Se, lyt & oplev
28. marts 2025

26-årige Adam er verdensmester i havregrød: Nu vil han lave et grødimperium med sin bedste ven

Havregrød er mere end bare havre, vand og salt. I hvert fald hvis man spørger Adam Kiani og James Leach, som er blandt verdens bedste til at lave den klæge spise.
Af: Signe Bækkelund
Havregrød

Foto: Heartbeats

Massen i skålen ligner til forveksling moste bananer. Eller en våd, ubagt kagedej.

– Wow, den er virkelig perfekt krydret, udbryder den skotske kok, der bærer en hvid kokkejakke som bevis på hans mange år i feltet.

– Farven er også god, siger den anden hvidklædte mand ved bordet og skriver hurtigt noget ned på sin blok.

Havregrøden, de garvede kokke smager på, er lavet af 26-årige Adam Kiani, som få minutter senere kan gå fra verdensmesterskaberne i havregrød med en forgyldt spatel i hånden og titlen som vinder.

Den næste skål grød, der skal smages, er lavet af Adam Kianis bedste ven og samarbejdspartner James Leach, som også når til finalen i konkurrencen.

Den kulinariske scene er en del af Constantine Costis dokumentarfilm ‘The Golden Spurtle’, som netop har haft premiere på filmfestivalen CPH:DOX.

Dokumentaren udspiller sig i den skotske landsby Carrbridge, som hvert år byder havregrødsentusiaster fra hele verden velkommen, når de afholder verdensmesterskaberne i havregrød.

Men hvordan ender to gæve gutter fra Birmingham til verdensmesterskaberne i havregrød? Og hvordan laver man egentlig verdens bedste havregrød?

https://imgix.femina.dk/2025-03-28/thumbnail_image003-%281%29.jpg

Foto: ‘The Golden Spurtle’

En undervurderet spise

Vi møder James Leach og Adam Kiani på Studenterhuset i Indre København. De er som skudt ud af en tv-serie fra 70’erne med svenskerhår og to solide overskæg, som ville kunne gøre selv Tom Selleck misundelig.

De to barndomsvenner fandt deres fælles interesse for havregrød under coronapandemien i 2020. De var begge startet på universitetet og havde erfaret, at havregrød var en nem, billig og – ifølge dem – undervurderet spise.

– Vi sad der i mine forældres stue en sen aften under pandemien og snakkede om, at grød generelt er undervurderet. Hvad nu hvis man kunne spise grød til morgenmad, frokost og aftensmad?, siger Adam Kiani.

– Det var lidt ligesom i en film, når hovedpersonen bliver besat af noget og sætter avisudklip på væggen af deres kælder. Den aften i kælderen var vores første avisudklip, og så begyndte vi ellers bare at trække havregrødstrådene op, uddyber James Leach.

Signaturgrød, saucer og sexede toppings

Egentlig var drømmen at åbne en grød-café, der skulle bevise over for naboerne i Birmingham, at grød var mere end bare billig morgenmad. Men de to venner var blot studerende og måtte bytte en dyr cafédrøm ud med et mere realistisk mål: En Instagram-side ved navn @Forridge_UK, hvor de hver især delte deres grødede måltider.

Grød blev deres varemærke, og det var ikke unormalt for de to britiske studerende at blive genkendt som ‘Grød-drengene’.

En dag landede en artikel om verdensmesterskaberne i havregrød i drengenes indbakke. Her skulle udvalgte deltagerere konkurrere i to kategorier: den traditionelle skotske grød og deltagernes signaturgrød.

– I den traditionelle må man kun bruge salt, vand og havregryn, og der er meget klare regler for, hvilke slags havre, du må bruge, mens du kan gå helt amok med saucer og sexede toppings på signaturgrøden, forklarer James Leach.

Den officielle vinder af ‘The Golden Spurtle’, som betyder den gyldne spatel, gives i den traditionelle kategori.

– Jeg læste artiklen og spurgte min veninde til råds, som bare sagde: “I er nødt til at gøre de. I er jo havregrødsdrengene”, forklarer James Leach.

– De første fem minutter tænkte vi, at det kunne være en sjov ting at fortælle vores børnebørn en dag. At man havde været med i verdensmesterskaberne i havregrød. Men meget hurtigt blev det gravalvor, griner Adam Kiani.

De var ikke i tvivl. De var nødt til at ansøge og brugte mange sene timer på at udforme det helt rigtige havregrøds-CV, som skulle vedlægges deres motiverede ansøgninger.

Grøden er limen

Få uger senere fik de et rungende “Ja” om deltagelse fra konkurrencens arrangører og gik straks i træningslejr.

For hver gryde med grød kom de et skridt tættere på den perfekte smag, farve og konsistens, og inden de så sig om, var de på vej til Skotland i en natbus med et hel hold af venner for at repræsentere England – og Pakistan, hvor Adam Kianis familie er fra – i verdensmesterskaberne.

Drengene fandt hurtigt ud af, at det, der havde været en joke i vennegruppen, var årets højdepunkt for det lille lokalsamfund i Skotland, som hvert år arrangerer verdensmesterskaberne i grød.

– Man kan virkelig mærke, at grøden er limen for lokalsamfundet i Carrbridge. Dem, der ikke er med til at arrangere konkurrencen, sidder i publikum eller står i opvasken i flere timer for at sikre, at alt er klar ned til mindste detalje, forklarer James Leach og uddyber:

– Med alle de forskellige signaturgrød, der bliver præsenteret med ingredienser fra deltagernes hjemlande, er den her lille skotske by blevet til en global grødhovedstad.

Et grødet fællesskab

Siden Adam Kiani vandt titlen som verdensmester i havregrød i 2023, er vennerne gået “all in” på grød og drømmer om at lave et fællesskab, som viser, at havregrød er mere end bare en billig spise.

De kalder det ‘Porridge in the Park’ og stiller op i engelske parker med en stor skål gratis havregrød for at sprede ordet om grødens mange fordele og give tilbage til dét lokalsamfund, der har støttet dem på deres rejse.

Havregrødsdrengenes håb er, at grøden kan blive limen i deres lokalsamfund, ligesom de observerede til konkurrencen i Carrbridge.

– Drømmen er, at det her projekt bliver en succes og måske en dag udvikler sig til en permanent café, men for nu er det bare vigtigt for os at bygge et netværk rundt om grøden, forklarer James Leach.

Men hvordan laver man så verdens bedste havregrød?

– For det første skal man slippe alle forventninger, man har til grøden. Den er et tomt lærred, og du kan tilføje lige, hvad du har brug for for at sikre en dejlig smagsoplevelse. Grød er for alle, siger James Leach.

– Man skal også virkelig overveje at bruge knækket havre i stedet for valset. Det giver en mere traditionel grød, som ikke behøver mælk, fordi den knækkede havre skaber en cremet fornemmelse, uddyber den tidligere verdensmester, Adam Kiani, og tilføjer prompte:

– Og for guds skyld, tilføj mere salt end du tror.

‘The Golden Spurtle’ kan ses i Grand Teateret den 28. marts og i Empire Bio den 29. marts. Tilmeld dig verdensmesterskaberne i havregrød her.

Læs mere om:

Læs også