Træning og kost
15. november 2021

Trampolin træning: Derfor bør du prøve det

Trampolin træning er både sjovt og effektivt. Det kan dyrkes af alle, og så strammer det kroppen på samtidigt. Lær meget mere om trampolin træning her, og hvorfor du måske bør overveje den populære træningsform!
Af: Karen Pallisgaard
Trampolin træning

Udgivet første gang 15. august 2012. Foto: Shutterstock

Man kunne fristes til at tro, at de var forbeholdt gøglere og glade børn. Men trampoliner er for alle. Og mere end nogensinde.

I USA og England dukker trampolinparker frem over det hele, trampolin-yoga er blevet en populær sportsdisciplin, og du kan snildt hoppe med på tendensen. Det kræver sådan set bare - en trampolin.

Anja Bolbjerg er tidligere olympisk pukkelpistskiløber og den eneste skiløber fra Danmark, der nogensinde har vundet en World Cup event.

Og hun både underviser andre og bruger selv trampolin som en vigtig del af hendes fysiske træning.

– Trampolinen er genial at lave intervaltræning på. Man kan lege med intensiteten ved at skifte mellem forskellige former for hop, som kræver noget forskelligt.

– Og så er det god træning, fordi man kan føle sig atletisk, selv hvis man skulle være lidt tung i det.

– Det gælder både for børn og voksne, at det virker opmuntrende på lysten til at bevæge sig, at man kan få lidt luft under vingerne, i modsætning til de fleste andre sportsgrene, hvor tyngden virkelig kan være hæmmende, siger Bolbjerg, der også arbejder som personlig træner.

Hvorfor prøve trampolin træning?

Trampolin-træning er et godt alternativ til løbetræning. Variation af simple hop leger med intensiteten, så du kommer til at bruge alle kroppens muskler.

Du mindsker altså risikoen for de typiske skader forbundet med f.eks. løb, som skyldes de mange gentagelser af den samme, cykliske bevægelse.

– Det bliver ikke bare mindre monotont at træne, du får også stimuleret din krop på en mere komplet måde og får samtidig trænet både koordination og balance, siger Anja Bolbjerg.

Hun har i sin trampolinundervisning har opdaget, at motionsformen er særligt god til tunge mennesker, som vil tabe sig, og til dem, som dyrker ensidig sport (eller ingen sport) og godt kunne bruge lidt bedre koordination.

– Og så giver det et nyt, frisk pust til din træning og fornemmelsen af leg, mens du får pusten godt op, slutter hun.

Femina tester trampolin træning

Træn dig i form på din trampolin. Det lyder da helt guddommeligt, tænker jeg, da jeg første gang hører om det. Leg og træning i ét!

Og helt gratis, da jeg bare skal udnytte det monstrum af en trampolin, der alligevel står og fylder i min have! Så jeg trækker straks i træningstøjet og går i gang med at følge det program, du får her i artiklen.

Til at starte med bruger jeg en del tid på hele tiden at stoppe op og læse øvelsen igennem. Gør jeg det nu rigtigt? Er der mon en detalje, jeg har overset?

Nej, der skulle være styr på lemmerne - sådan da! For helt let er det ikke, når man først lige skal vænne sig til trampolinen og ikke mindst øve sig i at holde balancen.

Trampolin træning er sjovt men hårdt

Men netop det med balancen gør, at man må spænde godt op i musklerne, og dermed kan man mærke, hvordan kroppen bruges på en helt ny måde.

Jeg kører programmet igennem og må indrømme, at jeg faktisk synes, det er lidt hårdt. Især den sidste øvelse får pulsen helt op, mens de øvrige i højere grad handler om at spænde op de rigtige steder.

Efter at have prøvet programmet 3 gange på en uge har jeg dannet mig et indtryk af trampolin-træningens fordele og ulemper.

Træn på trampolin

Plusser: Det er nemt og tilgængeligt (for dem, der allerede har sådan én stående til børnene). Det er sjovt og super i forhold til at få pulsen op og trænet de "stabiliserende" muskler i ryg og mave.

Og så er det helt eminent bækkenbundstræning, for der skal altså knibes for at "holde tør" under de mange spring.

Minusser: Det er lidt svært helt at fornemme, om man gør øvelserne korrekt.

Da man ikke punkttræner særlige muskler, men bruger hele kroppen, når man hopper, kan man ikke helt mærke, i hvor høj grad man har trænet de forskellige muskelgrupper.

Samlet vurdering: Brug trampolin-træning som sjov konditionstræning med den bonus, at du styrker dit korset og bækkenbund. Og supplér så med mere specifik styrketræning bagefter.

De fem første: Hop godt i gang

Spænd op i mavemusklerne, når du er i kontakt med trampolinen. Man bør også holde sig til at være én person på trampolinen ad gangen, man kan hurtigt komme galt af sted, hvis man er flere.

Husk også at starte gradvist og varme lidt op - især i ankler og nakke - inden. God fornøjelse!

Læs mere om:

Læs også