

San Francisco var på mange måder centrum for beatgenerationen.

Boghandleren og forlaget City Lights Bookstore blev hurtigt tilholdssted for generationens forfattere som Jack Kerouac, Allen Ginsberg og William S. Burroughs.

Tag forbi butikken, køb en bog, og lyt til en oplæsning af nogle af de allerbedste forfattere, som stadig besøger butikken.

Det lille område dækker over et par hyggelige gader på kryds og tværs med træer, charmerende huse og masser af fodtrafik.

Hayes Valley er et ideelt sted at bruge en eftermiddag på at kigge i de mange specialbutikker i området. Nap en god kop kaffe fra en af de mange kaffebarer, og se verden trille forbi udenfor.

Praktisk

SAS flyver direkte til San Francisco dagligt fra København.

Byen har et mildt klima året rundt og beskrives ofte som middelhavsklima med en lidt køligere sommer. På grund af beliggenheden ved Stillehavet er der altid risiko for tåge, kulde og vind. Det er en by med lokale mikroklimaer, så hvor der kan være tåge ved Golden Gate Bridge, kan der være sol og 30 grader i Castro.

Bycyklerne er tilgængelige overalt og en oplagt måde at opleve byen, og heldigvis er der elcykler.

Denne artikel blev første gang bragt i SØNDAG 38/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også