Hudpleje
15. januar 2025

Det er den seneste (vanvittige) hudplejeingrediens, der er gået viralt. Men lever den op til hypen?

Den skulle kunne give babyhud, og så er den ikke velegnet til veganere.
Af: Rose Maria Behavý
beef tallow

Foto: Unsplash

Hvis du blot får en flig af indholdet fra ”SkinTok”, altså de TikTok-baserede ’skin-fluencers’, så har du helt sikkert lagt mærke til at de alle lige nu pusher én særlig ingrediens, som var det hudplejens hellige gral: Beef Tallow.

Beef Tallow, som essentielt er fedt fra kvæg, hypes lige nu til at være ingrediensEN, der kan sikre dig hud som en babynumse, reducerede rynker, øget glød og hele eksem, tørhed psoriasis og meget, meget mere… siges det.

Beef tallow, eller oksefedt, er sammenligneligt med andet fedt fra dyr, så som andefedt og svinefedt (lard), men modsat svinefedtet gennemgår oksefedtet en særlig renderingsproces, der gør det særligt. Oksefedtet eller ’tallow’ kommer fra de hårde fedtlag, der omslutter de spiselige organer på kvæg – oftest nyrerne. Fedtet herfra smeltes langsomt, hvorefter det sis, så de grynede fedtklumper kan sorteres fra. Herefter opnås et blødt fedtprodukt, der oftest bruges til madlavning (særligt som fritureolie) grundet sin milde kødsmag.

Men hvordan kom det ind i vores hudpleje – og virker det overhovedet?

Lige nu er der flere tusinde videoer på både TikTok og Instagram, der promoverer oksefedet som det nye sort. Det hele startede da Nara Smith – den lettere excentriske internetpersonlighed, der er kendt for at lave al sin mad fra bunden (som i HELT fra bunden) iført overdådige outfits og lave en hviskende voice over over sine videoer – delte en video, hvor hun afslørede at pisket oksefedt netop var hovedingrediensen i hendes hjemmelavede fugtighedscreme.

Siden Smiths video sluttede et kor af skinfluencers sig til hendes påstand, og alle begyndte ivrit at piske fedtet op til flødeskumslignende cremer og komme dem på krukker (og smøre dem i ansigtet).

En skribent fra Vogue har dog med sund en sund skepsis taget teten i egen hånd og lagt ansigt til en test, der skulle kortlægge om oksefedtet faktisk gør lige så mange underværker for huden, som det forlyder på det store internet.

Hun skriver, at hun selv har problemhud og tendens til akne, men grundet fedtets naturlige ophav og – efter signende – antiinflammatoriske egenskaber skulle oksefedet kun gøre problemhuden mindre problematisk.

Konklusionen var dog ret nedslående for dem, der måske har troet at have fundet kuren mod al ondskab i ansigtet.

Journalisten, Daisy Jones, beretter, at ikke nok med, at hendes kæreste nægtede at nærme sig hende, når hun havde oksefedt i ansigtet (grundet en åbenbart mere skarp lugt af kød, end reklameret), så blussede hendes akne i løbet af testugen op i så voldsom grad, at hun næsten var nødt til at indstille eksperimentet.

Med det forsøg in mente er der måske god grund til at understrege, at det ikke er alt, hvad man ser på TikTok, som virker. Eller rettere: at alt ikke virker for alle. For hvem ved, hvad et tykt lag oksefedt kan gøre, hvis man har rigtig tør hud? Måske det kunne virke der.

Men husk at tage alt du ser på sociale medier med et gran salt.

Læs mere om:

Læs også