Mode
20. december 2024

Skal du have høje hæle på i julen? Sådan undgår du ømme fødder

Der er tre lette trin mod meget mindre smerte.
Af: Rose Maria Behavý
høje hæle

Foto: CAMERA PRESS / MEGA

Det er virkelig tid til dem. De høje hæle. Både til julens fester og ikke mindst nytår kalder outfittet ofte på en elegant høj hæl.

Men det er bare ikke alle, hvor den høje hæl er en kærkommen accessory. Nogle får ondt i fødderne bare af at tænke på høje hæle, mens andre ikke kan holde balancen.

Er det dig, så læs videre.

Der findes nemlig råd for at blive mere dus med de høje hæle. Ja, faktisk kan du komme et langt stykke bare med tre lette trin, som vi lister her.

1. Find et par, der passer til dig

Er du ikke typen, der normalt hopper i de høje hæle, så er det måske ikke en stilet med 10 cm hæl, du skal kaste dig ud i først.

Prøv med en mindre, men mindst lige så elegant version, eksempelvis en kitten heel, som ofte blot er mellem tre og fem centimeter høj. Den lavere hæl er ikke bare lettere at balancere på i det vinklen mellem hæl og tæer er langt mindre end i en stilet, men der er også langt mindre tryk på forfoden, hvilket er det, der for nogle kan give smerte.

Desuden skal du være opmærksom på at finde en sko, der passer til din fod og hverken er for stor eller for lille eller klemmer. Livet er for kort til sko, der gnaver og gør ondt, og du får dem aldrig brugt, hvis de ikke sidder godt på foden. Husk, at det er bedst at prøve sko om eftermiddage, hvor dine fødder er ’gået til’ i løbet af dagen.

2. Øvelse gør mester

Når du har fundet et par højhælede sko, der passer til dig, så skal du øve dig i at gå i dem – og gå dem lidt til.

Start derhjemme og i første omgang kan du nøjes med at stå stille i dem og vænne dig til følelsen af at være løftet lidt op. Herefter skal du øve dig i at gå – og gerne på forskellige underlag som gulvtæpper, trægulve og fliser, men også udenfor på fortove, sten etc. Det handler om at mærke, hvordan skoen føles på forskellige underlag.

Øv dig også i at dreje rundt og manøvrere i andet end blot en lige linje, da det er sjældent, at det er sådan du går rundt blandt virkelighedens små forhindringer. Desuden er der en lille læring i vor større skridt man kan tage med forskellige hælhøjder. En høj stilet kræver mindre skridt, og meget høje hæle kræver, at man har stærke lægge og spænder op i sine mavemuskler, mens man går, for at skabe stabilitet.

3. Brug et indlæg i skoen

Hvis du efter al den øvelse, og på trods af at have gjort en dyd ud af at finde et par sko, der passer din fod perfekt, stadig mærker, at du bliver træt i forfoden eller får ømme tæer, så overvej at lægge et lille silikoneindlæg i skoens forreste del. Et silikoneindlæg er med til at skabe et mindre hårdt tryk på fodsålen og give lidt bounce, som kan afhjælpe ømhed.

Du kan også bruge vabelplaster forebyggende, hvis du mærker et sted, der kunne gå hen at blive ømt. Flere Hollywood-stjerner sværger desuden til at plastre den tredje og fjerde tå sammen, når de har høje hæle på. Det tager presset af forfoden og blokerer en nerveende, som ellers kan være med til at gøre tæerne ømme. Hvis du har problemer med at du glider for langt frem i din sko, er tricket at drysse lidt babypudder eller talkum i skoen, så der er modstand.

Læs mere om:

Læs også