Er huden i overgangsalder? Her er den bedste pleje til smuk hud
Foto: Camilla Wass & Unsplash
Når du går i overgangsalderen, vil du måske opleve, at huden også begynder at ændre sig.
Huden i ansigtet kan blive fedtet, "uren" og mindre spændstig, og det skyldes at østrogen- og progesteronniveauet falder markant og dermed skaber ubalance i kroppen.
Læge Søs Wollesen, der beskæftiger sig med overgangsalder og har skrevet bogen “Befri os fra flere hedeture” fortæller, at det er en naturlig del af kvinders udvikling i overgangsalderen.
- Der sker en masse ting i kroppen, og den kan være stresset. Det kan også give påvirkninger på huden, siger hun.
For de fleste betyder overgangsalderen også, at det er tid til at lære sin hud at kende – igen. For fasen minder til forveksling om puberteten.
- Jeg synes overgangsalderen er et lidt mærkeligt ord, for mig er det den modne alder, siger hudlæge Lina Zeraiq, der er afdelingslæge på hudafdelingen på Odense Universitetshospital og indehaver af klinikken Center for hud og laser.
Hun ser det som en ny fase i livet fremfor en “endestation”.
Fasen, for at bruge hendes ord, består af to dele – peri-perioden, der er processen op til, som varer i et sammenhængende år, hvor menstruationen udebliver, og derefter menopausen. Efter menopausen går du i det, man kalder post- menopausen, hvor hormonniveauer daler til et minimum, dog uden helt at stoppe.
"Uren" hud i overgangsalderen
Læge Søs Wollesen forklarer, at når man ikke får ægløsning længere, så har man heller ikke en progesteronproduktion.
Det vil sige, at man mangler det ene af de to kønshormoner, progesteron og østrogen.
Derudover går østrogenniveauet op og ned, mens testosteronniveauet samtidig falder. Alle hormonændringer i kroppen giver forskellige påvirkninger på huden og kan give uren hud i perioder.
Mange oplever også, ifølge Søs Wollesen, at deres hudporrer bliver en smule større i overgangsalderen, og dermed er der også mere snavs, der kan sætte sig i porerne.
Hudlæge Lina Zeraiq fortæller desuden, at voksenakne skyldes de mandlige kønshormoner, der kan være ekstra på spil hos nogen, imens andre kan opleve, at talg- og svedproduktionen daler i menopausen. Oplever du øget hårvækst, f.eks. på hagen, i perioden, skyldes det også de mandlige kønshormoner.
Det skal du gøre mod "uren" hud
Søs Wollesen pointerer, at det er vigtigt ikke at gøre huden mere stresset med for mange forskellige hudplejeprodukter.
– Man skal passe på med at putte alle mulige remedier i hovedet, for så vil man irritere huden endnu mere og gøre ondt værre, siger Søs Wollesen og fortsætter:
– Det er derfor en god idé at opretholde nogle milde rutiner og lade være med at stresse huden.
Oplever du udbrud, akne, fedtet hud eller forstørrede porer, anbefaler Lina Zeraiq også at gå efter lettere hudplejekonsistenser, som gel eller serum og ingrediensen A-vitamin.
– Det kræver tilvænning at bruge A-vitamin, men til gengæld er det fantastisk til at stimulere kollagenproduktionen og dermed opstramme, imens det reducerer fedtproduktionen og pigmentforandringer. Det er mit favoritprodukt, siger Lina Zeraiq.
Mindre spændstig hud i overgangsalderen
Måske har du også oplevet, at din hud ikke føles lige så elastisk, som den plejer at være. Huden i ansigtet ser måske lidt slap ud, og her spiller hormonerne også en rolle.
– Det er primært, fordi der mangler østrogen i huden. Østrogen har nemlig en positiv påvirkning på vores hud. Kombineret med at alderen også kører derudaf, vil man opleve at huden føles mindre spændstig, siger Søs Wollesen.
Når du går ind i peri-pausen kan du også opleve opblussen og tørhed, fordi der sker et øget væsketab i huden, hudbarrieren og hudens kollagen bliver tyndere, og hudcellernes fornyelsesproces bliver langsommere, forklarer Lina Zeraiq.
Det kan du gøre for mere spændstig hud
Hvis din hud opfører sig trist og grå, anbefaler Lina Zeraiq at hjælpe den på vej med fugt og at skrue op for fedtet i din creme.
– Hyaluronsyre har evnen til at trække væske til sig, så det stimulerer fugtproduktionen, og fedt fra en ingrediens som glycerin vil også være godt. Og husk masser af væske.
Ifølge Søs Wollesen er det ikke nok at rense og fugte ansigtet regelmæssigt. Man skal også huske at bevæge ansigtet for at få gang i ansigtsmusklerne.
