Kvinder går tidligere på pension end mænd: Her er årsagerne
Foto: Unsplash
Er det svært at stoppe, mens legen er god?
Det mener en stor del af de ældste på arbejdsmarkedet. Af alle danskere over 67 år er cirka hver 10. fortsat i arbejde på hel- eller deltid.
De ufaglærte og faglærte er flest i antal, viser tal fra Danmarks Statistik, men for dem med de længste uddannelser er det flest, når man kigger procentvis.
Nemlig 22 procent eller næsten hver fjerde akademiker, som ikke har lyst til at stoppe helt med at arbejde.
Ifølge DM (tidligere kendt som Dansk Magisterforening) er det glædeligt, at medlemmerne gerne vil blive på arbejdsmarkedet så længe som muligt, især i en tid med mangel på arbejdskraft.
– Seniorer er værdifulde medarbejdere, der i kraft af deres erfaring og overblik er en gevinst for arbejdspladsen, siger hovedbestyrelsesmedlem i DM Janne Gleerup
Øget fleksibilitet, bedre tilrettelæggelse af arbejdstiden, mulighed for nedsat tid og seniorfridage er afgørende for, om veluddannede seniorer er længere på arbejdsmarkedet. Eller om de vælger at trække stikket.
– Desværre tilbyder alt for få arbejdspladser senioraftaler til deres erfarne medarbejdere. Så selv om mange akademikere arbejder efter pensionsalderen, har vi stadig et enormt potentiale for at få endnu flere til at arbejde længere, mener hovedbestyrelsesmedlem Janne Gleerup, som tilføjer:
– Vi ved fra en undersøgelse i 2022, at der blandt vores medlemmer er stor interesse for senioraftaler. Tæt på halvdelen af vores seniorer ønsker en senioraftale, og yderligere en tredjedel siger, at de ønsker én, når de er blevet ældre.
Kvindernes forældre trækker
Det springer i øjnene, at kun halvt så mange kvinder som mænd forbliver på arbejdsmarkedet i en moden alder.
Mens kvinder udgør 36 procent af alle akademikerne over 67 år, så udgør de kun 27 procent af dem, der fortsat arbejder – ergo arbejder kvinder i mindre grad efter pensionsalderen end mænd.
Katrine Lester, direktør for interesseorganisationen Danske Seniorer, har flere bud på, hvorfor færre kvinder end mænd fortsætter med at arbejde:
Kvinder er i gennemsnit yngre end deres partnere, og mange vælger at forlade arbejdsmarkedet samtidig for at nyde deres otium sammen.
Og kvinder står stadig for en stor del af omsorgsopgaverne i familien. Mulighed for at tilbringe tid med børnebørn betyder noget, påpeger Katrine Lester.
Men faktisk er det de kommende pensionisters egne forældre, som er medvirkende årsag til, at kvinderne forlader arbejdsmarkedet.
Når man er i slutningen af 60´erne, er man ofte pårørende til alvorligt syge og svækkede forældre, og især kvinderne tager den omsorgsopgave på sig.
– Kvinderne føler, at de kun har kort tid tilbage med deres forældre og ønsker at være der for dem og tilbringe tid med dem i den sidste fase af forældrenes liv, siger Katrine Lester.
Samtidigt trækker det sociale også i langt højere grad hos kvinder, som ofte et større netværk uden for arbejdspladsen.
Kvinder vil gerne forlade arbejdsmarkedet for at få tid til at dyrke sociale og kulturelle interesser.
Mens mænd i højere grad læner sig op ad deres arbejdsidentitet, er kvinder mere fleksible og parate til at erstatte fællesskabet med kollegerne med fællesskaber andre steder som for eksempel i seniorklub eller genbrugsbutik, forklarer Katrine Lester.
Frygter du at falde af på den?
At få stimuleret sin hjerne på daglig basis, at have mange bolde i luften, holde styr på uforudsete opgaver og bruge sine færdigheder til at løse problemer sammen med andre er ting, der er vigtige for fortsat at hold sige skarp.
Om det så skal ske ved at fortsætte sit arbejde på et eller andet niveau eller gennem andre interesser og aktiviteter er ikke afgørende. Det forklarer professor og aldringsforsker Rikke Lund fra Københavns Universitet.
Hvis man ikke er svækket af sygdom eller er fysisk slidt, kan arbejdet være en oplagt mulighed for at holde hjernen frisk. Men det er ikke en forudsætning.
For man kan også holde sig sund og skarp ved at motionere, omgås andre mennesker, dyrke sine interesser og påtage sig frivilligt arbejde med mere.
Denne artikel blev første gang bragt i SØNDAG 51/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.