Ikke alle proteinbarer holder hvad de lover. Særligt én ting, skal du være opmærksom på
Foto: Unsplash
TikTok bugner af tips og råd, og på det seneste er der dukket flere videoer op, hvor nogle mener, at visse proteinbarer bare er et "fupnummer" – altså at du ikke får det protein, barerne lover.
For eksempel i en video udgivet af ernæringsstuderende Tonje Sandnes. I videoen opfordrer hun folk til at kigge efter barer, der indeholder så høj en andel mælkeproteiner som muligt.
"Dårlig eller lav proteinkvalitet indeholder kollagen," siger hun, og nummer tre på ingredienslisten til den bar, hun fremviser, som er en proteinbar fra Barebells, er kollagenhydrolysat.
"Så selvom der står 16 gram protein, er det ikke det, du får. Det er lavt biologisk protein, som vores krop optager dårligt. Bare et fyldstof, der er billigere at fylde barerne med, men dårligere proteinkvalitet," siger hun i videoen.
Desuden sammenligner hun forskellige barer for at se, hvilke der indeholder kollagen.
Vi spørger professor ved Institut for medicinske basalfag ved Universitetet i Oslo, Bjørn Steen Skålhegg, om det er rigtigt, at man bør styre helt uden om proteinbarer med kollagenhydrolysat?
– Først og fremmest er der en lille misforståelse om, at fordøjet kollagen ikke absorberes i tarmen. Alle proteiner, inklusive kollagen, nedbrydes til frie aminosyrer. Alle aminosyrerne i proteiner, også fra kollagen, bortset fra nogle aminosyrer fra kollagen der er blevet modificeret, optages i tarmen og bruges i kroppen, siger Bjørn Steen Skålhegg.
Han mener ikke, at man kan sige, at en proteinbar ikke er sund, bare fordi den indeholder mælkeprotein og kollagen.
– Det afhænger af, hvor meget barerne indeholder af henholdsvis kollagen og mælkeprotein, siger han.
Forholdet mellem kollagen og mælkepulver er vigtigt at overveje, før du siger, om produktet er sundt eller ej. Dette er vigtigt, fordi alt kød og fisk indeholder en god del kollagen – omkring 20 procent. Men kød og fisk er ikke usunde af den grund.
Ifølge Linn Christin Risvang, specialist i sportsernæring, så er kollagenhydrolysat er en type protein, der er sammensat af mindre mængder aminosyrer, der er vigtige for kroppen. De essentielle aminosyrer (EAA'er) er: valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, phenylalanin, tryptofan og threonin. For muskelvækst er leucin særlig vigtig. Og kollagen indeholder lidt EAA.
Men Bjørn Steen Skålhegg er ikke helt uenig med Tonje Sandnes.
– Kollagen er ikke et sundt protein i sig selv, som for eksempel i pulverform, hvor det faktisk ikke har nogen næringsværdi.
Men hvorfor bruges kollagen så overhovedet?
– Producenterne får kollagen og kollagenhydrolysat meget billigt, så de kan "pimpe" proteinindholdet i en bar med "dårligt" kollagen og samtidig reklamere for et højt proteinindhold. Så de barer, der ikke indeholder kollagen, er nok et bedre alternativ end dem, der indeholder en blanding, hvis man kun tænker på proteinindholdet, siger Bjørn Steen Skålhegg.
Men der er et men:
– Jeg vil ikke kalde det usundt, hvis kollagenindholdet udgør mindre end 20 procent af det samlede proteinindhold. Kroppen optager alle proteiner, så længe de nedbrydes til aminosyrer, understreger han.
Tonje Sandnes fortæller, at hun er enig med Bjørn Steen Skålhegg, og at grunden til, at hun har lavet videoen, er, at hun synes, det er ærgerligt, at markedet skal motiveres af at lave produkter så billige som muligt, i stedet for at lave et godt produkt med høj proteinkvalitet.
