Sundhed
22. oktober 2024

33 kvinder har fået fjernet deres livmoder ved en fejl

I løbet af 2023 og 2024 har 33 svenske kvinder fået fjernet livmoderen på universitetshospitalet Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Men nu er det kommet frem, at det slet ikke var nødvendigt.
Af: Signe Larsen
UPPSALA 20200229 Uppsala Akademiska sjukhus Foto: Christine Olsson/TT kod 10430

Foto: Christine Olsson/TT/Ritzau Scanpix

De 33 svenske kvinder i alderen 35 til 85 år fik alle besked om celleforandringer efter en prøvetagning.

Der var forstadier til livmoderhalskræft, og kvinderne blev anbefalet at få fjernet livmoderen ved en operation.

Men diagnoserne var forkerte, og det var en fejl, at de fik fjernet livmoderen. Sådan skriver svenske SVT.

- Vi beklager dybt, at det er sket, siger Johan Lugnegård, der er overlæge på Akademiska Sjukhuset, i en pressemeddelelse.

- At fjerne livmoderen er et stort indgreb med store og uigenkaldelige konsekvenser. Det burde ikke kunne ske, og alligevel skete det, og vi undskylder over for de kvinder, der er blevet ramt af dette. De har vores fulde støtte.

Den svenske sundhedsminister Acko Ankarberg Johansson kalder det en "frygtelig nyhed", og sygehuset vil nu følge op på prøver, der er lavet endnu tidligere, for at sikre, at lignende tilfælde ikke er sket.

Sygehuset havde selv taget initiativ til en gennemgang af vævsprøver, efter at afdelingen for gynækologi havde bemærket en uforklarlig stigning i antallet af den diagnose, som de 33 kvinder fik. De viste sig, at der havde været tale om en "systematisk overdiagnosticering".

- Vi forstår, at dette vækker bekymring ikke kun hos de berørte patienter, men også hos andre, der har fået diagnosen og undrer sig over, om det samme kan være sket for dem, siger Gudlaug Sverrisdottir, afdelingsleder for kvindesygdomme på sygehuset, i pressemeddelelsen.

Hvis sygehuset finder noget afvigende i prøver fra tidligere år, vil patienterne blive kontaktet.

Kvinderne, der har fået de fejlagtige diagnoser, vil blive tilbudt en opfølgende konsultation og information om muligheden for at søge økonomisk erstatning, fremgår det.

Læs mere om:

Læs også