Skal din temperatur beskytte dig mod uønsket graviditet i fremtiden?
Foto: Nishat Ahmed/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Unsplash
Måske bruger du den allerede. Måske lyder det som rent hokuspokus i dine ører, at der skulle findes en app, som kan erstatte p-piller, mini-piller, spiral, p-stav og hvad der ellers findes på markedet.
Men det gør der faktisk, og i år kan den fejre fem års jubilæum som godkendt præventionsapp i Europa. Det skriver Politiken.
Og det lyder jo skønt ikke at skulle proppe sig med unødvendige hormoner, men hvordan skulle den kunne regne ud, hvor du er i din cyklus?
Hver morgen, når du vågner, inden du tisser, og inden du smører morgenbollen, skal du stikke et lille termometer under tungen.
Den skal måle din temperatur, som du skal taste ind i appen. Med din kropstemperatur og andre data om blandt andet pletblødninger og eventuel sygdom kan appen angive det vindue på seks dage i din cyklus, hvor du har mulighed for at blive gravid.
På den måde kan appen altså også bruges, hvis du ønsker at blive gravid. Den viser dagene i farverne grøn og rød.
Er der grønt lys, har du ikke ægløsning, og hvis du ikke har ønske om en baby lige foreløbigt, er det altså i denne periode, du ifølge appen med 98 procent sikkerhed kan have ubeskyttet sex, hvis temperaturen og øvrige oplysninger er indtastet korrekt.
I 2018 fik appen kritik i medierne, fordi 37 svenske kvinder, der benyttede den, alligevel blev gravide. Men på trods af kritik er der alligevel to millioner personer verden over, som bruger appen ifølge Natural Cycles.
Samtidig falder brugen af hormonprævention.
I tidsperioden fra 2010-2020 er antallet af brugere af p-piller, p-stav, p-ring, hormonplaster og minipiller reduceret med knap 30 procent, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Det er dog ikke til at vide, hvor mange af de 30 procent, der har skiftet til appen.
At appen har vundet indpas på markedet understreger en tendens i samfundet, som sociolog Emilia van Hauen godt kan nikke genkendende til.
– Det her hænger sammen med hele den nuværende klimaforståelse, hvor forurening på alle niveauer er uønsket... Jo mere der er kunstigt, jo mere forsøger man at undgå det i dag, siger hun til Politiken.