Jeg synes, min husleje er for høj. Skal jeg gå bag om ryggen på min udlejer og inddrage Huslejenævnet?
Illustration: Thit Thyrring
Kære brevkasse
Jeg står i den situation, at jeg synes, min husleje er for høj. Det gjorde jeg (selvfølgelig) også, da jeg flyttede ind, men jo længere tid jeg bor i lejligheden, jo flere fejl finder jeg.
Jeg har ikke lyst til at flytte, fordi den ligger dejligt og lad os være ærlige, det er noget værre bøvl at flytte.
Derfor har jeg gået og grublet lidt over, om jeg på en eller anden smart måde kan få huslejen sænket.
Jeg har overvejet tre ting.
Den første er simpelthen bare at spørge min udlejer, om jeg kan få sænket huslejen. Men synes også det er lidt pinligt at spørge om? Samtidig med at jeg ved, hun bor i en kæmpe villa på Frederiksberg og har rigeligt med penge.
Jeg har også overvejet at få en vurdering af Huslejenævnet, når jeg flytter ud. Men så får jeg lidt dårlig samvittighed over at gøre det på bagkant.
Jeg kan godt betale min husleje uden at vende hver en krone, men jeg gad også godt, at den var lidt lavere. Hvad skal jeg gøre?
Kh den nærige
Send os dit dilemma - intet er for stort eller småt!
Skriv dit "Kære brevkasse"-dilemma til brevkassen@femina.dk eller i vores DM på Instagram @feminadk
Svar 1
Kære nærige
Det er noget nær umuligt at finde en lejlighed i de store byer til en rimelig pris, så jeg forstår godt dit dilemma. Huslejenævnet er jo oprettet præcis for at beskytte lejere som dig, som ikke bare kan flytte et andet sted hen, og derfor synes jeg heller ikke, der er noget i vejen for at inddrage dem.
Det mest reelle vil nok være, at hive fat i din udlejer først. Her vil jeg dog undgå at nævne, at hun selv bor i en kæmpe villa, selvom det er lidt fristende. Det er jo reelt lidt ligegyldigt, men du kan jo sagtens sige, at du vurderer, at huslejen er for høj og overvejer at få huslejenævnet til at kigge på det. Du løber dog også en risiko, for det er ærlig talt træls at være uvenner med sin udlejer.
Du kan sagtens tage kampen, du er også i din fulde ret til at gøre det på bagkant, men jeg havde nok ikke selv gjort det. Nu skriver du ikke noget om, hvor mange penge, det drejer sig om, og det er selvfølgelig afgørende, om det er et beløb af en størrelse, der vil gøre en stor forskel for dig.
Hvis det mere er et spørgsmål om principper, ville jeg ikke tage kampen. I har indgået en aftale, og selvom du i princippet har ret, er det ikke altid kampen værd. Og det er opslidende at være uvenner med folk, man er afhængige af i længden.
Hilsen Anne Wittorff
Chefredaktør og typen, der ikke kan være vred på et menneske ret længe ad gangen. De har sikkert også deres grunde, ikke?
Svar 2
Kære nærige
Jeg fornemmer, at du er rigtig glad for at bo, hvor du gør – og det kan jeg godt forstå, for en god beliggenhed kan være guld værd. Derfor tager mit svar også udgangspunkt i, at du helst vil blive boende.
Som en, der selv har prøvet at betale alt for meget i husleje, forstår jeg din frustration. Men uanset hvor urimeligt det kan føles, at din udlejer bor i en stor villa på en af landets dyreste adresser, har det desværre ikke den store betydning for, hvad du skal betale for din lejlighed. Husleje handler nemlig først og fremmest om udbud og efterspørgsel.
Hvis din lejlighed ligger i et område med høj efterspørgsel, fx København K, er det sandsynligt, at din udlejer blot vil sige, at der står mange andre klar til at betale, hvad lejen koster. I den situation kan det være svært at forhandle sig til en lavere husleje. Bor du modsat et sted, hvor efterspørgslen er mindre, kan din udlejer måske være mere lydhør, hvis du nævner muligheden for en regulering.
I spejlet så hun noget, der ikke fandtes. Så stødte hendes veninde på diagnosen i et blad
Du nævner også Huslejenævnet som en mulighed, og det er bestemt værd at overveje, hvis du har en fornemmelse af, at din husleje er højere end hvad tilsvarende lejligheder i området koster.
Hvis du tager den vej, kan det være en god idé at få lavet vurderingen, mens du stadig bor der, så du har et oplyst grundlag for efterfølgende at tage en dialog med din udlejer. Det kan måske give dig både ro i maven og bedre muligheder for at forhandle.
Og husk: Det er helt okay at spørge. Det værste, der kan ske, er, at din udlejer siger nej – og i det tilfælde kan du forhåbentligt mærke, om du synes lejligheden er lejen værd, eller om du skal finde nyt tag over hovedet.
Hilsen Kamilla Kilias
Journalist, der også har kæmpet med dyre kvadratmeter.