Øjenmakeup kan fremhæve øjnene, men særligt et stof i din makeup skal du holde dig fra, mener eksperter

Foto: Aleks/Unsplash
Tørre øjne rammer flere kvinder end mænd. En grund til dette kan blandt andet være brug af makeup.
– Selvom øjenkosmetik kan fremhæve skønhed, kan det desværre også forårsage ubehag og øjenproblemer, siger Tor Paaske Utheim.
Han er professor og øjenlæge ved Øyehelseklinikken og Tørreøyneklinikken, og har forskningsbaggrund fra Oslo universitetssygehus og Harvard Medical School.
– Øjets anatomi og fysiologi gør, at ingredienser i disse produkter kan udløse betændelse, forstyrre det beskyttende fedtlag på øjets overflade og bidrage til tørre øjne, fortæller professoren, som har været rangeret blandt Norges ti førende forskere tre år i træk.
Mazyar Yazdani, som også er tilknyttet både Øyehelseklinikken og Tørreøyneklinikken, har en doktorgrad inden for toksikologi og har for nogle år siden publiceret en meget læst, videnskabelig oversigtsartikel om øjenkosmetik.
– Da øjenmakeup er blevet en daglig rutine for mange, vil øget bevidsthed om ingredienser i disse produkter og gode makeupvaner bidrage til at minimere sundhedsrisikoen. Et godt udgangspunkt er at vælge produkter med færre ukendte ingredienser, præciserer Mazyar Yazdani.
Han anbefaler ikke at stole blindt på markedsføringspåstande.
– Begreber som "naturlig", "vegansk" eller "testet af øjenlæger" er ingen garanti for, at produktet er sikkert for øjnene. Faktisk kan mange af disse produkter være skadelige.
Undgå disse ingredienser
Flere ingredienser, som er almindelige i kosmetik, er knyttet til tørre øjne. Ifølge toksikolog Mazyar Yazdani er Benzalkoniumklorid (BAK) et almindeligt konserveringsmiddel, men også blandt de mest skadelige stoffer for øjnene.
– BAK kan skade både tårefilmen og øjets overflade, hvilket kan føre til tørre, røde og irriterede øjne. Synet kan også gradvist forværres af dette.
Han tilføjer, at BAK også bruges i bilindustrien – som et rengøringsmiddel. Selv i bilindustrien advares der nu mod brugen af dette.
Også professor Tor Paaske Utheim er skeptisk over for BAK og mener, at dette stof ikke hører hjemme på eller i nærheden af øjnene.
– Vi har kun to øjne og må passe godt på dem. Der findes nu en række videnskabelige artikler, som bekræfter, hvor farligt BAK kan være for øjnene, siger Utheim, som på det kraftigste advarer mod brugen.
Eksperterne fortæller, at der i dag findes flere alternative konserveringsmidler, som er langt bedre end BAK, men det hjælper ikke meget, hvis forbrugerne ikke er klar over risikoen ved BAK.
Utheim tilføjer, at stadig flere øjendråber nu produceres uden konserveringsmidler.
– Intet er bedre. Det er blevet muligt ved hjælp af innovative flasker med en envejsventil, som beskytter øjendråberne før brug, forklarer han engageret.
Engangsbeholdere til øjendråber er også et alternativ for at undgå konserveringsmidler.
– Af hensyn til miljøet er det bedre med innovative flasker, som rummer hundredvis af dråber frem for nogle få, påpeger Tor Paaske Utheim.
Mazyar Yazdani nævner flere ingredienser; alkohol dehydrerer øjnene, mens retinol og parabener kan forårsage irritation.
– Isopropylkloprostenol, ofte brugt i vippeserum, er forbundet med betændelse. Retinolbaserede anti-aging cremer kan skade talgkirtlerne i øjenlågene. Dem er vi helt afhængige af for at undgå røde og smertefulde øjne senere i livet.
Andre skadelige ingredienser er formaldehyd, phenoxyethanol og acrylamider, som kan have neurotoksiske effekter, samt EDTA og butylenglycol, som trækker fugtighed ud af øjets overflade.
