Hvor går genbrugsgrænsen: Ville du købe dit træningstøj brugt?
Foto: Unsplash og privat.
Vi kan vist godt blive enige om, at genbrug er populært. Gamle skatte i form af tasker, sko, tøj og møbler bliver solgt på kryds og tværs over hele landet.
At handle brugt er ikke kun godt i forhold til overproduktion, men det føles samtidig ekstra godt at gøre et kup til en billig penge.
Men jeg oplever selv, at denne gode holdning stopper, når det gælder én kategori - nemlig træningstøj.
Det hele startede en morgen på kontoret.
Jeg havde netop meldt mig ind i et træningscenter, og med en smule overivrighed havde jeg lagt en stor bestilling på træningstøj fra en billig netbutik.
Den dårlige samvittighed sneg sig gradvist ind på mig i løbet af morgenen, og jeg begyndte at overveje, om jeg hellere burde have tjekket genbrugsplatformene, før jeg klikkede varerne hjem.
Men da jeg forsigtigt luftede spørgsmålet om, hvad mine kolleger tænkte om brugt træningstøj, fik jeg i stedet et stramt smil og kommentaren: "Måske er det ikke helt okay".
Dette oplevede jeg igen i venindechatten, hvor jeg luftede samme problemstilling:
En veninde mente, at tights var okay, men at hun var skeptisk over for at købe brugte overdele.
Flere af pigerne havde solgt træningstøj brugt, men havde aldrig selv købt noget brugt.
Nogle af dem mente, at køb af brugt tøj blev retfærdiggjort, hvis tøjet kom fra et dyrere og mere eksklusivt mærke, som for eksempel Lulu Lemon, eller fra influencere, der videresolgte ubrugte sponsorgaver.
"Altså, man sveder jo også i almindeligt tøj," skrev den ene, mens "uff, jeg ville ikke købe hverken brugt sports-bh, shorts eller tights, for at være ærlig. Så skal jeg i hvert fald stalke personen grundigt på Tise først," indrømmede den sidste.
Samtidig virkede det, som om indrømmelserne kom med et strejf af skam.
Måske følte flere af dem, at de burde synes, at brugt er godt, også når det gælder træningstøj.
Økonomisk influencer Kornelia Minsaas mener, det er godt både at købe og sælge brugt træningstøj.
- Træningstøj er jo lige så naturligt som almindeligt tøj og kjoler. Man sveder jo også efter en lang, varm dag på dansegulvet til et bryllup, for eksempel, siger Minsaas.
- Det synes vi jo ikke er så slemt - at leje eller købe brugte kjoler til bryllupper, fortsætter hun.
Hun mener, at vi i det hele taget burde blive bedre til at købe træningstøj brugt med tanke på overforbrug og spild.
- Genbrugsmarkedet bugner med flot træningstøj i god kvalitet, så man kan spare en masse penge. Så man kan opgradere sin garderobe med god samvittighed, hvis det er nødvendigt, siger hun.
Minsaas mener dog, at sælgeren har et ekstra ansvar, når de lægger træningstøj til salg.
Selv har hun solgt både træningstøj og uldundertøj videre, men hun sørgede for, at det var godt vasket, og at køberen blev tilfreds.
- De fleste, der køber og sælger ting på brugtmarkedet, er løsningsorienterede og går op i, at tingene er nyvaskede og i god stand, siger hun og tilføjer, at hun for nylig købte et par 'næsten nye' løbesko, et køb hun er meget tilfreds med.
Kornelia Minsaas har købt disse løbesko brugt.
Foto: Privat
Jeg har selv forsøgt at have et øget fokus på mit eget klimaaftryk og ikke købe nyt, hver gang fristelsen melder sig.
Nyt tøj er altid sjovt, men det er ikke altid, man har brug for det.
Det gælder også, når det kommer til træningstøj, og jeg har stadig gamle tights og trøjer, som jeg brugte helt tilbage i gymnasietiden.
Men jeg må også ærligt indrømme, at jeg ikke føler mig lige så "frisk" i en gammel t-shirt fra forrige årti, og på en dårlig dag kan slidt og gammelt tøj faktisk påvirke min træning, eller i værste fald kan jeg finde på at droppe den helt.
Den velkendte sætning "Jeg har ikke noget at tage på" dukker ofte op – også før træning.
Minsaas påpeger, at nyt træningstøj i skuffen kan give ekstra motivation til at komme i gang med træningen. Et genbrugsmarked for træningstøj er derfor "helt perfekt".
- Træningstøj laves ofte af plastmaterialer som nylon, polyamid og polyester, som er slidstærke og holder længe. Derfor kan man have den samme trøje i mange år - hvilket er positivt, siger hun og fortsætter:
- Så har du egentlig brug for nyt træningstøj? Eller kan du bruge det, du har? Selv bruger jeg stadig træningstoppe, jeg købte i en Nike Outlet i Florida i 2010.
Træningstrøjen her er over 14 år gammel. Kornelia Minsaas købte den tilbage i 2010 og bruger den stadig.
Foto: Privat
Men nogle gange kan hun også blive træt af den knaldrøde top. Til det foreslår hun to forskellige løsninger.
- Byt med venner, måske har nogen brug for en pause fra en blå eller grøn trøje, de selv er trætte af! Du kan også sætte det væk for en periode, så du laver en capsule garderobe, for dit træningstøj. Altså, lad den røde top ligge på loftet et år, og brug den næste år - så føles den pludselig ny igen! Foreslår hun
Men hvad nu, hvis dine venner synes, at brugt træningstøj ikke er så tillokkende og nærmest lidt ulækkert?
Med sådanne reaktioner kan man hurtigt føle lidt skam over at købe brugt træningstøj. Hvordan kan man ændre den holdning?
- Hvis nogle venner mener, det er uhygiejnisk, kan du jo spørge dem, om de selv lægger beskidt og ulækkert tøj op til salg? Det giver jo ingen mening. Genbrugsmarkedet er tillidsbaseret, og jeg har aldrig hørt om nogen, der er blevet snydt," hævder Minsaas og tilføjer, at det ofte er på 'bortgives'-markedet, man risikerer at få uvasket tøj.
- Det er fedt at være løsningsorienteret og handle tøj secondhand, og vi må støtte miljøvenlig shopping og deleøkonomi frem for at dømme andre. Det er forældet. Vi skal samarbejde og være generøse over for hinanden, slutter hun af.