Alle hans venner bliver gift og er på LinkedIn. Men 28-årige August vil noget helt andet
Foto: Sofi Hellberg Olsson
I en tid hvor Instagram-polerede succeshistorier og karrierestier definerer meget af unges selvbillede, forsøger musikeren August Sandfær at finde sin egen plads i et landskab præget af tvivl og ambivalens.
Han lever et liv, hvor passionen for musikken og lysten til at skabe står i kontrast til de forventninger om stabilitet og sikkerhed, der ligger som en understrøm i samfundet. For August Sandfær handler livet om noget andet end fast løn og et klart karriereforløb – det handler om at leve af musikken.
August Sandfær har spillet guitar i 15 år og været sideman i flere bands, men inden for de seneste år har han udforsket sin egen stemme og musikalske retning som frontfigur i projektet Mørkeblødt.
At forfølge en karriere i musikbranchen har også betydet, at han lever et liv, der afviger fra mange af sine jævnaldrende. I takt med at mange af hans venner bliver etableret med fuldtidsjob, fast bolig og forlovelser, oplever August Sandfær at være distanceret fra dem ved at være gået en mere utraditionel vej.
”Det går virkelig op for en, at det bare er andre snakke, man har, når man er ude på bar med sine gamle kammerater,” siger han og reflekterer over samtalerne, han nu sidder udenfor.
”Lige pludselig handler det om LinkedIn og fastansættelser. Og det er ikke, fordi jeg ikke er glad på deres vegne, men det kan være svært at følge med.”
Albumcoveret til Mørkeblødts debutalbum ‘Hundeliv’.
Foto: Sofi Hellberg Olsson
Følelsen af at være bagud er et konstant dilemma, hvor han forsøger at forene sin passion for musik med samfundets forventninger til, hvad det vil sige at være voksen og ansvarlig. Noget, som ifølge ham er domineret af traditionelle værdier.
”Man kan mærke, at man ikke passer ind i den form, der måske er forventet af en. Det bliver hårdere og hårdere at holde fast i den fortælling, vi har om os selv. At det er okay, at man stikker lidt ud på de fronter,” forklarer han.
Selv længes August Sandfær indimellem efter den stabilitet, som mange af hans venner oplever.
”Jeg tror i virkeligheden, at jeg er en tryghedsnarkoman. Jeg kan godt lide, at tingene er lidt firkantede oppe i hovedet, hvilket er dårligt forenet med musikverdenen, hvor alt er totalt kaos. Så der klart nogle dynamikker, som kæmper imod hinanden,” siger han.
Mørkeblødt er ellers signet på Mermaid Records og har allerede optrådt på festivaler som Smukfest og SPOT og opnået airplay på P4 og P6. Med debutalbummet ’Hundeliv’ er August Sandfær rykket et skridt tættere på rockstjernedrømmen.
Det er okay at føle sig lost
Musik er imidlertid en måde for August Sandfær at bearbejde de tanker og følelser, som følger med at have valgt en lidt anderledes livsbane og at føle sig bagud i forhold til sine jævnaldrende. En ventil, hvor han kan kanalisere de store spørgsmål og udfordringer.
”Musik er som en dagbog for mig,” fortæller han og uddyber.
”Alt det, der er svært at deale med, alle de store spørgsmål om livet. At få kogt det ind til noget, hvor det giver mening for mig gennem lyd og ord.”
Det indre paradoks mellem ønsket om at forfølge sin drøm, være tiltrukket af den tryghed, det traditionelle liv medfører og tvivle på, om det man har gang i, egentlig er det rigtige, udgør kernen i Mørkeblødts debutalbum.
I ’Hundeliv’ beskriver August Sandfær, hvordan passionen for musikken hele tiden vejes op imod samfundets krav om at ”blive voksen”.
Foto: Sofi Hellberg Olsson
Med Mørkeblødt ønsker August Sandfær at skabe et fællesskab omkring de følelser af tvivl, usikkerhed og frustration, som han er overbevist om, at mange andre unge kender.
”Forhåbentlig er der nogle andre, som kan spejle sig i at føle sig lidt lost. Og som måske har sendt lidt for mange MobilePay-anmodninger til mor, men at det også er okay at være lidt håbløs nogle gange,” siger han med et smil.
’Hundeliv’ favner både tvivl og vrede over præstationskulturens konstante pres, men også humor og håb. Det er vigtigt for ham, at musikken ikke bliver en selvmedlidende fortælling, men i stedet en åben og ærlig skildring af alle de følelser, som kan opstå, når man bliver fortvivlet over sin livsbane.
Derudover ønsker August Sandfær at udfordre den klassiske forståelse af, hvad det vil sige at lykkes. Det er et ”work in progress”, som han beskriver det, men han håber alligevel, at han med Mørkeblødt kan inspirere andre til at acceptere, at succes ikke nødvendigvis behøver at handle om en høj månedsløn eller det perfekte familieliv. Det er okay at definere sine egne mål og drømme, ligesom det er okay at føle sig lidt lost.