Mental sundhed
14. november 2024

Psykologens 7 tips til at styrke dit selvværd

"Du gjorde dit bedste!" - Hvornår sagde du sidst det til dig selv? Her er psykologen Siri Helles tips til, hvad du kan gøre for at styrke dit selvværd – og dit psykiske velvære.
Af: Lisa Näs. Oversat af redaktionen
Få bedre selvværd

Foto: Getty Images // Canva

Selvfølgelig er der mennesker, der altid synes, de er fantastiske, og andre, der føler sig værdiløse det meste af tiden.

Men de fleste af os befinder sig et sted midt imellem.

Ved at tjekke ind på, hvordan du har det med dit selvværd, kan du forbedre dit psykiske velbefindende.

En ret stor del af selvværdet er genetisk.

Nogle har simpelthen været heldige og fået en god portion fra starten. Det siger Siri Helle, psykolog, forfatter og foredragsholder.

– Men selvværdet ser ikke ud til at spille en kæmpe rolle for, hvordan det går os i livet. Der er mennesker med lavt selvværd, som det går rigtig godt for. Og der er folk, der er overbeviste om deres egen fremragenhed, selvom det ikke går så godt for dem. Derimod påvirker selvværdet, hvordan vi har det. Et negativt syn på sig selv øger risikoen for psykisk sygdom, siger Siri Helle.

Sådan påvirkes selvværdet gennem livet

  • 40 procent af selvværdet bestemmes af gener. Vi bliver født med forskellige temperamenter, og nogle er mere trygge i sig selv af natur.
  • 15–30 procent af selvværdet er bevægeligt og ændrer sig gennem livet.
  • Hos kvinder er det almindeligt, at det daler, når vi bliver forældre. Men omkring 60–70 års alderen har mange fundet sammenhænge, hvor de føler sig værdsatte og nødvendige, og så topper selvværdet.

Forskelligt selvværd i forskellige sammenhænge

Ofte taler vi om selvværd som noget, man enten har – eller ikke har. Men Siri Helle påpeger, at selvværdet kan være forskelligt på forskellige områder.

– Man har måske et godt selvværd på arbejdet og føler, at man slår til, men føler sig utilstrækkelig som forælder. Det er let at få indtrykket af, at alle andre er så utroligt tilfredse og stærke i sig selv, for det er jo ofte det, vi viser frem. Men de fleste har selvkritik.

Hvordan har du det med selvværdet? Nedenfor giver Siri Helle tips til spørgsmål, du kan stille dig selv.

Check ind med dig selv: 7 spørgsmål du kan stille

  1. Taler du til dig selv, som du ville tale til en ven?
    Når man har lavt selvværd, er det let at falde i selvkritiske tanker.

    Øv din selvmedfølelse ved at være opmærksom på, hvordan du taler til dig selv, og øv dig i venlige tanker som: "Du gjorde dit bedste" eller "Du lærte i det mindste en vigtig lektie."

  2. Kan du gøre noget, selvom du er bange?
    At gennemføre noget, du egentlig ikke tør, kan styrke selvværdet.

    Du behøver ikke starte med det mest skræmmende, du kan forestille dig – men sætte barren lidt højere, end du tror, du kan klare.

    Gå gradvist længere væk fra din komfortzone. Det føles godt og styrkende at mærke, at du kan klare det, du sætter dig for!

  3. Står du op for dine egne behov?
    Kvinder forventes ofte at levere på mange livsområder, og derfor er risikoen større for, at vi ikke sætter de grænser, vi har brug for.

    Resultatet bliver ofte, at vi nedprioriterer vores egen sundhed.

    Med en sund selvhævdelse værdsætter du dine behov lige så højt som andres og kan sige nej, når du ikke har tid eller kræfter.

  4. Vælger du de rigtige sammenhænge?
    En måde at styrke selvværdet på kan være at prioritere relationer og sammenhænge, hvor du får mulighed for at trives.

    Hvis du bruger meget tid på et job eller en relation, der nedbryder dig, er det vigtigt at finde en anden kontekst eller relation, hvor du bliver styrket.

  5. Opmuntrer du dine omgivelser?
    Ved at være generøs med ros og komplimenter til mennesker omkring dig, bidrager du til en god stemning og en støttende kultur.

    Det gavner dig, da det er sandsynligt, at dine kollegaer, familie eller venner vil tage det til sig og anerkende dine gode kvaliteter.

  6. Er du værdig til egen selvomsorg?
    Den, der har et præstationsbaseret selvværd, kan føle skyld, når de tager sig tid til afslappende aktiviteter som et langt bad eller at bingewatche reality-serier.

    Her gælder det om at gøre disse ting alligevel! Ved at udfordre dine kritiske tanker, blive i situationen og gøre det til en vane, plejer den lille djævel på skulderen at tie stille.

    Når du får et stærkere selvværd, føler du dig også værdig til at tage vare på dig selv.

  7. Stopper dine negative tanker dig?
    Er der ting og opgaver, du gerne vil gøre, men som du ikke tør tage fat på? Er du ved at nærme dig udmattelse på grund af vanskeligheder med grænsesætning? Misser du at stå op for dig selv i relationer?

    Hvis du ikke kan skabe en forandring på egen hånd, kan det være tid til at søge professionel hjælp. Du kan altid ringe til 1177 for rådgivning eller henvende dig til din læge.

Denne artikel blev første gang bragt af mabra.com, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs også