Krop og velvære
7. februar 2022

Junkfood-eksperiment møder kritik hos sundhedsekspert: "Vi skal passe på med at dele mad op i sundt og usundt"

Hvor farligt er junkfood egentligt? Sådan lyder undertitlen til TV2's nye programserie. Serien har fået sundhedsekspert Morten Elsøe til tasterne. Han oplever, at programmer som disse giver næring til en unuanceret opfattelse af mad og sundhed.
Af: Sofie Olivia Mørch
Junkfood-eksperimentet

Foto: Lars Bech/TV 2

En blød briochebolle, en saftig bøf og saltede, sprøde pomfritter. "Mhh", tænker du måske, mens du overvejer aftenens måltid.

Men hvad sker der egentlig, hvis du udelukkende tyede til fastfood morgen, middag og aften i tre uger?

Det har TV2-programmet "Junkfood-eksperimentet" kastet sig ud i at undersøge.

På deltagerlisten finder man kendte navne som Mette Blomsterberg, Rikke Hørlykke, Christian Degn og Johnny Hansen.

Og ikke overraskende var konklusionen, at deltagerne både fysisk og psykisk oplevede en negativ påvirkning af deres nye madrutiner.

Men hvad skal vi så udlede af programmet? At junkfood er farligt?

Spørger man sundhedsdebattør og direktør i MadroInstituttet, Morten Elsøe, er svaret ikke så entydigt.

Programmet giver ham anledning til at åbne op for en debat om vores generelle opfattelse af mad og sundhed.

Efter at have set klip fra programmet postede han dette opslag på sin Instagram-profil, hvor han blandt andet skriver:

"Så hvis programmet får dig til at tænke mere sort-hvidt, så er det måske i virkeligheden dét, der er junk for dig."

Junkfood eller junk-tv?

Morten Elsøe er cand.scient. i ernæring, vanecoach, foredragsholder og en af stemmerne bag podcasten "Detox din hjerne".

Det er vigtigt for ham at inddrage flere perspektiver i forhold til den tolkning, som nogle seere kan sidde tilbage med, når de slukker for programmet.

– I programmet lever de kun af fastfood morgen, middag og aften. Det er derfor vigtigt at have for øje, at konklusionerne kun giver indsigt i, hvordan vi påvirkes i krop og sind, når det udelukkende er det, vi indtager.

– I virkeligheden tror jeg, det er de færreste mennesker, der ikke godt ved, at fastfood har en skadende effekt, hvis vi spiser det dagen lang over en længere periode.

Fra den branche jeg er i, ved jeg også, at der er rigtig mange af os, der bevidst eller ubevidst har tendens til at opdele madvarer i kategorier sundt og usundt, farligt og ufarligt.

– Det spørgsmål, som er langt mere interessant for langt flere danskere, er, hvordan det påvirker os, når det indgår i en varieret kost. Det er bare ikke det, som programmet svarer på.

– Selvom det gøres tydeligt for seerne, at det er det eneste, de spiser, og selvom det også understreges, at fastfood sagtens kan indgå i en varieret kost, så er der mange, der vil sidde tilbage med et billede af, at fastfood er farligt, og derfor bør undgås helt.

– Det er det billede, som skal modereres, for det er ikke retvisende for virkeligheden.

Junkfood-eksperimentet lægger sig i slipstrømmen af andre lignende tv-eksperimenter som "Min fede træner" og "Fede forhold", der også har fået eksperter til at rynke på næsen.

Her har kritikken særligt omhandlet programmernes uetiske håndtering af forsøgspersonerne og udokumenterede ræsonnementer.

Kan man ikke bare tage det for, hvad det er, altså underholdning?

– Jo, det kunne man da håbe. Men jeg har fået mange beskeder omkring det her program fra folk, der i forvejen har et svært forhold til mad, hvor programmer som disse er med til at udfordre dem endnu mere.

– Fra den branche jeg er i, ved jeg også, at der er rigtig mange af os, der bevidst eller ubevidst har tendens til at opdele madvarer i kategorier sundt og usundt, farligt og ufarligt.

– Den tankegang beror på den her gamle madmyte om, at mad definitivt kan opdeles i kategorier. Enten er det sundt eller usundt. Sådan en tankegang kan have en meget negativ effekt på folks forhold til mad, sig selv og deres krop.

– Tankegangen giver os også en unuanceret opfattelse af mad, for i virkeligheden er alt mad usundt i for store mængder, det handler altid om mængder og kontekst.

"Prøv at lave samme eksperiment, hvor de udelukkende lever af juice"

Instagram-opslaget har affødt mange kommentarer fra både enige og uenige parter.

I kommentarsporet giver Morten Elsøe et forslag til et andet ekstremt forsøg, men nu er burgerne skiftet ud med juice.

– Hvad ville der ske, hvis vi udelukkende levede af grøntsagsjuice for en periode? Det er noget, som ofte italesættes som værende særligt sundt, og noget folk kan indtage med god samvittighed.

– Der ved vi så også bare, at hvis folk udelukkende baserer deres kost på juice, så vil de også i løbet af de første dage få det lige så dårligt, hvis ikke værre, end nogle af deltagerne fik i programmet.

Femina har forelagt kritikken for programmets redaktør, Liv Michelsen, i et skriftligt svar skriver hun:

– Vi hilser enhver debat om emnet velkommen, og som vi i programmet tydeliggør for seerne, så kan fastfood sagtens indgå i en varieret kost. Det er altså på ingen måde programmets ærinde at skabe et billede af fastfood som noget farligt eller forbudt, hvilket jeg synes, vi er meget tydelige omkring.

– I programmet undersøger forskere, hvad store mængder fastfood gør ved vores krop ikke bare i forhold til tallet på badevægten, men også det generelle velbefindende, tarmene, hjernen, søvn, koncentrationsevnen og det farlige fedt omkring organerne, og konklusionen af eksperimentet er jo blandt andet, at tingene ikke er så sort hvide, men at vores kroppe påvirkes forskelligt alt efter vores generelle sundhedstilstand.

Begge afsnit af Junkfood-eksperimentet kan ses på TV 2 PLAY.

Læs mere om:

Læs også