Træning og kost
16. november 2012

4 tips: Sådan overholder du diæten

Det går fint i en uge. Du holder såmænd også ved i den næste, og den næste. Men så begynder det at knibe. Til sidst falder du i, og dine tapre forsøg går i vasken. Øv! Hvorfor er det så svært at fastholde de fornuftige spisevaner?
Af: Terje Nordberg
https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/motion-og-sundhed/slank-og-sund/2012/11/1246-saadan-overholder-du-diaeten/1246-overhold-diaeten-copy.jpg

Foto: Panthermedia

1. Vær forberedt på tilbagefald - tag dine forholdsregler
I perioder med stress vil du sandsynligvis miste noget af din viljestyrke. Forbered dig på situationen ved at have et lager af "kun lidt" syndige, men acceptable madvarer parat. Hvis du fantaserer om varm, ostedryppende pizza, så se, om du ikke kunne blive - nogenlunde - tilfreds med noget andet lækkert og knap så fedende. Sørg for at have disse nødrationer parat til den dag, det sker. Se din kostomlægning og dit ønske om vægttab som en langsigtet proces, hvor tilbagefald er tilladt. To skridt frem og ét tilbage er fremskridt - ikke tilbagegang.

2. Undgå overspisning
Det lyder så nemt. For når sulten er ved at kradse hul på mavesækken, får du lyst til at kaste dig over buffeten. Du synes, du har været stærk hele dagen, og nu fortjener du et ordentligt måltid. Det er en ond cirkel, for når du bliver alt for sulten, mister du viljestyrke, og så er du inde i den farezone, som er nævnt under forrige punkt. Vælg så vidt muligt en fast spisetid hver dag. Det er bedre at opretholde et jævnt stofskifte gennem hele dagen end at sulte sig i lange perioder, og så gå amok. Sørg for, at der ikke går mere end fire timer mellem hvert måltid. Spis kun på disse tidspunkter, selv om der også står mad foran dig til andre tider. Vælg holdbare mellemmåltider. Et æble er f.eks. ikke nok til at bringe dig igennem til næste spisning.

Vidste du, at du kan sætte skub i din kalorieforbrænding med små simple ændringer i hverdagen? Se her, hvordan

3. Ophæv forbuddet mod bestemte madvarer
Du udsætter dig selv for uholdbare pinsler ved at forbyde bestemte madvarer. Du kan bestemme dig for aldrig at sætte tænderne i et stykke wienerbrød eller chokolade, men der går ikke lang tid, før du ikke kan tænke på andet end det forbudte. Sådan er vores hjerne indrettet. Øv dig i stedet på at spise moderate mængder af den "forbudte" mad på tidspunkter, hvor du er i overskud, og din viljestyrke er intakt. Det vil lære dig til at kunne nyde de "forbudne frugter" uden at overspise.

4. Analysér situationen, som førte til overspisning
Du har lige haft en periode, hvor alt gik godt. Pludselig faldt du i og mistede kontrollen. Hvad skete der? Prøv at analysere situationen/de fysiologiske mekanismer. Vær klar over, at en lang periode med stor viljestyrke og kontrol ofte paradoksalt nok kan være farlig, fordi du får trang til at belønne dig selv. Du tænker: Nu går det godt! Nu kan jeg slappe af! Jeg har styr på det! Pludselig har du det ikke alligevel. Dette er en mekanisme, som kendes fra al form for misbrugsbehandling. Der kan også være andre grunde til, at du faldt i. Gav du efter for socialt pres? Bliver du overvældet, når du ser et menukort, og siger ja til trerettersmenuen - ligesom de andre - når du egentlig har mest lyst til suppen? Hvorfor er det så svært at sige nej tak? Hvilke tanker eller typer af begivenheder går forud for situationer, hvor du overspiser? Forbered strategier for kommende situationer.

Kuren der virker - kålsuppekuren. Få den her

Læs mere om:

Læs også