Sundhed
2. marts 2005

Han sover uroligt og vågner tidligt

William er 10 måneder. Han sover ret uroligt om natten og vågner ofte klokken fire om natten og er frisk, og det er næsten umuligt at få ham til at
Af: Ulla Nielsen
https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg

William er 10 måneder. Han sover ret uroligt om natten og vågner ofte klokken fire om natten og er frisk, og det er næsten umuligt at få ham til at sove igen.
Han går i dagpleje, hvor han nu har været i ca. to måneder. Det virker som om, han er glad for det. Det er først for nylig, han er begyndt at græde lidt, når jeg går, men det går hurtigt over, siger hans dagplejemor. Han er meget træt klokken syv om aftenen, så det er svært at udskyde hans sovetid til senere. Han falder i søvn i mine arme, når han får sin aftenflaske med mælk. For to måneder siden tog vi ham ud af soveværelset, men jeg fik ikke sovet så meget, da han sov uroligt og skulle have sutten, og jeg måtte ofte ind til ham. Vi har nu taget ham tilbage i soveværelset (i hans egen seng), men når han bliver for urolig, kommer han over mellem os og bliver ofte rolig. Men vågner stadig meget tidligt. Hvad skal vi gøre?
Katja

Kære Katja
Generelt kan man sige, at de fleste børn i alderen seks-12 måneder sover uroligt om natten, vågner tidligt om morgenen, ja deres søvnrytme passer i det hele taget sjældent til resten af familiens. Til trøst kan jeg sige, at det plejer at hjælpe, når barnet begynder at gå, og derved bliver fysisk træt på en anden måde.
Et barn, der sover fra klokken syv om aftenen til klokken fire om morgenen sover faktisk ni timer i træk, hvilket er flot i den alder. Mere må man ikke forvente af barnet. At tidspunktet falder lidt uheldigt ud i forhold til jeres nattesøvn, det er så det ærgerlige som kan være svært at lave om på.
I kan prøve at få aftenen til at vare lidt længere ved at tage barnet i bad ved syv-tiden om aftenen. Det kan strække sovetiden en halv time, men hvor hyggeligt badet bliver med et dødtræt barn, ved jeg ikke.
Mit bedste råd er at acceptere situationen, som den er og finde en metode at organisere jer på, så alle får den bedste nattesøvn. Glem alt om rytmer, der skal kunne holde langt frem i tiden. Gør, hvad I kan for at få en god nat. Og glæd jer så over, at tiden er med jer. Når barnet begynder at gå rundt dagen lang, plejer det at give en længerevarende og mere stabil nattesøvn.
Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
Hun sover meget uroligt

Læs også