Sundhed
29. februar 2024

Hun ved godt, hun kan blive syg af det. Men hun elsker det, og hun har ikke tænkt sig at stoppe

Mette elsker at gå i solarie. Og hun er langt fra den eneste. Rapport viser, at hver fjerde danske teenager går i solarie - og de ved godt, at det kan være farligt.
Af: Marie Møllegaard Andersson
mette

Foto: Cecilie Bødker

Når 24-årige Mette Jensen går i solarie, tænder hun for podcasten “112 for knuste hjerter”, lægger sig godt til rette i solboksen og mærker de varme UV-stråler langsomt smelte hendes bekymringer væk.

Når hun kommer ud fra solariet, er hun ikke bare blevet brun, hun er blevet et helt nyt menneske, fortæller hun.

Mette elsker at gå i solarie. Og det er hun langtfra den eneste unge dansker, der gør. Selv om antallet af danskere, der går i solarie, generelt er faldende, er der én aldersgruppe, som bliver ved med at lægge sig ind i solboksen.

Det er nemlig knap hver fjerde teenager, der gør det. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelses sol-rapport fra 2022. Det er en tendens, der vækker bekymring, da samme rapport viser, at denne aldersgruppe udmærket godt ved, hvor farligt det er at gå i solarie.

Mette var selv 19 år, da hun begyndte at gå i solarie. Og dengang vidste hun også godt, at der er øget risiko for at udvikle modermærkekræft, når man lægger sig ind i solboksen.

I dag har hun gået i solarie i fem år og har ingen planer om at skrue ned for UV-strålerne.

Danskernes solariebrug

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der 20 procent øget risiko for modermærkekræft, hvis man går i solarie. Denne risiko er 60 procent større, hvis man er under 35 år.

Danskernes forbrug af solarie har været faldende, siden World’s Health Organization i 2009 fastslog, at UV-stråler fra solarier er kræftfremkaldende. Antallet af personer, som går i solarie, er mere end halveret, og der har aldrig været færre danskere, som går i solarie.

Alligevel ringer alarmklokkerne hos Kræftens Bekæmpelse. For der er én aldersgruppe, som stikker i den helt forkerte retning. Og desværre er det den aldersgruppe, der er allermest sårbar overfor UV-stråler.

Der er nemlig sket en markant stigning i brug af solarie blandt 15-19-årige danskere fra 15 procent i 2020 til 23 procent i 2022. Det er altså knap hver fjerde i denne aldersgruppe, som går i solarie.

79 procent af de unge solariebrugere mener, at risikoen for kræft som følge af solariebrug er høj eller meget høj.

I 2014 var der tale om at indføre en aldersgrænse på 18 år, men lovforslaget blev droppet. Formand for Dansk Solarie Forening, Henrik Marx, forklarer, at en aldersgrænse ville være en dødsdom for samtlige solcentres forretning.

Kræftens Bekæmpelse kæmper stadig for at få indført en aldersgrænse på 18 år. Danmark er det eneste land i Norden, der ikke har indført en aldersgrænse for solariebrug.

Hun fortæller faktisk, at hun ville ønske, at hun kunne gøre det oftere, selv om hun prøver at nå derhen hver anden dag.

Det startede med, at hun bare gerne ville have en flot brun kulør. Hun har ikke tid til at rejse på sommerferie og sætter heller ikke sin lid til den danske sol.

Derfor blev det til en tur i det lokale solcenter. Mette fandt hurtigt ud af, at minutterne under de varme UV-stråler gav hende meget mere end solbrun hud.

- Det afstresser mig så meget. Det er virkelig rart bare at ligge derinde og koble af. Det gør rigtig, rigtig meget for mig, fortæller hun.

Det er følelsen af at være alene med sig selv, der har gjort Mette til en fast kunde i det lokale solcenter.

Hun fortæller, at hvis hun står overfor svære beslutninger, eller hvis tankerne og følelserne hober sig op, så ved hun, at en tur i solariet kan kurere hende.

Tiden inde i boksen har for eksempel hjulpet Mette med at komme over kærestesorger.

Hun fortæller også, at hun for to år siden stod i en situation, hvor hun skulle flytte fra sin hjemby Næstved, hvor hendes familie, venner og kollegaer var, til København, hvor et nyt job og en masse uvished ventede hende.

https://imgix.femina.dk/2024-02-23/mette_solarie_5.jpg

Igen var solcentret et sted, hvor Mette kunne søge tilflugt og få ryddet op i tankemylderet.

- Jeg kommer ned til solcentret med negative tanker. Jeg er sur, jeg er irriteret. Du kan prikke til mig, og jeg begynder at græde. Men så lukker jeg døren til solariet. Jeg bruger 10 minutter på mig selv. Jeg tænker ikke på, at jeg har kærestesorger, at jeg har en lortedag, at jeg kan tude hvert andet sekund. Det har jeg glemt ude på den anden side af døren.

Selv om det psykiske aspekt er utrolig vigtigt for Mette, handler det selvfølgelig også om at blive brun. Hun mener også, at hun har fået et mere positivt syn på sin krop, efter hun begyndte at gå i solarie.

Listen med fordele er altså lang, hvis du spørger Mette. Men hvis du spørger hendes venner og familie, er listen med ulemper nok endnu længere.

Det er nemlig alment kendt, at UV-stråler fra solarie er kræftfremkaldende. Det var også det første, som hendes mor sagde, da Mette fortalte, at hun overvejede at gå i solarie.

Skadelig solhunger

Skadelig solhunger

Femina update | 25 min

- Hendes første indskydelse var bare, er det ikke noget, der giver kræft? Hvilken kræft får du? Hvad med din hud på længere sigt?

Sammen reaktion havde hendes veninder:

- De sagde, at det ikke er noget, de ville gøre. Det er farligt. Man får hudkræft og det ene og det andet.

https://imgix.femina.dk/2024-02-26/mette_solarie_4.jpg

Men sådan ser Mette ikke på det.

- Det er ting, du læser på nettet. Stil det op med rygning, snus og stoffer. Det får du også kræft af. Jeg ryger ikke. Jeg tager ikke snus. Jeg tager ikke stoffer. Jeg går i solcenter.

Ifølge Mette er risikoen ved at gå i solarie langt mindre skræmmende, når man tager i betragtning, hvor mange andre skadelige vaner, unge danskere har. Hendes eneste guilty pleasure er solariet, siger hun.

Men ifølge projektchef i Forebyggelse og Oplysning hos Kræftens Bekæmpelse, Peter Dalum, er det ikke et argument, der holder kræften væk.

- Jeg synes ikke, man kan ikke stille det op på den måde og sige, at fordi man ikke gør én ting, så kan man gøre en anden ting.

Han fortsætter:

- Grundlæggende er det sådan, at hver eneste gang, man bliver udsat for UV-stråling, så er der en lille, lille, lille risiko for, at der går et eller andet galt, forklarer Peter Dalum.

Der er en 20 procents øget risiko for at få kræft, hvis man går i solarie, og hvis man er startet med det, inden man er 35 år, så er der en øget risiko på 60 procent, uddyber han.

Derfor ønsker Kræftens Bekæmpelse at indføre en aldersgrænse på 18 år.

Selv om Mette ikke selv har planer om at skrue ned for UV-strålerne, er hun helt enig med Kræftens Bekæmpelses opfordring om at lave en aldersgrænse på 18 år.

Læs mere om:

Læs også