Rejser
21. februar 2025

Her er byen, der er en stor danskermagnet - og vi forstår det godt

Hamborg er næsten lige så stor en danskermagnet som Berlin – forståeligt nok, for der er mange oplevelser at hente i byen, som er fyldt med vand, historie og god shopping.
Af: Dorte Mosbæk
Hamborg

Foto: Dorte Mosbæk

1. Byens vartegn

Tag en gratis tur med rulletrappen til plateauet Plaza i 37 meters højde på koncerthuset Elbphilharmonien, byens vartegn af et musikhus, færdigbygget i 2017 efter mange års forsinkelse.

En smal terrasse går hele vejen rundt, så Hamborg kan beundres i alle retninger. Der er også café med selvsagt smuk udsigt og måske kommer du en dag, vinduespudserne firer sig ned.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/image00003-2-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

2. For de køreglade

Miniatur Wunderland er verdens største modeljernbane, som med over én million gæster om året er blandt Tysklands topattraktioner – og derfor har en åbningstid fra klokken syv morgen til midnat. Husk endelig at booke tid, hvis du ikke vil stå flere timer i kø udenfor! J

ernbanen er bygget op omkring detaljerede byer og kendte steder som en miniverden, hvor togene kører igennem og udstillet over tre etager og hen over en bro i to tidligere pakhuse.

Lyset skifter mellem dag og nat, og vi finder både Skandinavien, Egeskov Slot og Storebæltsbroen. For de bilinteresserede findes også bilmuseet Prototyp med en permanent udstilling af vintagebiler af mange forskellige mærker.

Praktisk

Der er cirka 1½ times kørsel fra den dansk-tyske grænse til Hamburg.

Med tog tager det 4-5 timer fra både København og Aarhus.

Der er U-bahn, S-bahn og gode busforbindelser i byen. Med et Hamburg Card kan du køre frit i alle slags offentlig transport.

Det koster cirka 220 kroner for tre dage for en voksen, der må have tre mindreårige med sig gratis og kan også give rabat på nogle museer. Hamburg-tourism.de.

3. Museer med lækkerier

Kaffeemuseum Burg er et næsten hemmeligt og vidunderligt charmerende sted, hvis man altså elsker kaffe. På første sal ligger en hyggelig café med gammeldags møbler og en lille historisk udstilling, og her kan man vælge mellem mange forskellige slags kaffebønner og ristninger.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/image00044-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

Kaffen serveres i stempelkander, og solide flødekager frister i glasmontren. I kælderen under caféen ligger selve museet, hvor man får indblik i kaffens historie og remedier gennem en stor samling fra familien Burg, der drev kaffebar og risteri i Eppendorf-kvarteret siden 1923.

Et andet velduftende univers i nærheden er chokolademuseet Chocoversum, hvor der også er et klart link til Hamburgs fortid. I lagerbyen lige omkring museet opbevarede man nemlig kakaobønner, som blev handlet ude i verden og hjembragt med skibene.

På museet kan man ikke snuse rundt i chokolade selv, men må på guidet tur – og det er der en grund til, for efter de lidt gammeldags forklaringer med plancher om kakaobønnernes oprindelse og smagsprøver på kakaonips bliver man sat til at lave sin egen plade chokolade med valgfrit fyld – fra vingummi til røde peberkorn.

4. Spis og drik

Isemarkt er Hamburgs mest berømte og ældste marked, som siden 1949 har været at finde på en én kilometer lang strækning under togbanen U3. Tirsdag og lørdag kan man forsyne sig med lokale delikatesser.

Og der er virkelig noget for alle smagsløg – specialiteter fra Tyrol, kager og oste fra Frankrig, store tyske kagetærter, hjemmelavet pasta og ravioli i kilovis, masser af grøntsager i sæson, æg, honning, mælk og kød fra små producenter sælges fra fine vogne, og det er ikke bare et turisttrick – de lokale handler faktisk også her.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/_DSC9704-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

Isemarkt ligger midt imellem kvartererne Hoheluft og Ebbendorf, hvoraf sidstnævnte er et af de mest eksklusive i Hamburg med kæmpestore lejligheder lige ned til vandet.

På markedet finder du også striktrøjer, stearinlys og blomster, og selvfølgelig kan du også få en pølse, en vaffel og kaffe i alle afskygninger. Stå af ved S-bahn Hoheluftbrücke.

På et tidligere baneområde i udkanten af Speicherstadt ligger Restaurant Hobenköök, som også er en slags markedshal.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/image00038-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

I den rå bygning med højt til loftet er den ene ende dedikeret til afslappet restaurant med fokus på lokale og sæsonbestemte råvarer, mens kokkene arbejder i det store, åbne køkken i midten af rummet.

Længst tilbage i hallen kan man så ellers shoppe lokale råvarer fra 250 producenter, der har fokus på at bevare det nordtyske køkken.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/image00033-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

Restaurant Fischereihafen har siden 1981 været drevet af den samme familie og har gennem årene haft besøg af både Angela Merkel og mange andre kendte – at dømme efter fotovæggen i Oyster Bar.

