Ferie
18. maj 2021

Syv slotsferier, hvor du kan dyrke din indre dronning

Selvfølgelig skal din næste ferie være på et gods, slot eller en herregård. Vi har fundet en god håndfuld, der alle byder på luksus på den nostalgiske måde.
Af: Elsebeth Mouritzen
https://imgix.femina.dk/2021-05-18/slotsferie_1.jpg

Foto: PR

1. Kragerup Gods, Ruds Vedby

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/3.jpg

Karen Blixen havde sin gang på Kragerup Gods, indtil hun drog mod Afrika og blev skrivende baronesse.

Her var hendes farfar nemlig født.

De ældste bygninger har stået her siden 1610, og 200 år efter kom de nye til, mens godset blev drevet som egnens store landbrug og stadig gør det.

De 200 hektar tilhørende skov og park indbyder til romantiske gåture, inden indkvartering i et af de 57 herskabelige værelser med himmelsenge og badekar.

Ikke to er ens, og værelserne er opkaldt efter de personer, som har boet i dem.

Godset tilbyder også velvære med pool, jacuzzi og sauna, inden de andre sanser skal forkæles i Restaurant Blixen, hvor godskøkkenet skaber dansk mad med franske traditioner af urter og spiselige blomster fra deres egen køkkenhave samt råvarer fra egnens landmænd.

Priser fra 1.995 kr. for to, kragerup.dk.

2. Sauntehus Slotshotel, Hornbæk

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/5.jpg

Der var ikke så meget adel over Søren Hald, men grossereren i fødevarer fik i 1914 råd til at opføre sit eget slot for de penge, han havde tjent som ”gullaschbaron” på salg til de krigsførende nabolande.

Efter at have været i andres privateje som bolig indtil 1998 åbnede Sauntehus som slotshotel, og den tætte beliggenhed til Nordsjællands bedste strand, golf- og tennisbaner samt Hornbæks idylliske byliv har gjort det til et populært getaway og ramme om mærkedage.

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/6.jpg

Værelserne er en moderniseret tidslomme med farvekoordinerede stiltapeter og tekstiler, himmelsenge og antikviteter, og den guldrandede stil går igen i salonerne og restauranten med udsigt til haven.

Pris fra 1.099 kr. for to, sauntehus.slotshotel.dk.

3. Skjoldenæsholm, Jystrup

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/7.jpg

Ejerskabet til Skjoldenæsholm har zigzagget mellem adel og kongehus, siden de første sten til godset på Midtsjælland blev lagt i middelalderen, og nu er det 8. generation af Bruun de Neergaard-slægten, som forvalter den historiske arv.

Malerier af deres formødre og -fædre hænger stadig på væggene i de nyklassicistiske bygninger, som blev nænsomt gennemrestaureret til slotshotel i 1991, og både værelser og opholdsrum oser af adelig elegance med antikviteter, stiltapeter og smukke stoffer.

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/8.jpg

Køkkenet er moderne i sin tilgang til mad, så den er let med storhed i smagen fra lokale leverandører.

Der er fri adgang til parken med afmærkede løbestier og romantiske robåde i søen.

Priser fra 1.250 kr. for to, skj.dk.

4. Gelskov Gods, Sallinge

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/12-1.jpg

Det tidløse, kuperede landskab ved Sallinge uden for Ringe omslutter Gelskov Gods.

De sidste 12 år har bygningerne været forpagtet af Hilde Christine Seemann, der driver det som konferencecenter og yogaretreat 11 måneder om året, men åbner det i juli som sommer-Bed and Breakfast.

Man bor i de 14 personligt indrettede værelser med sydfranske og italienske antikviteter, brocante og kuriositeter, der giver en afslappet stemning gennem hele huset, og dele af de herskabelige stalde er indrettet som butik med ting til salg i samme stil.

Opholdet er baseret på, at man er selvkørende med madlavning, bortset fra morgenmadsbuffeten.

Ellers er der ikke langt til lokale restauranter og heller ikke golf eller strand, som ligger 10-14 km væk, men vil man bare drive den af, er der hængekøjer og petanquebaner til fri afbenyttelse.

Pris fra 1.000 kr. for to, gelskovgods.com

5. Hvedholm Slotshotel, Faaborg

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/14-1.jpg

H.C. Andersen var kendt for at turnere rundt i Danmark som weekendgæst hos adelen, og grevefamilien på Hvedholm Slot gav ham ofte husly, så han kunne sidde under parkens skyggefulde platantræer, der står den dag i dag, og skrive på sine eventyr.

Historien om slottet i de sydfynske alper kan føres helt tilbage til middelalderen med mange grene af Bille Brahe-slægten som skiftende ejere indtil for 100 år siden, hvor staten overtog det.

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/15-1.jpg

Det røde slot med det imponerende tårn, der fik sin nuværende skikkelse i 1878, er i dag en del af et dansk hotelkonglomerat, der åbner dørene til overdådige suiter og sale møbleret med historiske møbler, spejle og malerier, så man fornemmer livet som datidens grever og baroner.

Kan man ikke få nok af historiens vingesus, er der spøgelsesture med clairvoyant på jagt efter fortidens gengangere og gastrokurser i køkkenet med mad fra slottets kogebog.

Priser fra 999 kr. for to, hvedholm.slotshotel.dk.

6. Sophiendal Gods, Skanderborg

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/17-1.jpg

Fromme engelske munke blev sendt til Danmark i 1100-tallet for at styrke kristendommen, og de opførte et kloster med kirke i Veng i morænelandskabet mellem Århus og Skanderborg.

På resterne af klostret blev senere bygget en herregård, som med tiden fik navnet Sophiendal. Skiftende adelige ejere dyrkede jorden.

I dag føres det videre som hotel i traditionel stil med himmelsenge, udskårne trælofter og guldstafferede antikviteter.

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/18-1.jpg

Lige uden for slottet ligger et lukket naturhabitat, som åbnes for gæster til en vandretur gennem skoven til Ravn Sø med fortællinger om geologi, flora og fauna.

Priser fra 1.000 kr. for to, sophiendal.slotshotel.dk

7. Store Restrup Herregård, Aalborg

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/19-1.jpg

Den trelængede hvide herregård har ført en omtumlet tilværelse fra den første gang bliver nævnt i historien som vikingebolig, til den gennem århundreder huser adel, landboungdom og venstreorienterede højskolefolk.

Nye ejere opsatte i 1815 sjældne franske panoramatapeter af parforcejagt, som efter vandalisering og tyveri i 2003 atter er på plads.

https://imgix.femina.dk/2021-05-07/21.jpg

Stilen fra de forrige århundreder er også ført tilbage i riddersalen, sovegemakkerne og restauranten, og man kan opleve noget af storhedstiden i naturen ved at tilmelde sig flugtskydning og deciderede jagter i nærliggende vildtreservater.

Priser fra 1.000 kr. for to, storerestrup.slotshotel.dk.

Læs mere om:

Læs også