Det var den tredje hyppigste kræftform for kvinder. Nu kan den snart være udryddet

Foto: Kristian Djurhuus/Scanpix
Ingen kvinder i Danmark skal blive syge eller dø af livmoderhalskræft.
Det var målet, da HPV-vaccination af piger blev indført i 2008 og 2009. Nu gør tre eksperter status, og konklusionen er klar:
Livmoderhalskræft kan blive den første kræftform, der forsvinder helt fra Danmark. Det fremgår af en statusartikel i Ugeskrift for Læger.
- Det er jo fuldstændig enestående, at vi kan stå her i dag og sige, at vi kan udrydde en kræfttype inden for en relativ kort tidshorisont. I 1960’erne var livmoderhalskræft den tredje hyppigste kræftform for kvinder – i dag er den nr. 13, siger Janne Bigaard, der er overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.
Især den høje tilslutning til vaccinationsprogrammet har været med til at sænke antallet, der rammes af livmoderhalskræft. De nyeste danske tal viser, at hele 89 procent af de 12-årige drenge og piger har fået den første ud af to HPV-vaccinationer.
Det er kun én procent fra WHO's anbefaling, der lyder på 90 procent. Samtidig slår eksperterne fast, er der er 80 procent nedsat risiko for livmoderhalskræft blandt de vaccinerede.
Når det kommer til screening går det lidt langsommere. Her tager 60 procent imod tilbuddet, og det er ti procentpoint under ønsket om at screene 70 procent.
Elimination i sigte
Resultatet af den store vaccinationstilslutning er, at livmoderhalskræft i dag rammer under ti per 100.000 danskere på landsplan - og kun tre ud af 100.000 kvinder mellem 20 og 29 år. Sidstnævnte er under WHO's grænse for elimination af en sygdom, der er sat ved fire per 100.000.
Det betyder også, at hvis der inden 2040 er under fire per 100.000, der bliver ramt af sygdommen, vil den blive betragtet som elimineret i landet. Sker det, vil det være første gang, en kræfttype helt udryddes i Danmark.
Det er i stor kontrast til i 1960'erne, hvor mere end end 900 personer fik konstateret livmoderhalskræft om året. Det svarer til mere end 40 tilfælde per 100.000 danskere, hvilket gjorde den til den tredje mest udbredte kræftform for kvinder i Danmark.
Skal målet nås er det ifølge eksperter afgørende, at der sættes ind med vaccination og screeninger i de områder, hvor der er lavest tilslutning.