Mental sundhed
16. marts 2020

Sådan bliver du bedre til at slippe din angst

Få tre konkrete ting, du selv kan gøre, hvis angsten har taget overhånd og fylder for meget i dit liv.
Af: redaktionen
Slip angsten

Foto: Istock

En læser spørger: ”Jeg er ofte angst, og det sætter sig i kroppen. Hvordan kan jeg falde mere til ro?”

Få tre professionelle behandleres bedste bud på, hvordan man kan komme angst til livs.

Lægen: Stil spørgsmål til din angst

Angst er en naturlig følelse og en del af vores daglige liv. Angst har bidraget til vores overlevelse gennem tiden, for den kan få os til at handle. Dér, hvor man skal gøre noget ved sin angst, er, når den mere eller mindre styrer vores liv, fordi den har taget overhånd. Det er, når angsten uden hensyntagen til situationen (som ofte er en ufarlig situation) igangsætter reaktioner, følelser, tanker og så fremdeles, som medfører, at du mister kontrollen inden i dig og ikke formår at vurdere kognitivt, hvorvidt du reelt er i fare eller ikke.

Der er flere måder at arbejde med angsten på, men én af de måder, som jeg har erfaret virker for mange, er at stille angsten spørgsmål. Det er lidt svært de første gange, for du sidder midt i angsten, men prøv alligevel. Lav en lille liste til dig selv med spørgsmål: Hvad udløste angsten nu, hvilken tanke eller billede udløste din kropslige reaktion? Er det en reel ting at være bange for, hvis ja, hvor bange skal du så være for det? Her kan en talangivelse (f.eks. fra 1-12, hvor 1 er lavest) være god, for det gør det mere synligt og konkret, hvor stor angsten er. Du kan også spørge, hvordan du skal handle på det, som udløste din angst? De svar, du får, vil ofte være fra den del af dig, der under andre omstændigheder handler relevant i forhold til situationen. Den mest vedvarende måde at tackle angst på er at søge længere og længere ind mod kernen af angsten, så du lærer dén og dig selv bedre at kende, for derved kan du kognitivt arbejde med de tanker etc., der udløser den.

Søs Wollesen, læge, akupunktør og psykoterapeut.

LÆS OGSÅ: Angst: Sådan genkender du den

Chefpsykologen: Få fat i din indre kritiker

Rigtig mange kan nikke genkendende til at uro og ubehag sætter sig i kroppen. Nogle gange kan man ligefrem opleve det, som om kroppen har sin egen vilje. For mange er paradokset omkring angst, at det er som en indre kamp mellem tankerne, der siger ”det er for åndssvagt at have det sådan” og så de følelsesmæssige og kropslige reaktioner. Derfor sker der desværre ofte det, at man bliver meget selvkritisk, fordi man ikke kan "tage sig sammen". Svaret kan ligge i, at man udfordrer sig selv i stedet for at blive irritabel og skælde sig selv ud: at man beslutter sig for at konfrontere det ubehagelige og tænke tanken til ende. Start med at registrere, hvornår det er, angsten melder sig. Prøv at finde ud af, hvad kernen i oplevelsen er: Er det f.eks., at noget går galt? At der er noget i vejen? At du har gjort noget forkert? Nogle opdager et genkendeligt mønster i det, de går rundt og spilder energi på, f.eks. ”andre tænker kritisk om mig” eller ”jeg har ikke gjort det godt nok”. Den indre kritiker har du måske givet carte blanche til at blande sig for meget. Den indre kritiker er god, når den gør os opmærksom på, at vi skal gøre os umage. Men den har også brug for at blive sat på plads. Find frem til en passende mod-tanke, der giver mening for dig, f.eks. ”jeg gør det bedste, jeg kan, og det er godt nok”. Og skriv det gerne ned, og hav det med dig et sted, hvor du ser det – når du åbner din pung eller lignende, så du på denne måde bliver mindet om at skabe en bedre balance mellem det, der driver dig, og det, der støtter dig og giver dig indre ro.

Michael R. Danielsen, chefpsykolog i Psykiatrifonden. Læs mere på Psykiatrifonden.dk (link fjernet)

Hypnoterapeuten: Acceptér din angst

Frygt for farlige ting er rationel, imens irrationel angst skyldes, at det ubevidste sind har fået en fejlopfattelse af, at noget ufarligt er farligt. Derfor er det naturligt, at kroppen reagerer ved at være klar til kamp, klar til flugt eller ved at spille død, også kaldet at stivne i situationen. Kroppen gør det i bedste mening for at redde dit liv.

Professionelt arbejder jeg rigtig meget med angst, og jeg har også oplevet angst på egen krop. Angst kan være meget ubehageligt. En naturlig reaktion er derfor at prøve at undertrykke angsten. Men fordi sindet og derfor kroppen fejlagtigt tror, den er truet, vil angsten ofte bare råbe højere og højere, indtil du hører efter. Min anbefaling er, at du anerkender angsten som en del af dig, som blot har misforstået noget. Det kan du gøre ved at sige til angsten: ”Jeg anerkender, at du gør dig umage for at passe på mig, og jeg ved, du har gode intentioner. Sandheden er, at det er en misforståelse, og at der er god grund til at slappe af i situationen og være tryg”.

Kropsligt kan du samtidig stå eller sidde i en position med arme og ben ud til siden, så du fylder meget i rummet. Forskning har vist, det sænker niveauet af stresshormon i kroppen. Samtidig anbefaler jeg, at du trækker vejret helt ned i maven, da dybe vejrtrækninger har en beroligende effekt på både krop og sind.

Charlotte Bang, ekspert i forandring indefra, NLP-hypnoterapeut og mindfulnessinstruktør. Læs mere på Charlottebang.dk

Skriv til brevkassen på Facebook.com/psykologimagasinet og få tre forskellige livssyn på dit spørgsmål

Læs også