Tilbehør til din julemad
Foto: Bjørn Jakobsen, Vin: Jørn Steen Larsen
Lækker tilbehør til din julemad: rødkål, brune kartofler og sovs
Når du skal være vært til juleaften eller en julefrokost, kan det være du mangler inspiration til julemad. Her får du opskrifter på klassisk julemad.
Rødkål
TID: CA. 45 MIN.
Rødkål kan holde sig flere dage på køl. Så skal den blot varmes med lidt flæskestegs- eller andefedt inden servering.
Ingredienser
- Ca. 1 kg rødkål
- 2 spsk smør eller andefedt
- ½ dl eddike
- 175g ribsgelé
- 1 dl rød, blandet saft
- Salt, peber
Fremgangsmåde
Rens rødkålen og del den i kvart. Fjerne stokken og skær kålen i meget tynde strimler.
Varm andefedt eller smør i en stor gryde og vend kålen rundt i et par min.
Hæld eddike, gelé og saft på og kog kålen mør. Smag til med salt og peber.
Hvide kartofler
TID: CA. 35 MIN.
Kog og pil kartoflerne, gerne dagen før.
Ingredienser
- 750 g aspargeskartofler
- Salt
Fremgangsmåde
Kartofler koges møre i et let saltet vand, pilles og stilles køligt.
Lige før servering hældes kogende vand over, og kartoflerne trækker et par min.
Prøv også:
Lækker julemad: Sild med appelsin, anis og kardemomme
Tips til din julemad: Sådan steger du anden perfekt til jul
Brunede kartofler
TID: CA. 10 MIN.
Brunede kartofler er du nødt til at tilberede lige før servering.
Hvis de opvarmes, bliver de uldne i overfladen - og det er ikke lækkert.
Ingredienser
- 1 glas kartofler
- 75 g sukker
- 75 g smør
Fremgangsmåde
Hæld vandet fra kartoflerne.
Varm forsigtigt sukker op på en tykbundet pande.
Tilsæt smør og lad det smelte.
Vend kartoflerne rundt i sukkeret og server straks.
Vin til din julemad
Til forret med flere smagsindtryk:
ADAM RÉSERVE PINOT GRIS:
Duft af stenfrugter og grønne druer med svag sødme. Fyldig smag af eksotiske frugter, blød syre, stor fedme i glasset.
Til hovedret:
MCN NUGAN ESTATE PETIT VERDOT:
Bouquet af intense bær, smag med stor kraft og fylde af blommer, mørk chokolade, masser af modne bær og med lang flot eftersmag.
NUGAN VISION SHIRAZ:
Aroma af modne mørke bær, blommer, lakrids og krydderier. Smag med stor fylde og kraft.
Til risalamande:
PERTINACE MOSCATO ASTI:
Flot rund sødme, stor fylde og friskhed i munden, fedme i glasset.
Til det søde:
NITNAUS BEEREN AUSLESE:
Duft af kompleks botrytis (den noble råddenskab), stenfrugter og intens frugt. Smag med sødme, en anelse citrus og masser af frugt, der giver en blød sødme.
Mangler du inspiration til anden julemad? Så kig her i vores galleri
Årets store julemiddag