Min venindes nærighed ødelægger bryllupsgaven
Illustration: Thit Thyrring
Kære brevkasse
Til sommer skal min mand og jeg til bryllup hos en af mine gode veninder og hendes kommende mand. Vi er en venindeflok på fem, der skal med til brylluppet. Vi er blevet enige om at give dem et gavekort til en restaurant, og i den forbindelse er snakken begyndt at kredse om beløbet.
Jeg og flere af mine andre veninder synes, at 500 kroner pr. person er passende, men en af mine veninder synes, at 300 kroner pr. person er "nok". Hun holder ret stædigt fast i, at det er det, hun vil give, men jeg synes virkelig, at det er for lidt.
Det er jo et bryllup, som 100 procent er enormt dyrt for vores venner. Jeg synes, det vil være fedtet kun at give for 300 kroner.
Skal vi bare acceptere, at vi giver for forskellige beløb til gavekortet, selvom det er os alle, der står på kortet?
Da det er et gavekort, vil det jo så ligne 'udefra', at beløbet bliver det mindre pr. person - og jeg synes, at det er irriterende at "bøde" for min venindes nærighed på gavekortets beløb.
Send os dit dilemma - intet er for stort eller småt!
Skriv dit "Kære brevkasse"-dilemma til brevkassen@femina.dk
Svar 1
Kære bryllupsdeltager
Vi har nok alle stået i et lignende dilemma, og det er aldrig nemt, for der findes ikke et entydigt rigtigt eller forkert svar.
Når det er sagt, synes jeg helt personligt, at man bør lade flertallet vinde.
Men det kommer med et par forbehold: Hvis der er en i gruppen, som har et meget mindre økonomisk råderum, så synes jeg, at det er dem med flest penge, der skal være gavmilde og lade dem med "dårligere" økonomi betale det, der er overskud til. Det er ren og skær god stil.
Jeg vil foreslå, at du spørger hende privat, om der ligger noget andet bag (og undgår en gruppechat). Så har I mulighed for at tage hensyn.
Hvis det blot handler om, at hun ikke vil bruge mere end 300 kroner, synes jeg, I skal lade hende gøre det. Opfattelsen af, hvad der er "meget" og “lidt” varierer, og jeg tror, at I får svært ved at overbevise hende, når det ikke allerede er sket.
Red i stedet venskabet og den gode stemning - og lad hende betale mindre. 200 kroner fra eller til? Jeg er sikker på, at brudeparret hverken bemærker det eller ser skævt til det.
Mit råd: Undgå pengedramaet og nyd brylluppet.
Hilsen Sigrid Glavind
SoMe-journalist. Keder mig, når jeg ikke står midt i en renovering og klager over mangel på søvn, når jeg gør. Typen, der køber en kat, fordi jeg ikke må have en hund. Jeg er bange for katte.
Svar 2
Kære du
Gavedynamik er altid et sårbart emne, så jeg forstår virkelig godt, at det kan føles som en svær situation.
Mit helt korte svar er, at jeg synes, I skal give for det beløb, der føles godt for jer hver især. Lad mig uddybe hvorfor:
For det første - så kan der være nogle helt forskellige økonomiske råderum i jeres vennegruppe. Det kan være, at de 300 kroner din veninde giver, i virkeligheden fylder meget mere i hendes økonomi, end de 500 kroner gør i din.
For det andet - så synes jeg gaver bør handle om at glæde hinanden. I mine øjne tager det alt glæden ud af gaven, hvis det skal være et regnestykke, der skal gå op på den måde.
Men, og ja der er et men, fordi for det tredje så forstår jeg godt, hvor du kommer fra.
Til jobsamtalen spurgte de, hvad hendes mand lavede. Så ændrede stemningen sig radikalt
I forbindelse med min uddannelse læste jeg på et tidspunkt sociologen Marcel Mauss’ ”The Gift”. Da jeg læste essayet, der handler om gavens rolle, ændrede det mit syn på det at få og give gaver. Helt uromantisk kan gaveudvekslingen nemlig ses som en kapitaludveksling, og man kan således også ”skylde” gaver.
Med det blik på gavesituationen kan jeg godt se, at det jo tager noget fra din gave, når jeres fælles gavepulje bliver mindre.
Men med det sagt, så synes jeg, at der ligger noget smukt i at forsøge at holde fast i, at gaver bør handle om glæden ved at give. Så hold fast i, at du er glad for at give 500 kroner til et restaurantbesøg – og at din veninde er glad for at give 300 kroner.
Jeg håber, det bliver et festligt bryllup, og at I får fejret parret godt og grundigt.
Hilsen Sigrid Luna Nielsen
Utrættelig brætspilstype, et menneske, der bruger lidt for mange penge på outdoorudstyr og øl, og som tænker på sig selv, som en der læser bøger, men realiteten er, at jeg har været i gang med den samme bog i snart et år.