Karriere og penge
3. oktober 2024

På særligt ét område står ligestillingen stille. Her er eksperternes bedste råd

Vi skal turde tage de økonomiske snakke, hvis vi vil opnå økonomisk ligestilling, mener Ida Marie Moesby og Benedikte Løje Nielsen.
Af: Sigrid Luna Nielsen
Benedikte Løje Nielsen og Ida Marie Moesby

Foto: Emilie Lærke Henriksen

På flere områder, kommer vi heldigvis tættere på ligestilling, men der er især ét område, hvor det står stille. Der fortæller Benedikte Løje Nielsen, der er forperson Kvindeøkonomien, en interesseorganisation der netop kæmper for økonomisk ligestilling.

Hun mener, at det første og måske vigtigste vi kan gøre, er at begynde at snakke mere om økonomi.

”Hvis vi ikke taler om det, så er der ikke fokus på det. Og hvis der ikke er fokus på det, så er det lidt som om, at vi stiltiende accepterer, at der er et løngab. Et løngab på syv procent, som ikke er blevet lukket endnu. Det må vi ikke bare acceptere," siger hun.

Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser desuden, at det i syv ud af 10 parforhold stadig er manden, der tjener mest.

Det er imidlertid ikke kun, når det kommer til vores løn, at der ikke er ligestilling mellem kønnene. Det samme gør sig gældende, når det kommer til pensionsopsparinger.

For så længe det oftere er kvinder der tager størstedelen af barslen eller vælger at gå på deltid for at have mere tid til familielivet, betales der også færre penge ind på kvindernes pensionsopsparinger – medmindre man aftaler andet i den enkelte familie.

Og så er der dét, som de fleste par nok ønsker at undgå – breakuppet eller skilsmissen. For også her er der risiko for, at parterne ikke forlader forholdet på lige fod rent økonomisk.

Send os dit økonomi-spørgsmål 

Bør man betale sine børns lommepenge over Mobilepay, hvad gør du, hvis dine veninder tjener mere end dig og planlægger dyre hangouts, og hvordan er det nu lige med det der fællesøkonomi?

Der er mange spørgsmål, når det kommer til økonomi. Derfor sidder vores to eksperter klar til at besvare dem i feminas økonomiske brevkasse. De to eksperter er:

Benedikte Løje Nielsen, forperson i Kvindeøkonomien, en interesseorganisation der kæmper for økonomisk ligestilling.

Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom hos Nordea med fokus på privatøkonomi.

Send os dit spørgsmål på redaktionen@femina.dk

og skriv Økonomisk brevkasse i emnefeltet

”Det er måske lidt stereotypt, men vi ser stadig mange parforhold, hvor kvinden er den, der betaler mest ind til mad, flyverdragter og alle de ting, der er midlertidige forbrugsgoder. Og så har manden købt bilen og står på realkreditlånet,” forklarer Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom hos Nordea med fokus på privatøkonomi.

Derfor er det vigtigt at have afklaret, hvem der ejer hvad, i tilfælde af at man går fra hinanden. Hvis man tager de samtaler på forhånd, er det også en måde, hvor man kan passe på hinanden.

”Det er jo en kæmpe kærlighedserklæring, at man stoler så meget på hinanden, og at man tør at tale om økonomi og tør at tage samtalerne på forkant. Det er jo det, der gør, at man stoler på hinanden og egentlig viser, at vi er et hold, dig og mig,” siger Benedikte Løje Nielsen.

Det erklærer Ida Marie Moesby sig enig i og tilføjer:

”Det er faktisk ret sexet at være god til sin økonomi og turde at tale om den. Så i stedet for, eller som supplement til, at komme med blomster, kunne man tage en snak om økonomien.”

Men den samtale kan være utrolig svær at tage, er Benedikte Løje Nielsen og Ida Marie Moesby enige om.

”At tale om sin økonomi, kan nogle gange være meget svært. Det kan hurtigt blive meget følsomt og personligt. Men økonomi er noget, vi skal kunne tale om – selvom det er en svær samtale,” siger Benedikte Løje Nielsen og tilføjer:

”Men jo mere man taler om det, jo nemmere bliver det.”

Den oplevelse deler Ida Marie Moesby. I hendes venindegruppe er hun den eneste med en økonomisk baggrund, men det gør ikke deres økonomisamtaler mindre interessante fortæller hun:

”Når først vi begynder at snakke om økonomi, så kan vi snakke i timevis om det. Mine veninder har så meget på hjerte, det er det, jeg gerne vil have mere ud at leve, fordi det kan alle spejle sig i. Så jeg oplever ret stor interesse, når først man tager fat på emnet.”

Derfor skal hun i selskab med Benedikte Løje Nielsen fremover besvare feminas økonomiske brevkasse. Et initiativ de håber, kan hjælpe til at tage de svære samtaler om økonomi.

Indtil da, er de begge klar med deres bedste råd når det kommer til din privatøkonomi:

Benedikte Løje Nielsens råd:

”Vær ikke bange for at tale om økonomi. Vi, kvinder især, taler ikke nok om økonomi eller nok om løn. På tværs af alle parametre. Det er både på arbejdet, med vores venner, med vores familie og med vores partner. Det er så vigtigt, at man kan have en åbenhed om det. Og så er det vigtigt at huske, at ens selvværd og selvtillid ikke er baseret på, hvor meget løn man får eller hvor meget man har sparet op.”

Ida Marie Moesbys råd:

“Det er aldrig for sent at komme i gang med sin opsparing eller med at investere. Der er mange der synes de er for sent ude, og synes det er for svært at sætte sig ind i. Men den gode nyhed er, at det slet ikke behøver at være så svært. Forhåbentlig kan vi med brevkassen inspirere nogle til at få kigget på deres økonomi. Og jeg håber også, at vi kan gøre det så konkret som muligt. Det behøver ikke at være så komplekst, som vi kan frygte. Vi kan alle sammen finde ud af det. Det kræver bare, at vi tør tale om det.”

Læs også