Glutenallergi: Sådan ved du, om du ikke kan tåle gluten
Foto: Shutterstock
Flere og flere bliver opmærksomme på, at de enten er allergiske eller intolerante overfor gluten.
I Danmark er 5.000 danskere i skrivende stund diagnosticeret med glutenallergi eller glutenintolerance, men tallene kan være op mod 50.000, da det kun er folk med gener, der bliver diagnosticeret.
Har du på fornemmelsen, at du har et problem med gluten, så læs med her, hvor vi giver dig en oversigt over alt det, du skal vide om glutenintolerance og glutenallergi, symptomer, hvordan du bliver diagnosticeret, og hvad du må spise.
Hvad er glutenallergi og -intolerance?
Det, vi i daglig tale omtaler som glutenallergi, er i virkeligheden en autoimmun sygdom kaldet cøliaki.
Hvis du har cøliaki og spiser noget med gluten, opstår der en betændelseslignende tilstand i tyndtarmen, og det påvirker dens evne til at optage mineraler, vitaminer og andre næringsstoffer, skriver Dansk Cøliaki Forening.
Når man taler mere bredt om glutenintolerance, dækker det over fire forskellige overfølsomheder.
Cøliaki: En sygdom i tyndtarmen, der betyder, at hvis du ikke skærer gluten ud af din kost, så vil tarmens evne til at optage næringsstoffer blive mindsket.
Dermatitis herpetiformis: En meget sjælden sygdom, hvor du får hududslæt og væskeblærer. Diagnosen stilles ved en hudbiopsi.
Ikke-cøliakisk glutenintolerance: I modsætning til cøliaki, som er en autoimmun sygdom, så er det andre dele af immunforsvaret, som reagerer ved ikke-cøliakisk glutenintolerance.
Hvedeallergi: Madallergi eller kontaktallergi, der betyder, at du reagerer på proteinerne i hvede. Det kan også medføre en krydsreaktion med græspollen, og symptomerne er opkast, diarré, koliksmerter, udslæt eller åndedrætsbesvær. Så altså en allergisk reaktion mod hvede.
Kilde: Norsk Cøliakiforening
Ifølge foreningen bliver cøliaki ofte betegnet som glutenallergi, fordi folk med cøliaki ikke kan tåle gluten. Men her er der ikke tale om en glutenallergi med allergiske reaktioner. Det er der derimod, hvis du har hvedeallergi, hvor du reagerer på bestemte proteiner i hvedekornet.
Hvad er symptomerne på glutenallergi?
Hvis du har mistanke om, at du lider af cøliaki eller en anden form for glutenintolerance, så er der nogle typiske tegn på glutenallergi, du kan holde øje med.
Symptomerne skyldes den nedsatte optagelse af næring og kommer ikke fra dag til dag, men over en længere periode. Derfor kan de også være svært at sige, præcis hvordan glutenallergi føles.
De typiske tegn og symptomer på glutenintolerance eller glutenallergi er:
-
Diarré eller forstoppelse
-
Vægttab
-
Luft i maven og oppustethed
-
Mavesmerter
-
Træthed
-
Blodmangel
-
Knogle- og ledsmerter
-
Jern- og vitaminmangel
-
Dårlig trivsel hos børn
-
Evt. glutenallergi i familien
Hvad må jeg spise, hvis jeg har glutenallergi?
Antallet af glutenfri produkter på supermarkedshylderne er steget de sidste 10 år. Nu kan du få cornflakes, småkager og leverpostej uden gluten. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, og livet som glutenallergiker er blevet en del lettere.
Har du forstoppelse? Her er syv gode råd, der kan hjælpe
Men hvis man ikke lige befinder sig i den glutenfri afdeling, så er der nogle forholdsregler man også kan gå ud fra. Her får du råd til, hvad du må - og ikke må spise som glutenallergiker.
Du bør undgå glutenholdig føde såsom:
- Hvede
- Byg
- Rug
- Havre
- Spelt
- Bulgur
- Øl
Du kan i stedet erstatte det med:
- Ris
- Hirse
- Majs
- Quinoa
- Sojaprodukter
- Kartofler
- Behandlet havre
Er du i tvivl, om der er gluten i et produkt, kan du altid læse varedeklarationen.
Glutenfri chokoladekage
Gluten er kun slem, hvis du er allergisk
Det er de seneste år også blevet en stor trend at undgå gluten i kosten.
Tag nu for eksempel USA. Her er omkring 1 procent af befolkningen diagnosticerede glutenallergikere, men alligevel prøver en tredjedel af befolkningen at undgå - eller reducere indtaget af gluten.
Mange ved godt, de ikke er glutenallergikere, men hævder at blive oppustede og sløve af at spise gluten. Det er dog ikke endeligt videnskabelig bevist, at gluten har den effekt, hvis man ikke er allergiker.
Et studie fra 2013 har for eksempel vist, at patienter, der selv mente at være følsomme over for gluten, ingen mærkbare symptomer havde, gluten eller ej. Dertil kommer at glutenfri diæter langtfra er det sundeste for alle, da det kan eliminere mange af fibrene, vitaminerne og mineralerne, man ellers opfanger i en glutenholdig kost.
Faktisk kan det ifølge Videnskab.dk være decideret usundt kun at indtage glutenfri kost, selvom det af mange bliver opfattet som et sundere alternativ.
Så tal med din læge, inden du vælger at lægge din kost om.
Har du problemer med maven? Måske har du IBS - Irritabel tyktarm?
Hvad gør jeg, hvis jeg har mistanke om, at jeg har glutenallergi?
Har du symptomer og derfor mistanke om, at du lider af glutenintolerance eller glutenallergi, skal du gå til lægen. Ved hjælp af en kikkertundersøgelse, hvor der tages en vævsprøve af slimhinden i tarmen, kan din læge stille en diagnose.
I nogle tilfælde støttes undersøgelsen af blodprøver og du kan selv prøve at udelukke gluten i din kost i en periode.