Blærebetændelse
15. marts 2021

Blærebetændelse – alt, du skal vide om infektion i urinblæren

Blærebetændelse er en tilstand, nogle kvinder oplever så ofte, at det kan virke uundgåeligt. Men du kan faktisk selv gøre noget for at blive fri for den irriterende plage. Her får du svar på alle dine spørgsmål om blærebetændelse og 5 gode råd til, hvordan du kan forebygge blærebetændelse.
Af: Bodil Stride Jensen, Redaktionen
https://imgix.femina.dk/2021-07-02/blaerebetaendelse_behandling_smerter.png

Udgivet første gang 20. september 2018. Foto: Panthermedia

Hvorfor får jeg blærebetændelse? Hvad er symptomerne? Og kan jeg selv gøre noget for at kurere infektion i urinblæren?

Der kan være mange spørgsmål forbundet med blærebetændelse, der ellers er en meget almindelig tilstand blandt kvinder.

Nogle kvinder får simpelthen blærebetændelse gang på gang, og det kan næsten virke lige så uundgåeligt som forkølelse.

Men du kan faktisk selv gøre noget for at komme betændelsen til livs.

Her bliver du klogere på, hvordan du bedst forebygger og behandler tilstanden. Og så får du svar på, hvilke myter om blærebetændelse, du bestemt ikke skal tro på.

Hvad er blærebetændelse?

Blærebetændelse kaldes også for blærekatar. Det er en infektion i urinblæren, der skyldes, at der er kommet bakterier ind i blæren.

Bakterierne trives godt i kropsvarm urin, så efterhånden vil de formere sig, hvilket vil føre til betændelse i slimhinden på indersiden af blæren.

Blæren bliver irritabel, hvilket får den til at trække sig sammen. Det er derfor, du føler, du skal tisse hele tiden, når du har blærebetændelse, selv når blæren er langt fra fuld.

Det kan gøre ondt at tisse med blærebetændelse på grund af ømhed og betændelse i urinrøret. Mange oplever også en sviende fornemmelse i underlivet efter at have tisset.

Hvad er symptomerne på blærebetændelse?

De klassiske symptomer på blærebetændelse er:

  • Svie og ømhed når du tisser.
  • Tissetrang oftere end normalt.
  • Følelsen af, at blæren ikke tømmes helt ved toiletbesøg.
  • Blod i urinen.

Hvad er årsagen til at man får blærebetændelse?

Alle, der har prøvet at have blærebetændelse, ved, hvor ubehageligt det kan føles. Men hvorfor får man det overhovedet?

Blærebetændelse skyldes, at der er kommet bakterier ind i blæren. Det er oftest bakterier fra tarmen, der er kravlet over i blæren, og i tre ud af fire tilfælde skyldes blærebetændelse således E. Coli-bakterier, der har fundet vej ind gennem urinrøret og derefter vandrer op i blæren.

Mangel på hormonet østrogen kan desuden gøre slimhinden i skeden og urinvejene tør og tynd, hvilket også øger muligheden for infektion.

Det er heller ikke usædvanligt at få blærebetændelse efter sex, da bakterier kan presses over i området omkring urinrøret.

Det er derfor vigtigt at tisse efter sex, for at få ”skyllet” bakterierne væk.

Kan man forebygge blærebetændelse?

Selvom der er mange, som får blærebetændelse i løbet er livet, er der stadig en række ting, du kan gøre for at mindske risikoen for infektion.

Det gælder både, hvis du aldrig har haft blærebetændelse, og hvis du har en tendens til at få det ofte.

Hvad hjælper mod blærebetændelse?

1. Du skal drikke rigeligt med væske, så blæren bliver skyllet igennem. Det minimerer nemlig risikoen for infektion, når hele systemet skyldes godt.

2. Du skal tømme blæren helt, når du er på toilettet, og ikke holde dig for længe, hvis du har en såkaldt ”selskabsblære”. Det sikrer nemlig, at bakterierne ikke får tid til at formere sig og mindsker derved risikoen for blærebetændelse.

3. Du skal tørre dig fra skridtet og bagud mod endetarmsåbning. Det mindsker risikoen for, at tarmbakterierne føres over til urinrørets munding og kan vandre op i urinrøret. Hertil er det en god idé allerede at lære pigerne det fra de er helt små, så de får det ind som en vane.

