Da Malou var 11 år, blev juleaften forandret: "Børn kan godt mærke det"
Foto: Privat
Jul i lige år med mor og i ulige år med far.
En pakket kalender i december, måske to juleaftener og julefrokoster på mors side, fars side og med bonusfamilie.
Som skilsmissebarn kan man i julen føle sig splittet mellem mors og fars familie, også selvom man for længst er blevet voksen.
For Malou Kaastrup blev julen helt anderledes, da hendes forældre blev skilt. Hun var elleve år og hendes søster var syv år, og siden da har de skiftet mellem at holde jul hos deres mor eller far.
"Jeg forbinder julen med varme og nærvær. Vi har altid gået meget op i juletraditioner, så det var ikke sjovt at skulle holde jul uden hele ens familie," siger Malou.
"I mange år efter ville jeg gerne være alle steder på én gang i julen. Jeg følte altid, at enten min mor eller far manglede, og jeg ville gerne have alle skulle være sammen".
I dag har Malou dog lært at jonglere mellem mors side, fars side, bonusfamilie, bonus-bedsteforældre, svigerforældre og bonus-svigerforældre.
"Jeg prøver at få det bedste ud af det, og juleaften er blevet helt okay for mig. Juledagene kan dog være mere stressende, for der sker så mange ting med begge familier," fortæller hun.
Foto: Privat
Allerede som barn var Malou klar i mæglet omkring, at hun kun ville have én juleaften. Hun syntes, at det blev for overvældende at gøre det hele to dage i streg.
I stedet spiste hun altid morgenmad sammen med hendes mor, far og søster den 24. december.
"Jeg er heldig med, at mine forældre stadig kan tale sammen. Så jeg må indrømme, at den her løsning vi har fundet, og at mine forældre kan snakke sammen, faktisk er en kæmpe gave," siger hun.
Alligevel tror Malou, at hun altid vil savne julen som den var engang, men hun er ikke ked af det eller frustreret over det mere.
Rør aldrig ved min gamle jul
Forventningerne til julen er enorme, men det er sjældent, at virkeligheden bliver som et glansbillede. I denne serie fortæller femina historierne om nogle af de tilfælde, hvor alt ikke blev, som planlagt. Kvinder, der stod i store livsomvæltninger og kvinder, der valgte af fejre julen på en helt ny måde.
"Jeg ved heller ikke, om jeg bare savner julen som barn og de minder, eller om det er min familie samlet i julen, som jeg savner," siger hun.
I dag er Malou også glad for, at uanset hvilket julearrangement hun er til, så er hendes søster et fast holdepunkt for hende.
"Jeg kan blive helt rørt over at tale om det, men hun er mit bindeled til alt i familien. Vi er sammen til det hele, og jeg kan dele alle minderne med hende".
For Malou blev julen også for alvor anderledes, da hendes familie voksede sig større på både mors og fars side med bonussøskende.
I starten syntes hun, at det var spændende at blive en større familie, men som teenager var det svært.
"Det var hårdt, fordi man finder ud af, at vi er forskellige og gør forskellige ting. I dag er jeg meget taknemmelige for at have fået så mange nye mennesker ind i mit liv, som ikke minder om det, jeg kom fra".
"Det har lært mig meget om, hvor forskellige familier kan se ud, og at der ikke er en rigtig eller forkert måde at holde jul på," siger hun.
På Malous fars side, har hun også fået en lillebror, som i dag er ti år. Som halvsøskende er der også opstået et nyt dilemma i julen, da de kun holder juleaften sammen hvert andet år.
"Min lillebror forstår ikke altid, hvorfor min søster og jeg ikke er der hvert år. Jeg ville ønske, at jeg kunne holde med ham hvert år, men samtidig vil jeg også gerne holde jul med min mor," fortæller hun.
Selvom der skal tages hensyn til mange mennesker i julen, har Malou med årene fundet ud af, at det også er vigtigt at gøre ting, som hun selv har lyst til.
"Jeg prøver at gå en tur eller se en film i juledagene. Jeg har også altid danset meget og dyrket mine venskaber, så jeg bruger også mine fritidsaktiviteter til at lade op".
"Måske det er en coping strategi, men uanset hvad, så hjælper det mig med at flytte mit fokus," forklarer Malou.
Hun har også altid prøvet at italesætte overfor sin familie, at det kan være svært at vælge, hvilken julefrokost hun skal tage til, fordi hun ikke vil udelukke den ene del af familien.
"Min forældre har heldigvis altid kunne rumme, hvis jeg var trist, eller synes julen var lidt svær".
"Jeg synes heller ikke, at fraskilte forældre skal pakke det svære ved julen ind. Børn kan godt mærke det alligevel, og der er ikke noget galt i at være lidt trist".
"Selvom man får en anderledes jul som skilsmissefamilie, så kan det stadig være en rigtig god jul," afslutter hun.