– Hvis mængden af kollagen i baren er lav og bruges til andre formål end spiking (tilsætning af store mængder af de billigste og mindst vigtige aminosyrer), så kan man jo oplyse om, hvor stor en procentdel det er, i tillæg til at fortælle hvor stor en procentdel der er mælkeprotein.
Tonje Sandnes forklarer, at hendes pointe ikke var at sige, om en proteinbar er sund eller ej, men at informere forbrugerne om, at det, de køber, måske ikke er, hvad de tror.
– Efter at have undersøgt flere barer, har jeg fundet ud af, at en del har kollagen som en af de første ingredienser på listen, hvilket for mig kan ligne protein-spiking, som Bjørn Steen Skålhegg nævner. Som jeg siger i videoen, vil barer med kollagen langt nede på ingredienslisten score bedre end dem hvor det er højt oppe på listen. Så jeg mener ikke, at kollagen i en bar betyder, at det er dårligt, men når kollagenhydrolysat er nummer to på ingredienslisten, begynder man at undre sig.
Indtil videre er videoen blevet set over 125.000 gange, og hun har fået en masse feedback.
– Jeg har fået mange svar. Mange ønsker, at de forskellige proteinkilder skal angives i procenter. Jeg er også blevet kontaktet af folk, der har arbejdet eller arbejder i kosttilskudsindustrien, som kan bekræfte, at spikingen er lavet bevidst af nogle producenter, siger hun.
Kollagen er et billigt protein, der kan bruges til at reducere produktionsomkostningerne. Sådan siger Linn Christin Risvang, specialist i sportsernæring hos Aleris.
Men mange mennesker forbinder måske kollagen med noget, vores hud har brug for?
– Kollagen er blevet stærkt markedsført som det protein, der er bedst til hud og bindevæv (væv bestående af kollagen). Men sådan fungerer det ikke helt. Vi spiser protein, der er sammensat af mange aminosyrer (byggesten), nedbryder proteinerne i fordøjelseskanalen, optager aminosyrerne i blodbanen og derefter rejser aminosyrerne rundt i kroppen og optages, hvor de er nødvendige. Dele af dette kollagen kan således ende i muskelceller, og andre dele kan ende i hudceller. I hud og bindevæv dannes kollagen, men ikke fordi man har spist kollagen, forklarer Linn Christin Risvang.
Hver anden voksne tager det. Men er effekten reel eller blot et heldigt sammentræf?
Linn Christin Risvang understreger, at optagelsen af protein sjældent er problematisk, når man indtager forskellige fødevarer.
– Generelt er det ikke et problem for folk at optage protein. I så fald er det hvis man har en sygdom, der påvirker enten produktionen af enzymer, der nedbryder proteinet i fordøjelseskanalen, eller har en beskadiget tarm af en eller anden grund (for eksempel Morbus Crohns eller colitis ulcerosa).
Problemet kan være, at du får for lidt protein. Generelt har voksne brug for omkring et gram protein pr. kilo kropsvægt. Mennesker, der er lidt eller meget aktive, har brug for ca. 1,2-1,6 gram protein pr. kg. En anden faldgrube er, hvis du spiser fødevarer med lav proteinkvalitet.
– Hvis kosten består af mange proteinprodukter med lav proteinkvalitet eller vegetabilske proteinkilder, som også er mere og mere populære (og absolut anbefales), kan du få nok gram protein, men for lidt af EAA (essentielle aminosyrer).
Det kan være sværere at få protein, hvis du spiser vegetarisk eller vegansk. Ifølge Linn Christin Risvang anbefales det at have to forskellige proteinkilder i måltidet, for at få nok EAA. Det kan for eksempel være ost, mælk og æg, eller for veganere: Kikærter, ris, quinoa og lignende.
– Generelt anbefaler jeg at spise naturlige proteinkilder frem for barer og pulver, men jeg plejer at sige, at det er et værktøj i værktøjskassen, og at det kan bruges, når der er brug for det - dvs. i tilfælde af en "krise" på farten, eller hvis du virkelig kæmper for at få nok protein. Men der er klart bedre alternativer på farten end en proteinbar med en stor andel af kollagenhydrolysat, understreger Linn Christin Risvang.