
Da hun serverede slush ice og cupcakes til sønnens fødselsdag faldt kommentaren

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Hendes søn ønskede, at hans fødselsdag skulle holdes i et legeland. Der blev serveret pizza, slush ice, hjemmebragte slikposer og Oreo cupcakes. På mange måder var det en børnefødselsdag som så mange andre. Derfor var Lotte Arndal også overrasket, da hun hørte, at menuen blev kommenteret.
Ved bordet ved siden af, var der blevet sat gulerødder, figenstænger og andre sundere snacks frem. Kontrasten mellem de to borde, blev derfor til et samtaleemne.
– Nogle af de andre forældre grinede lidt, på en god måde, og sagde ting som: ”Det var lige før, jeg troede, det var sådan et bord, du ville stille op med, men det var befriende, at du ikke er sådan.”
Lotte Arndal er - foruden mor til 4, heriblandt fødselaren 8-årige Sebastian - også kostvejleder, personlig træner og ejer af sin egen spa og fitness-klinik. Og så er hun, som hun selv beskriver det, nok lidt the fit mom, der tit henter eller afleverer i løbetøj.
Da det var tid til at pakke sammen efter fødselsdagen, var der stadig nogle Oreocupcakes tilbage, der skulle med hjem.
Lotte fik derfor pakket dem sammen og tog med familien hjemad. På vejen mødte de en bekendt og faldt i snak:
– Jeg havde overhovedet ikke tænkt over på den bakke, jeg havde i hænderne. Men pludselig siger hun til mig ”Ej, det havde virkelig ikke troet om dig, at din søn skulle have sådan noget til sin fødselsdag,” fortæller Lotte og tilføjer:
– Jeg valgte faktisk ikke at kommentere det, men smilte bare og talte videre om noget andet. For når jeg ikke er på arbejde, bakker jeg ofte ud af de diskussioner, for jeg orker det simpelthen ikke.
Den diskussion Lotte Arndal ikke orker, er diskussionen om balance. Om at hun sagtens kan have en stor Nutella i sit skab, have en slikskuffe eller servere pizza og kage til sine børns fødselsdag og samtidig balancere det med en masse sundere valg.
Samtidig oplever hun, at forbud, mod for eksempel bestemte fødevarer, er med til at skabe et usundt forhold til de madvarer. Og forbuddet bliver en falsk tryghed, synes hun.
– Hvis man for eksempel gør noget helt forbudt for børn, så kan man ikke forhindre, at de går ned og køber det selv, når de bliver gamle nok. De har så mange muligheder lige så snart de får lommepenge, så hvis der er noget, der er forbudt derhjemme, så bruger de deres lommepenge på at købe det. Det har jeg set igen og igen.
Samtidig mener hun, at det vi spiser lige pludselig også siger noget om, hvem vi er. At maden er blevet en identitetsmarkør. Hvad end det gælder, at spise mere plantebaseret, spise efter longevity rammerne eller et øget fokus på undgå ultraforarbejdede fødevarer.
– Der er jo også mange, der siger de aldrig spiser Nutella for eksempel. Men tingene bliver jo solgt, så der er jo nogle, der spiser det. Og måske skulle vi alle sammen stræbe efter et mere balanceret forhold til mad.