– Man kan lave en slags ansigtsyoga med alle mulige slags grimasser. På den måde kan ansigtsmusklerne være med til at gøre ansigtet mere spændstigt igen, siger hun.
Pigmentpletter i overgangsalderen
Flere kvinder vil også opleve, at der vil komme synlige pigmentforandringer og pigmentpletter, når de kommer i overgangsalderen.
Hedeture og ledsmerter: 10 klassiske symptomer på overgangsalder
Pigmentpletterne kan godt skyldes hormonforandringerne i kroppen, men det skyldes primært alderen og solskader, som man har fået gennem årene.
– Jo mere sol du har dyrket som ung, jo større er sandsynligheden for, at du får pigmentpletter, siger Søs Wollesen.
Grunden til, at du ser dem tydeligere over tid, er, fordi du mister kollagen, så den mere skrøbelige og tyndere hud får dem til at træde frem.
– Huden glemmer aldrig, og al den sol, du har fået igennem livet, viser sig. Jeg har mange klienter, der fortæller mig, at de aldrig har dyrket solen på en solstol, men så snart du er et havemenneske, har trænet meget udendørs eller har et arbejde, der gør, at du er meget udenfor, som f.eks. pædagog eller gartner, så har huden været soldisponeret. Selv solskoldninger du har fået som barn tæller med i pigment-regnskabet, tilføjer Lina Zeraiq.
Ud over soleksponeringens kan du også få den hormonbetingede type pigmentforandring, der hedder melasma, som ligger som større mørke områder i huden. Typisk oplever man det efter graviditet.
Forebyg pigmentpletter- og forandringer
For at forebygge mod mørke pigmentpletter er det en god idé at bruge solcreme året rundt. Brug gerne en faktor 50 i ansigtet under din hverdagsmakeup.
Hvis du ønsker en mere ensartet hud kan du prøve dig frem med cremer eller sera med vitamin C, der lysner og udligner farveforskelle i huden, anbefaler Søs Wollesen.
- Mandelsyre kan desuden også virke effektivt mod pigmentering, fortæller Lina Zeraiq.
Den gode hudpleje til overgangshud
Når det gælder effektiv pleje af de udfordringer, som peri- og menopausen kan give, råder Lina Zeraiq til at gå bevidst efter specifikke ingredienser fremfor et givent hudplejemærke og så lægge mærke til, hvilken type hudtilstand du oplever i fasen.
Du kan også afprøve forskellige typer syre alt efter udfordring. Glykolsyre stimulerer kollagenproduktionen og giver dermed en bedre hudkvalitet med flot glød, mens den også er effektiv imod mod linjer. Salicylsyre er især god til hud med overproduktion af talg og akne.
Søs Wollesen og Lina Zeraiq understreger begge, at det er en god idé at gå efter hyaluronsyre i sin hudpleje. Hyaluronsyren er nemlig med til at binde væsken i huden, så huden kan få en flot glød.
– Hyaluronsyre findes også i alle former for rodfrugter. Det er en god idé at dampe eller bage rodfrugter til aftensmaden, så man også booster huden indefra, siger Søs Wollesen.
Hun fortæller også, at det er en god idé at gå efter kollagen til huden. Kollagen er et protein som findes naturligt i kroppen, der holder huden fast og spændstig. Kollagenniveauet falder fra cirka 30-års-alderen.
Ifølge Søs Wollesen er den bedste og billigste måde at få kollagen til huden med naturligt kollagen i sin kost i stedet for kollagenpulver.
Naturligt kollagen findes blandt andet i “broth”, som laves på samme måde som en slags suppefond.
– Hvis man spiser rodfrugter og tager broth et par gange om ugen, så har man den bedste hyaluron- og kollagenpakke til sin hud, siger Søs Wollesen.
Opskrift på ”Broth”
- 1 kylling
- 5-600 g kyllingevinger
- 1 tsk blandede peberkorn
- 2-4 laurbærblade
- 2 spsk æblecidereddike
- 25 g smør
Varm ovnen op til 200 °C.
Skær vinger og lår af kyllingen.
Læg kyllingen, lår, samt vinger i en bradepande eller et stort ovnfast fad med lidt smørklatter fordelt på kyllingen og brun det hele i ca. 30 minutter.
Kom det hele i en stor gryde sammen med eventuel saft fra bradepanden/fadet. Dæk med koldt vand, så det står ca. 3 cm over kyllingen, tilsæt peberkorn, laurbærblade og eddike.
Kog det op og lad det småsimre for meget lav varme i 12-24 timer. Fjern evt. skum fra kyllingen undervejs.
Efter 1-2 timer fjernes lår- og brystkød fra din broth. Jo længere tid at resten simrer, jo mere protein og dermed collagen kommer der ud i broth’en.