Nyt studie: Chokolade kan mindske risiko for udbredt sygdom
Foto: Oliver Berg/DPA/Ritzau Scanpix
Forestil dig en verden, hvor dit ugentlige chokoladefix ikke bare er en syndig fornøjelse, men også et skridt mod bedre helbred. Det kan muligvis blive virkelighed, hvis man skal tro en omfattende undersøgelse fra blandt andre Harvard TH. Chan School of Public Health.
Forskere har gransket kostvaner hos næsten 200.000 mennesker og fundet en overraskende sammenhæng: Et regelmæssigt indtag af chokolade, især den mørke variant, kan kobles til en lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes – en kronisk sygdom, der rammer millioner verden over. Det skriver Illustreret Videnskab.
Ifølge undersøgelsen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift BMJ, kan fem ugentlige portioner á 28 gram chokolade - uanset typen af chokolade - mindske risikoen for at udvikle type 2-diabetes med 10 procent.
Men mørk chokolade, med et kakaoindhold på 50-80 procent, ser ud til at være særligt effektiv: Fem ugentlige portioner af den mørke variant sænkede risikoen med hele 21 procent. Og for hver ekstra portion mørk chokolade falder risikoen yderligere med 3 procent.
Forskerne peger på, at mørk chokolade har et højere indhold af bestemte gavnlige stoffer, som kan forklare den beskyttende effekt.
Med over 850 millioner mennesker, der lider af type 2-diabetes globalt, er behovet for nye forebyggelsesmetoder stort. Selvom kost og motion stadig er de vigtigste værktøjer, giver undersøgelsen anledning til at spørge, om chokolade nu kan blive en del af sundhedsrådene.
Her understreger forskerne dog, at det kræver mere forskning, før man kan bekræfte sammenhængen og fastslå chokoladens mulige forebyggende virkning.