Mental sundhed
2. januar 2019

Gruppeterapi mod stress: Vi prøvede det, og det virker!

Seks dage til at slippe angst og stress? Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men ifølge den engelske professor Adrian Wells fra Manchester University, er det korte forløb helt realistisk.
Af: Christina Bølling
gruppeterapi mod stress

Foto: Panthermedia

Seks dage til at slippe angst og stress? Det lyder næsten for godt til at være sandt med tanke på, hvor dårligt man kan have det som stressramt og i forhold til, hvor mange danskere der hvert år bliver sygemeldt med stress. Men ifølge den engelske professor Adrian Wells fra Manchester University, som har forsket i psykiske lidelser, er det korte forløb helt realistisk. Den bagvedliggende årsag til stress, angst og depression er nemlig vores tendens til at gruble, så det er primært det mønster, man skal komme til livs.
- Er der nogen af jer, der tænker meget på problemer? Er bekymrede? Og som bagefter prøver at tænke positivt for at komme op af det negative, sorte hul? Og er der mon også nogen af jer, der lider af søvnløshed, og som starter hver dag med at tænke, at i dag vil I løse problemet, men som så ender med alligevel at bekymre jer og alligevel aldrig finde frem til en løsning? Øh, ja. Præcis den måde at blive væltet omkuld på kender samtlige på Sisse Find Nielsens metakognitive gruppeforløb godt. Vi tager en hurtig runde, hvor vi én for én forklarer, hvorfor vi har meldt os til kurset. Mange lider af angst, stress og nogle er deprimerede og har fået tilskud til kurset fra deres sagsbehandler eller arbejdsgiver. Men bortset fra præsentationsrunden er det ikke gruppeterapi, som de fleste forstår det. Vi skal ikke sidde og afsløre vores inderste tanker og følelser i plenum de næste uger, hvor vi mødes hos psykolog Sisse Find Nielsen i Bredgade i København, men snarere ud på en ”rejse” af ahaoplevelser, viser det sig. LÆS OGSÅ: Træk vejret rigtigt - så fjerner du stress og angst fra kroppen Ud af tankeafhægigheden - En af de ting, man opdager i et gruppeforløb, er, at ens stresssituation ikke er så unik og farlig, som man troede. Man opdager også, at der er nogle fællestræk hos alle uanset, hvad ens personlige historie er. Fællesnævneren er de symptomer, vi lige har talt om, og de er udtryk for et opmærksomhedssyndrom kaldet Cognitive Attentional Syndrom (CAS). Mange af os er nærmest afhængige af vores tanker og tror, at ”verden falder sammen, hvis ikke vi bekymrer os om den”, hvilket naturligvis trætter hjernen helt enormt, forklarer Sisse Find Nielsen med et hav af nysgerrige øjne rettet mod sig selv og flipoveren, hun skriver på. Vi laver et par øvelser for at blive klogere på vores ”triggertanker”, som er de tanker, der udløser negative tankemønstre. Men det gælder ikke om at ”omtænke” de negative tanker, men blot om at identificere dem. Og jo, triggertanker har vi også alle sammen – og mange af os har de samme. Vi er stort set også alle sammen helt vildt bekymrede over, at vi er så stressede, for man ”kan jo blive syg af det”. - Det handler om at slippe angsten for angsten, fordi det er den, der gør stress så ubehageligt at være i. I skal lære at give hjernen de pauser, den har brug for. Den tager ikke skade af stress i sig selv, så længe den får pauser og slipper for at være i en konstant proces med at ”løse problemer”. Meta- kognitiv gruppeterapi har fokus på teknikker og værktøjer til hurtig psykisk bedring. - Den ny viden er helt anderledes end, hvad man tidligere har hørt og troet om stress og psykisk lidelse. Vejen til at blive sig selv igen handler hverken om at geare ned, tænke positivt eller ”bearbejde” sine følelser, men om at afmontere gamle usunde tankemønstre, som opretholder dit mentale underskud – og forhindrer dig i at fungere optimalt.
Det er let! Vi får øvelser med hjem, blandt andet opmærksomhedsøvelser, der viser, at vi ”sagtens” kan kontrollere vores tanker; vi gør det hele tiden. Allerede efter fire gange lykkes det flere af os at zoome væk fra triggertanker og skifte fokus. Det vilde er: Det er let! Faktisk er det så let, at man indimellem har lyst til at bekymre sig lidt igen ”bare for at mærke, hvordan det nu er, det er”. - Selvom de fleste af os tror, at vi har mistet vores fri vilje og ikke har andet valg end blot at løbe hurtigere, har vi langt mere kontrol over vores liv og over vores tanker, end vi umiddelbart tror. Kontrol over sindet handler ikke om at slippe for negative tanker og følelser. Det handler om, at vi udvikler tillid til, at vi kan håndtere dem, selvom de er vanskelige. Når vi lærer, at der ikke er nogen indre hændelser, som vi skal beskytte os imod, slapper sindet af, og vi slipper for følelsen af stress og bekymring, siger Sisse Find Nielsen og peger på en række uhensigtsmæssige coping-strategier, som du også kan slippe for. - Mange dulmer sig selv med at være på de sociale medier, ved at spise mad, de egentlig ikke har godt af, drikke alkohol, ryge, se tv-serier eller ”junke” selvudvikling, og de coping-mønstre er tit med til at stresse os yderligere, fordi de giver os dårlig samvittighed bagefter. Dårlig samvittighed trigger det negative tankemønster. I den sidste uge svæver flere af os på en lyserød sky. Vi er ikke stressede eller bange, og de daglige øvelser hjælper virkelig. Men efter to uger sker der så det, der altid sker ... øvelserne bliver nedprioriteret, bekymringerne begynder at snige sig ind i tankebanerne igen. Ikke fordi vi har mistet kontrollen, men fordi vi sommetider glemmer at bruge den. Her er det klogt at tage en individuel session for at komme tilbage på sporet. Virker det? Ja, mon ikke, men du skal passe din nye praksis. Det metakognitive gruppeforløn koster 3.950 kr. Der er mulighed for tilskud fra Danmark. Se mere på Sissefindnielsen.dk LÆS OGSÅ: Brug naturen som stresspille
https://imgix.femina.dk/call_to_action/py02-abobanner-6430x2052.jpg

Læs også