48 timer i Gøteborg med lokal gastronomi i verdensklasse og smuk natur
Foto: Lars Roest Madsen, PR, Shutterstock og Unsplash
Sveriges næststørste by har i en årrække satset stort på at blive én af verdens førende destinationer, når det gælder bæredygtig turisme.
Gøteborg har nu seks gange i streg toppet ranglisten 'Global Destination Sustainability Index', som vurderer graden af miljømæssig og social bæredygtighed i en lang række af verdens storbyer. På 2023-ranglisten opnår Gøteborg en score på 94.64 – til sammenligning er København nummer tre med en score på 91.73.
Kultur til eftertanke
De blå og røde redningsveste bag glasmontren bærer præg af at have været i brug. Stoffet har rifter og er stadig sværtet af mudder fra den strand på Lesbos, hvor de er samlet op. I dag er de udstillet på det store Världskulturmuseet, hvor de tjener som et grusomt vidnesbyrd om den ulighed og desperation, der får flygtninge fra Afrika til at tage den farefulde færd over havet i håb om et bedre liv i det forjættede Europa.
På Världskulturmuseet er der både skiftende og faste udstillinger, blandt andet om migration.
På det fire etager store Världskulturmuseet er social bæredygtighed et emne, som er langt mere bevægende, end det måske umiddelbart lyder. Ved siden af redningsvestene står for eksempel en blå træbåd med afskallet maling og årer i siden. Den har været brugt af menneskesmuglere til at sejle folk over Gibraltarstrædet mellem Marokko og Spanien, inden den blev beslaglagt af den spanske kystvagt.
Genstandene er en del af museets udstilling Korsvägar, som udforsker mødet mellem grænser, mennesker og kulturer – lige fra Silkevejen til Gibraltarstrædet og grænsen mellem USA og Mexico. Det er en udstilling, der maner til eftertanke, og man går bevæget derfra. Adgang til museet er i øvrigt gratis.
Sydlandsk markedsstemning
– Er det de gedeoste, I har, spørger jeg ostehandleren hos Hilda Nilsson Ost og peger på den store plastboks, som er fyldt med gedeoste i mange forskellige former og størrelser.
– Nej, nej, vi har mange flere, siger han lidt overrasket, inden han roligt begynder at guide mig gennem sortimentet i det lille stade, som bugner af både lokale, franske og andre europæiske oste på råmælk.
Göteborgs gamle “Stora Saluhallen” er stuvende fuldt med gøteborgensere på udkig efter lækkerier til weekenden. Torvehallerne er opført i 1888, og man fornemmer tidens tand og sjælen i interiøret i de gamle lokaler. Her er gulvene beklædt med godt slidte mosaikfliser, og markedsstemningen er intakt. Her er velassorterede slagterstader og små spisesteder, som ikke kun er befolket af mennesker op til weekenden.
Folk på de omkringliggende kontorer og arbejdspladser bruger også torvehallerne til frokostpause midt på ugen, blandt andet med besøg i Bar Bulot, hvor der hver dag tilbydes “husmandskost” med fransk accent og vægt på gode, lokale sæsonråvarer og bund i smagen.
Bar Bulot i markedshallen serverer husmandskost med fransk accent.
Lækre gedemælksoste hos Hilda Nilsson Ost i Stora Saluhallen.
Bar Bulot
Den gamle bomuldsfabrik
En besynderlig duft af både friskbagt brød og øl fylder luften omkring det gamle industrikompleks Nääs Fabriker. Duften kommer ikke fra det store, gamle bomuldsspinderi, men fra én af sidebygningerne, som rummer det cirkulære bageri og bryggeri Bröd & Malt, hvor bæredygtigheden er helt i højsædet: Her får den brugte mask fra ølbrygningen nyt liv i brødproduktionen, mens det overskydende brød går tilbage i ølproduktionen – ja, det kan faktisk lade sig gøre!
Tank op inden vandreturen på Brödfabriken …
… eller beløn dig selv med en kold fadøl på bryggeriet Poppels.
