Træning og kost
25. marts 2025

Laver du også denne fejl, når du koger pasta? Eksperterne giver deres bedste råd

Pasta er en velkendt favorit på danskernes middagsborde, men der er særligt én særlig fejl, som mange laver, når de skal til at lave deres pastaret.
Af: Marie Kvitrud
Pasta

Foto: Karolina Kołodziejczak/Unsplash

Pasta er en af de mest populære middagsretter, vi laver derhjemme, uanset om det er en enkel hverdagsret eller en rigtig italiensk pastamiddag. Det er måske ikke så underligt, da det er billigt, lækkert og let tilgængeligt.

Du tænker måske, at det er umuligt at lave fejl, når du koger pasta: Du koger den bare i nogle minutter, hælder den i en sigte og skyller den under vand for at undgå, at den klistrer sammen.

Det kan virke logisk, men allerede her har du begået en stor fejl, hvis du vil have en perfekt pastaret.

For vidste du, at måden, du behandler pastaen efter kogning kan ødelægge hele retten?

Den almindelige pastafejl

Når du skyller pastaen, fjerner du nemlig den naturlige stivelse, der ligger på overfladen.

Stivelse er den hemmelige ingrediens, der hjælper saucen med at hæfte sig fast og giver en mere cremet og smagfuld ret.

Uden stivelsen bliver pastaen glat, saucen glider af, og det kan hurtigt føre til et tørt og smagløst måltid.

– Når du skyller pastaen efter kogning, fjerner du stivelsen på ydersiden. Det er netop denne stivelse, der gør, at saucen hæfter sig bedre på pastaen, så du får en mere smagfuld og cremet ret, siger Sofia Fattori, kulinarisk chef hos HelloFresh.

Brug stivelsen

- Der er mange meninger om pasta. Jeg mener, det afhænger af, hvilken ret der laves, og hvordan du vil servere den, siger Svein Iversen, kok med mere end 35 års erfaring fra restaurantbranchen, og som nu arbejder på Weber Grill Academy på Sagene i Oslo.

Hvis du skal have pasta med sauce

- Hvis du koger pasta, er det en god idé at beholde lidt af kogevandet, som indeholder stivelse, for at hjælpe med at tykne saucen, der tilsættes senere, fortæller han.

Men du skal være opmærksom, da kogevandet er salt, og saucen derfor hurtigt kan blive for salt. Svein Iversen venter som regel altid med at tilsætte salt i saucerne til lige før servering.

Hvis du ikke skal have sauce til pastaen

- Hvis du koger pasta, som ikke skal vendes i sauce, er det en god idé at skylle pastaen hurtigt i varmt vand. Når pastaen afkøles, vil stivelsen nemlig klistrer sig sammen, og du får derfor pasta, der klistrer, forklarer han.

Når du skyller pastaen, mister du lidt af smagen, og du bør derfor tænke på at tilsætte smagsgivere som friske urter, revet parmesan, olivenolie, citronsaft, balsamico osv.

Børn foretrækker ofte, at tallerkenen er opdelt i zoner – pasta og sauce for sig. Så er det fint, at spaghettien ikke er en stor klump.

– Husk at gemme 1–2 dl af kogevandet, før du skyller pastaen. Brug dette pastavand i saucen for at bevare en cremet konsistens, råder Sofia Fattori.

Kokkens bedste pastatips

- Mit bedste pastatip må være kogningen. Jeg plejer ikke at være så nøjagtig med at veje vandet. Jeg tager en rigelig mængde vand, koger det op, tilsætter salt og smager på vandet. Hvis det smager som havet, er det ok, og du kan tilsætte pastaen. Hvis vandet smager som Dødehavet, så tilsæt lidt mere vand, råder Svein Iversen.

Der findes tabeller for, hvor meget pasta, salt og vand man skal bruge.

Til én portion: 60 g tør pasta, 6 g salt og 600 g vand.

- Vent med at salte, indtil vandet koger, så saltet ikke ligger mod bunden af gryden. Saltet ødelægger bunden af gryden, hvis det bliver liggende, forklarer han.

Tilsæt pasta, mens vandet småkoger, dæk til og kog op. Husk at teste konsistensen.

- Hvis du ikke skal spise pastaen med det samme, kan du skylle den i koldt vand for at stoppe kogningen. Ellers risikerer du, at den bliver overkogt, advarer Iversen.

Fem tips til at lykkes med pasta

Sofia Fattori, kulinarisk chef hos HelloFresh, giver os fem tips til at lykkes med pasta:

1. Vælg den rigtige pastatype til den rigtige sauce:

Tykkere, rørformede varianter som rigatoni og penne passer godt til kraftige saucer med kød, grøntsager eller ost, da saucen kan lægge sig indeni rørene.

Tynde varianter som spaghetti og linguine passer bedst til lettere olie- eller tomatbaserede saucer med biter af grøntsager, fisk eller kød.

Spiralformer som fusilli og rotini er populære blandt børn på grund af den legende form, og de egner sig perfekt til lette og grøntsagsbaserede saucer.

2. Kog pastaen rigtigt

Salt vandet godt, omkring én teske salt per liter vand. Smag på vandet - det skal smage som havvand.

Følg kogetiden på pakken, men test gerne pastaen et par minutter før for at sikre en perfekt "al dente"-konsistens.

3. Lad pastaen trække i saucen i slutningen af kogetiden

Et smart trick er at hælde kogevandet fra og lade pastaen trække i saucen de sidste minutter i en pande på høj varme.

4. Tag vare på kogevandet

Undgå at skylle pastaen under rindende vand, da du fjerner den stivelsesrige overflade, der binder saucen.

Tag i stedet vare på 1–2 dl af kogevandet, før du hælder resten fra. Tilsæt lidt af dette stivelsesrige vand i saucen for at gøre den både fyldigere og mere ensartet.

5. Afslut med en smagfuld finish

Lidt olivenolie på toppen forstærker duften af smagene og øger appetitten.

Dryss gerne lidt friskrevet parmesan, eller en knivspids chili eller håndrevet basilikum over for at tilføre ekstra smag og friske farver før servering.

Stivelse påvirker blodsukkeret

Brød, kartofler, pasta og ris er de mest almindelige og største kilder til stivelse i kosten.

- Stivelse er en form for langkædede kulhydrater, som kroppens celler kan og foretrækker at bruge som energi. Når vi spiser stivelsesholdig mad, bliver de store molekyler nedbrudt i fordøjelsen til enkle sukkerarter. Disse optages i kroppen og sendes rundt til muskel- og hjerneceller, men også til alle de andre celler.

Det siger Gunn Helene Arsky, som er selvstændig ernæringsekspert cand. scient, forfatter og yogalærer.

Store mængder stivelse i et måltid kan øge blodsukkeret uhensigtsmæssigt.

- Derfor er det smart at vælge fuldkornspasta, fuldkornsbrød, brune ris og kartofler med skindet på for at få fibre sammen med stivelsen. På den måde er effekten på blodsukkeret lavere, forklarer hun.

Pasta i en sund kost

Kan pasta indgå som en del af en sund kost?

- Absolut! En god måde at gøre det på er at vælge fuldkornspasta, siger Gunn Helene Arsky.

Fyld tallerkenen med 1/3 pasta, 1/3 proteinrig mad som bønner, tofu, kylling, fisk eller hakket oksekød, og 1/3 med grøntsager, for eksempel en blandet salat eller dampet broccoli.

Så får du et næringsrigt og balanceret måltid, der ikke giver et for højt blodsukker.

Denne artikel blev først bragt hos kk.no, som også er en del af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:

Læs også