Her er der både rød løber, ulasteligt klædte tjenere og en fremragende udsigt over havnen fra vinduesbordene. Der er primært fisk på menuen, det er lækkert og serveres under et højt sølvlåg for klientellet, som er en god blanding af turister og Hamburgs ældre overklasse. Frokostmenuen er good value for money.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/image00053-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

Skal det være afslappet bystemning med god tysk øl, så læg vejen forbi pubben Baby Goat, som ligger på to forskellige steder i byen.

Historien bag mikrobryggeriet er et par unge fyres ønske om at kombinere hjemmebrygget god øl med fællesskab. Da vi lægger vejen forbi, er der “open mic” – hvor alle kan møde op og synge og spille tre numre for gæsterne. Der er kun pizza på menukortet, men de er gode.

5. På vandet

Selv om vinden måske river lidt i næsen, er en havnerundfart nærmest et must på en tur til Hamborg – ikke mindst for at få en fornemmelse af byen, som snor sig lidt forvirrende rundt med kanaler og broer i den indre del.

Turen begynder gennem den ensartede pakhusby Speicherstadt, der blev opført i slutningen af 1800-tallet. Tidligere var byens centrale del adskilt fra Hamborgs gamle toldfrie område af en smal “zollkanal”.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/image00042-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

Speicherstadt er tysk, snorlige, ordentligt og ensartet, og området blev hårdt ramt af bombardementerne under 2. Verdenskrig, men er smukt genopbygget og fik i 2015 særlig status af verdensarv af Unesco. I flere af bygningerne ligger museer og udstillinger.

Bådturen bliver lidt mere gyngende, da vi kommer ud af byens indre kanaler. Vi passerer larmende skibsværfter, bilindustri, en sluse, et krydstogtskib og den enorme containerhavn, hvor kranerne på fascinerende vis næsten som legetøj løfter containere om bord på skibene. Den del, som Hamborg også er kendt for.

Vi kommer tilbage til havnepromenaden Landungsbrücken, hvor et stort antal skibe ligger fast her og er omdannet til alt fra ”escaperooms” til restauranter, hoteller og diskoteker. Vær opmærksom på, at sejltidspunkterne kan svinge på grund af stor forskel mellem ebbe og flod i Elben.

På Landungsbrucke 10 snupper vi en af byens kendte fiskesandwicher – fischenbrotchen, som ret beset er et kuvertflutes med fisk i. Vi går dog uden om den traditionelle med marineret sild med tykke løgskiver og tager i stedet en variant med fiskefilet og remoulade.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/image00008-2-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

I nærheden af Landungsbrücke kan man opleve Der Alte Elbtunnel, passagen under floden. Det er gratis at tage elevatoren 24 meter ned for at gå den halve kilometer over til den anden side. Den smukke flisebeklædte tunnel er fra 1911 og stadig åben for både fodgængere, cyklister og biler.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/image00004-2-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

6. Bunkeren

Har du lyst til at se en enorm bunker indefra, så læg vejen forbi Feldstrasse, hvis du alligevel er på vej på shopping i områderne Karoviertel og Schanzenviertel.

Her ligger nemlig St. Pauli-bunkeren, der under Anden Verdenskrig blev bygget til at huse 18.000 mennesker, men som på et tidspunkt i 1943 havde 25.000 inden for dørene.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/image00029-2-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

I tidens løb er den med sine 3½ meter tykke mure bl.a. blevet brugt til koncerter og larmende musikevents, men nu er toppen ved at blive omdannet til en yderst ambitiøs grøn tagterrasse i flere niveauer med både caféer og barer ud fra princippet om, at man ikke river ned, men bygger om.

7. Shopping

Man kan bruge lang tid på at shoppe i Hamborg, hvor de fleste shoppeglade turister slår sig løs i kvarteret Passagenviertel – stå af på metrostation Jungfernstieg lige bag den indre Alstersø. Heromkring ligger det mondæne shoppingkvarter med alt fra highstreetbutikker til eksklusive internationale brands.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/image00025-1-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

Hamborg består med sine knap to millioner indbyggere selvfølgelig også af en række kvarterer, hvor de lokale bor, shopper og går ud at spise. De mest kendte små shoppingkvarterer er Karoviertel og Schanzenviertel.

Med udgangspunkt i metrostationen Feldstrasse slentrer vi gennem de små gader med kaffebarer, secondhand­butikker og designerbutikker – du behøver ikke stå tidligt op, for de fleste åbner først ved middagstid.

Et andet af byens hyggelige og absolut u-turistede kvarterer er Ottensen, af nogle kaldet “Lille Paris”, lidt vest for banegården Altona.

https://imgix.femina.dk/2025-02-19/_DSC9716-1.jpg

Foto: Dorte Mosbæk

Det minder mest af alt om Nørrebro med en lang række etniske og orientalske restauranter, graffitimalede huse, butikker med både tøj og interiør, barer, kvalitetsbagerier og små hyggelige gader.

Begynd ture i gågaden Ottenser Hauptstrasse, og lad dig flyde lidt ud og ind af sidegaderne i området, der engang rummede noget af Hamburgs tungeste industri, bl.a. en skibspropel-fabrik, Zeisehallen, som i dag indeholder både biograf, restaurant og nogle få butikker i de smukkeste rå omgivelser.

Denne artikel blev først bragt hos SØNDAG 5/2025, som også ejes af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også