Har man brugt en lang dag med vandring på Gotaleden, kan man med fordel lade benene hvile her på det gamle bomuldsspinderi, hvor bageriet blot er ét af mange tilbud.
Nääs Fabriker ligger små fem kilometer fra Floda og blev grundlagt i 1833 af handelsmanden Peter Wilhelm Berg. Hans foretagende skabte et helt lille samfund af arbejdere, hvis gamle arbejderboliger nær fabrikken stadig er velbevarede og beboede i dag.
Jonsereds Fabriker, som tidligere var industri, men som i dag huser iværksættere, et kafferisteri, et bageri og et bryggeri.
Du kommer også nær vand ved vandring ad Gotaleden.
Fabrikshallerne er derimod blevet omdannet til et firestjernet hotel med en perfekt placering lige ud til Sävelången-søen og alle muligheder for genopladning af trætte vandrere.
Særligt attraktivt er det nybyggede badehus ved søbredden, hvor man kan nedsænke sit legeme i et udendørs boblebad, tage et koldt dyp i søen og efterfølgende varme sig i saunaen med udsigt over søen. I den anden ende af fabrikshallerne er der indrettet en butiksarkade, hvor man kan shoppe i livsstilsbutikker af høj kvalitet. Her er blandt andet tøjforretninger, et læderværksted og endda en brudekjolesyerske – hvis det afslappende ophold får romantikken til at spire!
Bynær vandring på Gotaleden
Langs vandrestien er træstammerne halvt og helt gnavet over af de bævere, som lever langs floden, der følger vandrestien langs Gotaleden. Én af de helt grønne naturoplevelser, man kan foretage som turist i Gøteborg, er at vandre en tur på Gotaleden. Man kan i princippet starte vandringen inde fra byen, men det mest oplagte er at tage toget, som på 10 minutter fører én fra byens larm til de uforstyrrede naturomgivelser ved Jonsered.
Gotaleden er en smuk vandrerute tæt på byen.
Det gamle industrikompleks Nääs Fabriker.
Her er det gamle vandkraftværk og det gamle fabriksmiljø fra 1830’erne blevet hjem for små og store iværksættere. Inden vandreturen kan man tanke op med lidt fika (svensk for kaffe og kage) hos Brödfabriken, og når man vender retur, er det oplagt at belønne sig selv med en kold fadøl hos Poppels Bryggeri.
Gøteborg fik i sin tid anlagt kanaler, og der er stadig smukke, gamle huse at beundre.
Gøteborg er kendt for sine sporvogne.
En nem tur er en god times vandring fra Jonsered til Lerum, hvor man kan tage toget videre til Floda. Her er der flere gode muligheder for at få tanket depoterne op. På det tidligere Garveriet, hvor man førhen forarbejdede kvæghuder, er det nu i stedet duften af fristende kager og brød fra det åbne surdejsbageri, der fylder i lokalerne, som også rummer café og restaurant.
Man kan spise indenfor eller udenfor på terrassen, hvor der er udsigt til floden. Hos Jernbruket kan man i en nedlagt smedje ved flodbredden drikke craft beer og spise amerikansk BBQ-mad grillet over trækul. I skovene er der masser af spisesvampe i sæsonen, så det kan også godt betale sig at have en pose og en kniv med i rygsækken.
Er du frisk, kan du gå hele vejen fra Jonsered til Floda. Den tur kan klares på tre-fire timer. Hele Gotaleden kan tilgås med offentlig transport, så det er nemt at kombinere én eller flere af strækningerne.
Praktisk
Gøteborg kan nås med direkte hurtigtog fra København. Der er spisevogn i toget, og den knap fire timer lange togrejse er den mest bekvemme og mest bæredygtige måde at nå byen på.
Der er også direkte flyforbindelse fra København til Gøteborg, og turen tager 45 minutter. I modsætning til toget lander man dog her 25 kilometer uden for byen – og tidsbesparelsen er dermed hurtigt ædt.
Fra Jylland kan man tage færgen fra Frederikshavn på 3,5 time.
Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 35/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.