11 tegn på, at du giver for meget af dig selv
At hjælpe andre er en vigtig del af vores liv. De sociale relationer, vi har og vores følelse af at bidrage til samfundet kan ikke overvurderes, og hjælp kan være mange ting: Hjælpe en veninde gennem en hård tid, hjælpe en kollega på arbejdet, tage sig ekstra meget af et familiemedlem ...
Men nogle gange virker vores hjælp ikke helt efter hensigten.
- Nogle gange kan alle vores gode intentioner være spildt, fordi hjælpen ikke rammer rigtig eller måske ligefrem hæmmer dem, der modtager den, fortæller professor i psykologi Shawn Meghan Burn i sin blog på Psychology Today, hvor hun skriver om at skelne mellem sund hjælp og usund hjælp.
Hun lister 12 tegn på, at din hjælp i virkeligheden er en usund hjælp. Læs med her:
1. Der sker ingen udvikling
Al sund og meningsfyldt hjælp skulle gerne udmunde i en eller anden form for udvikling, hvor den, der modtager hjælpen, bliver mere og mere selvkørende og uafhængig med tiden. Sker denne udvikling ikke, eller sker det det direkte modsatte, hvor dén, du hjælper, faktisk bare bliver mere og mere afhængig af dig, så er der ikke tale om en sund hjælp. Og så er dine kræfter bedre brugt et andet sted.
2. Aftaler bliver ikke holdt og respekteret
Hvis de aftaler, du laver med den, du hjælper, igen og igen ikke bliver overholdt, så er det på tide at stoppe med hjælpen. Eller i hvert fald at holde en pause indtil du fornemmer, at vedkommende er klar til at modtage din hjælp. Ellers er det spildte kræfter og de mange aftaler, der ikke bliver holdt, får bare dig til at blive irriteret, vred og udkørt.
Læs også: Hvordan hjælper du bedst, når sorgen rammer?
3. Den, du hjælper, kommer ingen steder
Hvis du oplever, at din hjælp i virkeligheden gør, at den anden person ikke udvikler sig fagligt eller personligt, men måske snarere træder et par skridt tilbage i deres udvikling, fordi du jo alligevel ordner tingene for dem, er det også på tide at overveje, om du hjælper det rigtige sted.
4. Din integritet bliver udfordret
Hvis dét, at du hjælper en anden person, tvinger dig til at lyve eller dække over den anden, så din egen, personlige integritet bliver udfordret, så er det endnu et rødt flag, som du bør tage alvorligt.
5. Du har en fornemmelse af, at du bliver manipuleret.
Lyt efter din mavefornemmelse! Hvis du har en fornemmelse af, at du bliver manipuleret eller at den, du hjælper, har en eller anden skjult dagsorden, så stol på din mavefornemmelse og stop hjælpen. Eller tag en alvorlig snak med den, du hjælper, og se om det kan gøre tingene bedre.
Læs også: Giver du dig selv den opmærksomhed, du fortjener?
6. Du giver for meget
Sund hjælp handler også om, at du hjælper indenfor grænserne af, hvad der er fysisk og psykisk muligt for dig. Hvis din hjælpelyst tager overhånd og begynder at dræne dig enten mentalt eller økonomisk, så er det ikke en holdbar situation, og så er alle bedst tjent med, at du finder en anden måde at hjælpe på, som ikke får dig til at gå ned med flaget.
7. Den andens problemer bliver for store for dig
For nogen kan det være en sovepude at få hjælp. Ved at tale med dig og ved at du hjælper dem, føler de måske, at de så ikke behøver at få professionel hjælp til at håndtere deres problemer - hvilken slags problemer, det så end måtte være. Er du nervøs for, at dette er tilfældet eller kan du mærke, at deres problemer er for store til, at du er helt tryg ved at hjælpe dem med dem, så er den bedste hjælp, du kan give dem, i virkeligheden at fortælle om din frygt og så trække dig lidt væk.
8. Du føler dig udnyttet
Hvis du begynder at føle dig udnyttet, f.eks. ved at alle i en gruppe lige pludselig bare forventer, at du gør alt arbejdet, så træk dig venligt tilbage. Tilbyd selvfølgelig din assistance, men træk en streg i sandet.
9. Fra lillefinger til hele armen
Oplever du, at du har tilbudt lillefingeren, men at den, du vil hjælpe, nu har taget hele armen, så er det på tide at sige fra. At du én gang har tilbudt din hjælp betyder ikke, at du så er forpligtet til at hjælpe igen og igen, og så skal du ikke føle dig som et dårligt menneske, hvis du siger stop.
10. Du får ikke noget tilbage
Selvfølgelig hjælper man ikke andre for selv at få noget tilbage. Men så alligevel: Hvis det altid er dig, der hjælper og giver og den anden person altid kun tager imod, så holder det ikke i længden. Selvfølgelig vil man gerne hjælpe og alt efter situationen også gerne indimellem være den, der giver mest. Men hvis forholdet til dén, du hjælper, udelukkende handler om, at du giver og den anden tager imod, så er der ikke tale om sund hjælp.
11. Du hjælper kun for at fremstå som et godt menneske
Hvis du skal være ærlig, hjælper du så for at hjælpe - eller for at fremstå som et godt menneske? Hvis det sidste er gældende, så er det ikke en særlig god hjælp. Hvis det hele i udgangspunktet handler om, at du gerne selv vil fremstå som en god ven eller et godt familiemedlem og ikke handler om, at du rent faktisk føler en lyst til at hjælpe den pågældende, så vil der næppe komme nogen reel hjælp ud af det. Så hellere helt lade være.