4. Du skal opretholde en god hygiejne, gå i bad regelmæssigt og generelt holde dig ren.

5. Du skal tømme blæren efter sex, for at få skyllet bakterier ud af urinrøret. Et aktivt sexliv øger risikoen for at få blærebetændelse.

Kilde: Jenny Dahl Knudsen, overlæge med speciale i blærebetændelse.

Hvordan behandler man blærebetændelse hos kvinder?

Hvis man er sikker på, at blærebetændelsen skyldes bakterier, kan man behandle med antibiotika på recept. Man kan også se udviklingen an og huske at drikke rigeligt med væske.

Af og til vil symptomerne gå i sig selv, før man behøver behandling.

Man kan også tage almindelig smertestillende såsom panodil eller ibuprofen. Håndkøbsmedicin er dog ikke så effektivt som antibiotika.

blærebetændelse drik vand

Kan man selv helbrede blærebetændelse?

Du kan ikke selv få blærebetændelsen til at gå væk fra det ene øjeblik til det andet. Men det er vigtigt, at du drikker rigeligt med vand for på den måde at få skyllet bakterierne ud. Du kan også tage smertestillende håndkøbsmedicin.

Myter om blærebetændelse

Èn ting er, hvad der videnskabeligt har vist sig at have en præventiv eller lindrende effekt på blærebetændelse. Men dertil kommer alle myterne – husmoderrådene – der er overleveret fra mund til mund gennem generationer.

De gives ofte i den bedste hensigt, men det er altså ikke altid, at rådene kan gå for at være andet end – ja, myter.

Her punkterer overlæge Jenny Dahl Knudsen fire af dem.

”Blærebetændelse kommer af træk og kolde tæer”

”Du må ikke sidde på den kolde jord, så får du blærebetændelse”. Det er nok en sætning, som du i løbet af livet har hørt – måske op til flere gange, men formaninger om at undgå træk og at fryse tæerne er fup, hvis du spørger Jenny Dahl Knudsen.

– Mange oplever at få blærebetændelse, når de har frosset, men det er ikke dokumenteret, at du har større risiko for at få blærebetændelse, hvis du fryser eller får træk, fortæller hun.

– Dog er det aldrig godt at fryse, men det er ikke dokumenteret, at man ved at fryse øger risikoen for infektionen.

”Du får lettere blærebetændelse, hvis du allerede har haft det”

Dette er ikke udelukkende en myte, da sætningen til dels bekræftes af Jenny Dahl Knudsen.

– Det kan godt være lettere at få blærebetændelse, hvis du allerede har haft det én gang. Det har dog ikke noget med en ekstra infektionsfølsom blære at gøre, men derimod at nogle kvinder har et kortere urinrør, en nedsunken livmoder eller andet, som påvirker urinrøret.

”Du kan blive smittet med blærebetændelse”

Et rygte, som også florerer, er, at blærebetændelse kan smitte. Dette er dog slet ikke tilfældet, siger Jenny Dahl Knudsen.

– For at få blærebetændelse skal der være bakterier i blæren. Uden bakterier, ingen blærebetændelse. Undersøgelser har vist, at de colibakterier, som man har fundet i blæren på kvinder med urinvejsinfektion, i næsten alle tilfælde har vist sig at være kvindens egne.

– Det er dermed ikke andres bakterier, som giver blærebetændelse, men derimod bakterier, som stammer fra kvinden selv.

”Trænebær kan forebygge mod blærebetændelse”

Den fjerde og sidste myte omhandler den famøse drik tranebærjuice og dens angivelige fantastiske virkning mod blærebetændelse. Hertil mener Jenny Dahl Knudsen dog, at effekten er en del overdrevet.

– Der var engang, man snakkede meget om den gode effekt af tranebær. Det gør man ikke så meget mere, og det er nok fordi, man har fundet ud af, at det ikke har så god en effekt som forebyggelse mod urinvejsinfektion alligevel, fortæller hun.

Dog mener Jenny Dahl Knudsen, at tranebær er en god kilde til at få mere væske tilført kroppen, da man har en tendens til at drikke mere af det, fordi det smager godt.

Hun fortæller også, at tranebær har vist sig at have en effekt på nogle colibakterier, men at det ikke har en stor nok effekt til at forebygge infektion.

Kilde: Sundhed.dk og Jenny Dahl Knudsen, overlæge med speciale i blærebetændelse.

Læs mere om:

Læs også