Findes der løsninger?
I dag er der øget bevidsthed omkring risiko for øjensundhed, og der er vokset en satsning på sikrere alternativer inden for skønhedsprodukter frem.
– En af disse er EYES ARE THE STORY, grundlagt af Amy Gallant Sullivan. Mærket tilbyder kosmetik uden skadelige kemikalier, udviklet med tanke på bedst mulig øjensundhed. Takket være hende og andre engagerede aktører er der vokset en videnskabsbaseret bevægelse for sikrere skønhed frem, fortæller Mazyar Yazdani.
Professor Tor Paaske Utheim brænder for forebyggelse af øjensygdomme – ikke kun behandling når skaden allerede er sket.
– Det globale netværk "Tear Film & Ocular Surface Society" har for nylig publiceret en omfattende konsensusrapport om øjenlågs-kosmetik. Det er meget vigtigt at gøre denne opdaterede viden kendt for befolkningen.
Tor Paaske Utheim mener, der findes et stort, uforløst potentiale inden for forebyggelse af udvalgte øjensygdomme.
– Forebyggelse er både billigere og bedre end behandling, men nogle gange er begge dele nødvendige. Forskning giver os stadig bedre indsigt i årsagerne bag de almindeligste øjensygdomme, og denne viden kan vi aktivt bruge til at sikre bedre øjensundhed for hele befolkningen, siger han engageret.
Forebyggende tiltag
Forbrugere bør være bevidste om valg af makeup og skønhedsbehandlinger, som kan forårsage øjenproblemer. Eksperterne har nogle tips til, hvad man bør være opmærksom på.
Undgå vandfast makeup. Ingredienserne kan tilstoppe talgkirtlerne i øjenlågene og være vanskelige at fjerne uden stærke kemikalier.
Vær forsigtig med visse kosmetiske procedurer, som Botox-injektioner for rynker ved øjnene. Dette kan svække musklerne omkring øjnene og forværre tørre øjne. Også cremer markedsført som "Botox på flaske" kan være skadelige, da disse ofte indeholder acetylhexapeptid.
Løse øjenskygger og glimmer kan let komme ind i øjnene og forårsage irritation.
Vær skeptisk over for vippeforlængelser, farvning og øjenlågstatovering, for eksempel at tatovere eyeliner, som kan irritere øjnene og forstyrre tåreproduktion. Undgå vippeserum med ingredienser som prostaglandin-analoger, siden dette kan føre til betændelse.
De seks bud
Ved at tage informerede valg og indføre sikrere skønhedsrutiner kan man beskytte sine øjne og samtidig opleve fordelene ved øjenkosmetik.
– En win-win-situation, mener øjeneksperterne.
– Vi ønsker, at forbrugerne skal være tilfredse, ikke bare i dag, men også om et årti. Mange øjenskader udvikles gradvist, men det er aldrig for sent at ændre vaner. Du bør handle i dag, uafhængigt af om du har øjenproblemer eller ej, opfordrer Tor Paaske Utheim.
Hvis dine øjne allerede opleves som kronisk røde, så vær forsigtig med produkter, som hævder at kunne afhjælpe problemet. Disse giver ofte kun kortvarig effekt og glæde og kan endda forværre tilstanden.
– Der findes produkter solgt på norske apoteker for at afhjælpe røde øjne, som faktisk indeholder den største synder – BAK, som nævnt tidligere. Kunstig tårevæske kan også indeholde dette stof, til trods for at de er ment at hjælpe patienterne. Det er trist at se patienter, som får forværret deres tilstand ved brug af uheldige produkter, udtrykker Tor Paaske Utheim.
– Som øjenlæge med stor interesse for øjensundhed føler jeg et stort ansvar for at informere befolkningen om det, som nu er videnskabeligt dokumenteret. Alle bør kunne tage sine valg baseret på opdateret, solid videnskabelig viden – et vigtigt skridt mod bedre øjensundhed på både kort og lang sigt, afslutter øjenlægen.
Denne artikel blev først bragt hos kk.no. Dette er en redigeret og oversat version.