Mental sundhed
23. januar 2025

Psykologen: Sådan stopper du med at sammenligne dig med andre

Når vi sammenligner os selv med andre, bliver vi triste og misundelige, siger psykolog Siri Wetlesen, der fortæller, hvad du blandt andet får ud af at slippe den dårlige vane.
Af: Christina Bølling
Sammenligning

Foto: Kelly Sikkema/Unsplash

1. Husk: Det er en negativ spiral

Når du sidder og kigger på din telefon og synes, at de andre har et meget bedre liv end dig, så stop din hjerne og skift spor, foreslår psykolog Siri Wetlesen.

Hun mener, at vi sammenligner os med hinanden hele tiden, at det er blevet værre, og at det er med til at gøre os rigtigt triste. Det er ikke bare, når vi føler os mindre lykkelige end andre, at det ødelægger vores indre glæde.

Sammenligning fastfryser os i en tilstand, hvor vi måler os i forhold til andre, og hvor vi hele tiden skal kigge til siden for at se, hvordan andre har det, siger Siri Wetlesen.

Og for at gøre det endnu værre, så sætter tanker som ”alle andre har mere succes end mig” ofte gang i en negativ spiral, hvor man ender med at føle selvmedlidenhed.

Og det, at synes, man har det hårdt, udløser faktisk hormonet serotonin, så man bliver afhængig af at have ondt af sig selv,” forklarer hun, ”også selv om det svarer til at stå og slå sit hoved ind i væggen.”

2. Fang dig selv i det

Helingen starter, når man begynder at stoppe sig selv, hver gang man opdager, at man sammenligner. Det betyder ikke, at du aldrig mere skal kigge på din telefon og se andres feriebilleder, men når du mærker, at du sammenligner dig selv med andre, så stop.

”Hvis man kan fange sig selv i handlingen eller tanken, er det godt”, siger Siri Wetlesen. Men som regel opdager man ikke, hvad man har gang i før, man pludselig er blevet i dårligt humør.

”Når jeg kommer hjem og er trist, fordi det har været en dårlig dag, må jeg spole tilbage og tænke: ”Hvad har jeg lavet i dag?” Så ups, opdager jeg, at jeg sammenlignede mig selv igen”, siger Siri Wetlesen.

Hun henviser til, det buddhisterne kalder vores monkey brain: ”Vi tænker de samme tanker igen og igen, hele tiden, indtil vi stopper og tvinger hjernen på andre tanker. Så første skridt er: Fang dig selv og læg mærke til ”hov, der sammenlignede jeg mig igen”.

3. Bliv bevidst

De fleste bliver meget overraskede over, hvor meget de sammenligner sig selv med omverden. Alene det at blive bevidst om det og om, hvad det gør ved ens humør, er et stort skridt, ifølge Siri Wetlesen.

Næste skridt er, at man ikke skælder sig selv ud over, at man har sammenlignet sig selv igen, men i stedet beroliger sig selv. ”Det kan være at ae sig selv på armen, eller at tale pænt til sig selv, og sige ”det var lidt dumt, at jeg røg i fælden igen, men jeg opdagede det i det mindste”.

Kig rundt i rummet og find en eller anden ting, du rigtig godt kan lide, f.eks. en lampe, og én, du ikke bryder dig om. Ved at vække nogle andre følelser, som ikke behøver at være positive, sker der et skift i hjernen, og du bryder mønsteret. Hjernen er primitiv: Den kan ikke være megamisundelig samtidig med, at du har en masse andre følelser.

4. Gør dig selv ægte glad

Det er ikke let at droppe sammenligning, fordi det er så indarbejdet i alt i vores måde at leve på. Vi sammenligner os i familier, med søskende, i børnehaven og skolen og bliver ved, til vi dør.

Men mister man omvendt ikke en vigtig drivkraft, hvis vi holder op med at stræbe? For sammenligning og misundelse er vel også med til, at vi dygtiggør os og får lyst til at købe ting og tage på rejser?

Siri Wetlesen minder her om, at man sjældent bliver glad af at få det, andre har, i hvert fald ikke ret længe: Det er jo ikke dybt tilfredsstillende på samme måde, som det er, når man går efter noget, der gør én ægte glad.

5. Vær handlekraftig

Jamen, hvad er så tilfredsstillende? Ifølge Siri Wetlesen er det ofte immaterielle ting, der giver ægte glæde, såsom at lave en fuge på badeværelset selv og finde ud af, at man godt kan.

Det handler om at føle sig handlekraftig og cool. Man bliver mere modig, mener hun. For med sammenligningen følger angsten for at fejle og for ikke at være god nok, og det letter, når man slipper tanken om, hvad ”andre mon tænker”.

6. Prøv en spirituel tilgang til livet

Når du stopper med at sammenligne dig selv med andre og kun måler dig med dig, får du frigjort en masse mental energi – din hjerne kan sprælle løs og gå på opdagelse/lære nye ting i stedet for at køre på automatpilot.

Når du dropper selvdestruktive tanker og selvmedlidenhed, får du plads til den udvikling, som er ægte og kommer indefra i stedet for en jagt på noget, andre har, og som du derfor tror, vil gøre dig glad.

En mere spirituel tilgang til livet er at tro på, at livet vil os alle noget forskelligt, og at du bliver ført derhen, hvor det er meningen, du skal være!

7. Det tager tid

Det tager tid at aflære at sammenligne sig selv med andre, fordi vi som sociale væsner gør det automatisk, så snart vi er i selskab med andre.

Man skal være bevidst for ikke at blive lokket i fælden og blive misundelig, men det bliver lettere og lettere, lover Siri Wetlesen: ”Stille og roligt opdager man jo, at man har det så meget bedre indeni, og at man nærmest ikke gider at sammenligne, fordi det ikke giver mening”.

”Det er ligesom at slippe for at blive mobbet og nedgjort, når man holder op med at sammenligne sig selv med andre, og det vilde er, at mobberen er én selv!”

Om eksperten 

Siri Wetlesen er praktiserende psykolog i Hellerup. Hun hjælper mennesker, der har et ønske om at ændre deres liv og slippe fri af en svær opvækst, angst, depression eller en personlighedsforstyrrelse.

Denne artikel blev først bragt hos SØNDAG 1/2025. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:

Læs også