Samfund
15. april 2025

Nu skal flere kvinder aftjene værnepligt i Forsvaret. Måske burde flere mænd samtidig aftjene i restaurationsbranchen

“Af ren desperation” indfører restaurantkæder kreative tiltag for at skærme medarbejdere mod uønskede, sexistiske kommentarer, berøringer og generelt dårlig opførsel. Det er stort set altid mænd, der krænker kvinder, siger indehaver.
Af: Signe Larsen
signe larsen

Foto: Privatfoto

Signe Larsen er journalist på femina. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi havde lige sat os til rette om bordet, skålet i øl, vin og vand og bestilt både for- og hovedret, da de ankom.

En større gruppe unge, svenske mænd blev vist hen til nabobordet på kælderrestauranten i Riga, Letland, hvor jeg var på forlænget weekendtur med fem veninder.

Alle danskere ved, at det altid er lidt sjovt at møde andre danskere i udlandet - det næstbedste er nordmænd og svenskere. Vi skandinavere har jo alt muligt til fælles. Hygge for eksempel.

Fornøjelsen var dog kort, da det hurtigt stod klart, at de omkring 15 unge mænd holdt polterabend og flere af dem uden tvivl bar rundt på en solid promille.

De var i godt humør, bevares. Der blev sunget fællessange og banket lidt i bordet, og selvom klokken kortvarigt slog kvart i EM-storskærmsarrangement midt i aftensmaden, gjorde de ikke umiddelbart nogen fortræd.

Den vordende brudgom var heller ikke ubehagelig, da han pludselig - umotiveret - trak sin stol hen til vores bord og tog min veninde som gidsel i en samtale.

De var venlige nok. Men ærlig talt også ret irriterende, som aftenen skred frem.

På et tidspunkt fløj et tændt stearinlys gennem luften, vinglas blev smadret, og efter at vi havde afvist at tilslutte os deres bord, blev vi til gengæld modvilligt tilbudt et stort fad med fisk, de havde kasseret. De prøvede ihærdigt at få vores opmærksomhed, som vi på ingen måde var interesseret i at give dem.

Restaurantbesøget sluttede kort efter for svenskerne, da de blev bedt om at gå, og tilbage stod tre tjenere med sammenbidte ansigtsudtryk, kost og spand og fejede glasskår sammen under bordet.

Godt nok var vi fløjet cirka halvanden time østpå, men oplevelsen på den lettiske restaurant kunne til forveksling minde om en aften ude i København.

I hvert fald hvis man skal tro flere restaurant-indehavere, der blandt andet “af ren desperation” har indført forskellige, kreative tiltag for at mindske diskrimination, chikane og generel dårlig opførsel rettet mod både ansatte og andre spisende gæster.

Ifølge TV 2 Kosmopol tog Simon Leo Hansen, indehaver af restauranten Omar på Nørrebro, ved årsskiftet beslutningen om at indføre det, de kalder “bordkaptajner”, som betyder, at man ved booking af bord også krydser af, at man accepterer at blive aftenens bordkaptajn.

Er man bordkaptajn, har man ansvaret for, at selskabet opfører sig ordentligt.

“Det nåede til et punkt, hvor jeg ikke selv havde lyst til at stå foran mine medarbejdere og forklare, hvad vi skal acceptere og finde os i,” forklarer Simon Leo Hansen til Kosmopol.

Dagligt oplever de nemlig grænseoverskridende adfærd fra gæsterne. Ifølge ham er det i 99 ud af 100 tilfælde mænd, der opfører sig uacceptabelt over for kvindelige ansatte i restauranten.

Andre steder kan man i dag risikere at få et “gult kort” smidt på tallerknen, altså en advarsel, som vi kender fra sportens verden, hvis man opfører sig dårligt, skriver Politiken.

Det er blandt andre på restauranterne Mæxico, Levantin og Palazzo Diner, en del af restaurantgruppen Chow Co., der nu har fulgt initiativet fra Madklubben, som i sommer lancerede det gule kort på deres mange restauranter.

Retter man ikke ind efter det gule kort, bliver man smidt ud.

“Tænk, at man som kvinde med et tjenerjob ikke kan vide sig sikker på, om dette nu er dagen, hvor man skal tales grimt til, tales nedladende til eller tales til på en ubehagelig sexistisk måde. Det er fandeme utroligt, at der stadig findes sådanne primitive mænd i vores samfund,” forklarer Thomas Fabricius-Bachmann, direktør i Chow Co., til Politiken.

Og ja, det er fandme utroligt. Jeg begriber ikke, at så mange (mænd) stadig har så svært ved at opføre sig ordentligt. Det er så latterligt nemt at lade være med at være en idiot, at jeg ikke engang orker at uddybe det.

Jeg begriber egentlig heller ikke helt, at det først er nu, restauranterne tager skeen i egen hånd, for problemet har været velkendt i årevis.

I 2023 viste en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at 41,2 procent i branchen havde oplevet uønsket seksuel opmærksomhed eller chikane inden for de seneste 12 måneder. Blandt kvinderne alene lød tallet på 51,8 procent.

I 2020 bragte Politiken en serie om arbejdsmiljøet i den københavnske restaurationsbranche. Her stod blandt andre 18 tjenere frem, 15 kvinder og tre mænd, og fortalte om den grænseoverskridende adfærd, der fulgte med jobbet.

Deres vidnesbyrd om uønskede berøringer, ubehagelige kommentarer og seksuelle invitationer er decideret gruopvækkende.

“De vidste tydeligvis godt, at de overskred vores grænser, og at deres opførsel ikke var okay. Så aftenen sluttede ofte med, at de roste os rigtig meget for den gode servering, og så stak de 600 kroner i hånden på os. De følte, at de kunne købe sig adgang til at kunne overskride vores grænser,” fortalte en dengang 23-årig kvinde til avisen.

Nej, nej, not all men, selvfølgelig, men ifølge førstehåndskilderne på restauranterne er det åbenbart særligt mænd, der udgør problemet.

Jeg kender ikke løsningen, hvis ikke det virker at bede dem om at styre sig.

Alligevel forsøger jeg lige med et forsigtigt forslag:

For nu skal flere kvinder aftjene værnepligt i Forsvaret til gavn for os alle sammen, siger regeringen.

Måske burde flere mænd samtidig aftjene værnepligt i restaurationsbranchen.

Jeg ved godt, at rigtig mange mænd også allerede arbejder i baren, i køkkenet eller på gulvet rundt omkring, men det virker alligevel, som om der er flere, der ville have godt af at prøve at servere for en svensk polterabend og virkelig få syn for sagen.

Hvis vi er superheldige, kan det være, at det ville gå op for dem, at kunden faktisk ikke altid har ret.

Læs mere om:

Læs også