Pernille: Alle kvinder kender desværre til seksuelle krænkelser
foto: PR
Jeg definerer ikke normalt mig selv som feminist, men efter Köln blev jeg provokeret af alle de gode råd til kvinder, som jeg kunne læse fra selv fremtrædende mænd på Facebook:
At vi skal passe på med, hvordan vi klæder os. Hvor vi går alene. Hvor meget vi drikker. Alt sammen underforstået, at hvis kvinder opfører sig på en bestemt måde, kan de undgå voldtægt. Men vi kvinder KENDER alle de gode råd. Vi gør allerede alle de ting. Det er et helt skævt sted at starte debatten. Derfor sammenlignede jeg seksuelle overgreb med terrorangreb.
"Kvinder skal INTET gøre for at undgå voldtægt" Læs redaktionschef Dorthe Kandis indlæg her
Dér ville man aldrig – retrospektivt – give terrorofre råd om, hvad de nok burde have gjort anderledes. Når man stiller det sådan op, giver man hurtigt kvinder et medansvar for de krænkelser, de oplever. Men det er ALDRIG kvindens eget ansvar. Vi skal kunne gå med en mand hjem i bikini, hvis det er det, vi vil, og alligevel have ret til at sige nej til sex.
– Når jeg ser rundt i min omgangskreds, kender jeg ikke en eneste kvinde, der ikke på et tidspunkt har følt sig krænket seksuelt. Det kan handle om alt – fra at blive gramset på i en bar, til voldtægt. Vi kender det alle sammen.
– Jeg ville ønske, mænd gik mere aktivt ind i debatten og tog mere afstand fra fænomenet. De fleste mænd herhjemme kunne heldigvis ikke finde på at overskride kvinders grænser. Jeg tror, at det ville gøre en forskel for de mænd, der i forskellig grad forsvarer overgreb, hvis de hørte og så mænd, der tog afstand. Det er næsten altid kun kvinder, der svarer igen i den offentlige debat, og de bliver hurtigt stemplet som hysteriske.
Renée Toft Simonsen om voldtægt: Et nej er et nej
– Jeg har selv en søn, og det er vildt vigtigt, vi taler med vores sønner om det her. Det er ikke pigerne, vi skal tale med på samme måde. Vi skal lære de unge mænd, hvad det betyder at respektere andres grænser. Det betyder ikke, at man ikke må give en kompliment. Det betyder, at man skal kunne kende forskel på, hvornår man ser en pige i øjnene og siger, at man synes, hun er dejlig, og så hvornår man overskrider hendes grænse ved f.eks. at tage hende uopfordret på røven.
– Vi kvinder vil virkelig gerne flirtes med. Men det er ikke at blive flirtet med, når der ikke er øjenkontakt. Så føles det skamfuldt og krænkende. Jeg tror, mange mænd ikke rigtig forstår det, fordi de simpelthen aldrig selv har oplevet det.
– Der er klart forskel på Kabul og København. Vi er privilegerede på mange områder i forhold til kvinder andre steder i verden. Men vi skal passe på ikke at begynde med at gradbøje vores fordømmelse af krænkelser.
HVAD KAN DU SELV GØRE:
• Bland dig i debatten.
• Der er grimme kommentarer derude, men langt de fleste er positive.
• Sexisme og overgreb skal ikke ties ihjel. Det skal tales ihjel.
• Del din egen historie(r).
• Gå ind på Danmark.everydaysexism.com og læs andre kvinders vidnesbyrd eller del dit eget.
Pernille Melsted er 43 år, forfatter, foredragsholder og coach