Sæsonens madvarer der holder dig sund og styrker kroppen
Kilde: Huffington Post
Når du skal vælge frugt og grønt til frokosten, mellemmåltidet eller middagsmaden i maj måned, er det oplagt at gå efter de madvarer, der er i sæson lige nu og dermed topper i kvaliteten. Og når du nu alligevel er i gang med overvejelserne, kan du jo også tænke over at vælge nogen, der indeholder godt med vitaminer og mineraler. Hffington Post giver her fem bud på superfoods, der er sprængfyldt med vitaminer og mineraler, og som du skal købe i maj måned.
Abrikoser
I Danmark er vi måske mest vant til at spise tørrede abrikoser, men de smager også rigtig godt friske. De friske abrikoser er i sæson fra maj til september, og de er rige på A- og C-vitaminer samt kalium.
Vidste du at..
... citron kan sætte gang i din fordøjelse, fordi det bitre i citronen hjælper med udskillelsen af galde. Begynd derfor dine morgener med et glas kogende vand med saft fra ½-1 citron. Sprøjt også gerne lidt citronsaft i de 1,5-2 liter vand, du dagligt skal drikke. Det kan stimulere mavesyreproduktionen og regulere omsætningen i mavesækken.
...at olierne i mynte virker antiinflammatoriske og bakteriedræbende? Mynte virker også opfriskende, stimulerende og fordøjelsesfremmende, og så kan de æteriske olier i mynten øge gennemstrømningen af kalk i musklerne, hvilket kan lindre ømme og trætte muskler. Dryp mynteolie i dit vand og stil det i køleskabet.
Facts fra bogen 'Kvinde, optimér din kost'.
Abrikoser smager godt som mellemmåltid, men de kan også bruges som et sødt indslag i en salat eller dessert.
Radiser
De er farverige og har en meget speciel smag, som er lækker i salater eller som et lille mellemmåltid. Men radiser, som er i sæson nu, er også rige på K- og C-vitamin samt folat. Der er også godt med jern og kalk i de små røde radiser.
Radiserne er også gode som del af en slankekur, da der er meget få kalorier i.
Læs også: Spis nemt flere grøntsager
Mælkebøtter
Der er ingen grund til at fodre kaninerne med mælkebøtter eller smide dem ud, når de er hevet op af jorden. Mælkebøtter indeholder nemlig mange gode vitaminer, og så er de helt friske i naturen lige nu. De har et højt indhold af folat og magnesium. De indeholder også kalium, A-vitamin og fedtsyrer, og så virker mælkebøtten positivt for din fordøjelse og mod muskelsmerter.
Mælkebøtter kan eksempelvis spises i en salat.
Rucola
Den krydrede salat slår ikke kun andre salater på smagen. Rucola har også et meget højt indhold af vitaminer og mineraler. Salaten indeholder omkring fem gange så meget kalk, fem gange så meget A-, C- og K-vitamin samt fire gange så meget jern som en almindelig gang iceberg-salat.
Brug rucola i salater, på pizzaer, i pastaretter og meget andet.
Vidste du at...
... at ingefær udover at være hormonvenlig også er blodrensende samt immunstyrkende? Og så modvirker den kvalme. Skær et par skiver af den friske ingefær og tilsæt dem i en kold kande vand eller overhæld skiverne med kogende vand til en kop te og smag til med honning og citron.
at de essentielle olier i rosmarin styrker immunforsvaret og er ganske hormonvenlige? Herudover styrker de hukommelsen og kan stimulere, hvis du eksempelvis virker træt, sløv eller nedtrykt. Rosmarinolien kan også virke lindrende på muskelsmerter og væskeophobninger og fungerer derfor fantastisk i et fodbad, hvis fødderne er lidt hævede.
Facts fra bogen 'Kvinde, optimér din kost'.
Morkel
Det er lige nu sæson for den lidt særprægede svamp Morkel. Den er let at kende med sin kraftige stok og kegleformede hat samt lidt rynkede/hullede hat.
Svampen indeholder godt med B-vitamin, kalium og fosfor. De kan være en smule dyre at købe, men du kan sagtens gå på jagt efter dem selv. Pas dog på du ikke plukker Stenmorklen, som kan være dødelig, hvis den ikke bliver omhyggelig kogt. Stenmorklen er mere snoet og mørkebrun på hatten, og stokken er mere uregelmæssig.
Læs også: Slanke tips til snacks og søde sager
Læs også: Spis maven fri for stress