Da Jenny blev syg, var familien nødt til at ændre livsstil. Svaret fandt de i Thailand
Foto: Privat
Lyden af bølger, lange gåture på stranden, god mad og tid til afslapning. Det er sammen med arbejde og skole blevet en ny hverdag for familien Strömberg.
De flyttede fra Sundsvall i Sverige i efteråret 2021 og landede i Hua Hin i Thailand. Og de fortryder bestemt ikke, at de tog springet.
– Vi tog det rigtige valg, og vi er mennesker, der ikke er bange for at prøve nye ting. Vi tør godt tage chancen, når den byder sig, selv om vi har fire børn, siger Jenny.
Allerede i 2019 forsøgte familien for første gang at bo i Thailand i seks måneder, imens Jenny var på barsel.
De lejede deres hus i Sverige ud til tre studerende. Grunden til, at de tog en "timeout", eller som Jenny siger en "thaimout", og forlod Sundsvall, var fordi Jenny følte sig fanget i hverdagens hamsterhjul.
– Det var tæt på 2019. Alt det her stress med at aflevere børn i skole og børnehave og lægge hverdagspuslespillet, blev for meget for mig, siger hun.
Gode minder fra Thailand
I seks måneder rejste de rundt, og hele familien havde det godt. Jenny kom sig hurtigt. Familien følte, at de var nødt til at gøre det igen, men i længere tid.
Planen var, at de skulle flytte til Spanien, efter at familien var vendt tilbage fra Thailand. De havde fundet bolig, Johan fandt arbejde i Norge og ville pendle mellem Norge og Spanien, og Jenny ville søge job lokalt.
Men så kom noget i vejen.
– De studerende, der skulle leje vores hus i Sundsvall, trak sig, og der var problemer med boligen i Spanien, så vi måtte flytte hjem igen, siger Johan.
Hverdagen vendte hurtigt tilbage. Johan begyndte at arbejde i Norge og pendlede mellem arbejdet og Sverige. Han arbejdede i Norge i 10 dage og var hjemme i 10 dage.
Jenny blev i Sundsvall med fire børn, og det var stressende at jonglere både fuldtidsjob og livet som småbørnsforælder.
For familien krævede det også en stor tilpasning at komme hjem til Sverige fra Thailand.
Både Johan og Jenny fortæller om den varme og kærlighed, der er i landet. De lokale er venlige og meget hjælpsomme.
– Hvis vi bad om hjælp, og vores nabo ikke havde svaret på det, sørgede de for, at en ven hjalp os i stedet for. Der er så meget venlighed i landet. Det var svært at komme hjem til Sverige igen, hvor man slet ikke hjælper hinanden på samme måde, siger Jenny.
Det var ikke kun Johan og Jenny, der mærkede forskellen, da de kom hjem, men også børnene. De havde vænnet sig til at blive mødt af alle og få et smil tilbage. Uanset om de var i en tøjbutik eller hos købmanden, blev børnene mødt med smil.
– Jeg kan huske, at jeg var på indkøb i en stor butik i Sundsvall, og Jonatan kiggede op på nogle mennesker, smilede og snakkede med dem. De kiggede væk og sukkede.
Han var ked af det og forstod ikke, hvorfor det ikke var som i Thailand.
– På samme måde, hvis man går ud og spiser på en restaurant i Sverige med fire børn, og en af børnene begynder at grine, så kigger gæsterne skævt på en, siger Johan.
Stressen blev for meget for Jenny
Efter et par uger hjemme i Sverige, begyndte familien at komme ind i gamle vaner igen, og stressen blev igen tydelig hos Jenny.
– Livet blev for meget. At klæde børnene på, køre til skole og børnehave, arbejde fuld tid, stresse fra arbejde for at hente børnene, hjem og lave mad, lave lektier og mere, livet kørte i ring.
De dage Johan var væk, tog Jenny sig af alt derhjemme, og når han kom hjem, legede Johan med børnene, og Jenny indhentede alt det praktiske. Alt det hun ikke havde tid til, når hun var alene.
– Det var frygteligt stressende, og jeg følte, at jeg var tæt på at ramme muren, siger Jenny.
Johan stoppede med at arbejde i Norge i marts 2020 og fandt et andet job i Sundsvall. Parret flyttede fra deres tidligere hus, der lå centralt i byen, til Alnön i Sundsvall tæt på havet og naturen. De troede, det kunne hjælpe Jenny med at komme ned i fart, men det blev ikke bedre.
I november 2020 begyndte Jennys krop at vise fysiske symptomer, som hun ikke havde oplevet før. Hun havde svært ved at tisse, hun var ofte forkølet, tabte håret, havde svær svimmelhed, så stjerner for øjnene, havde blod i afføringen, begyndte at gå i søvne, havde angst og følte sig generelt utilpas.
Julie sad til en middag og ammede sit barn. Tårerne trillede. Så fik hun nok
Jenny blev sygemeldt i et par måneder.
– Jeg indser først nu, hvor syg jeg var, siger Jenny og holder en pause.
I samme periode, i vinteren 2021, erfarede hun, at hun ville blive fyret fra sit job på grund af omorganisering.
Jenny lagde sig på sofaen og begyndte at tænke. Hvordan kunne hun klare at søge nyt job og stå til rådighed for arbejdsmarkedet, når hun var i så dårlig en tilstand?
– Jeg tænkte, nu er det slut, jeg får aldrig et job eller får det bedre igen. Jeg nød mit arbejde sammen med mine kollegaer, jeg længtes efter at komme tilbage til mit arbejde – og så forsvandt det.
Familien Strömberg
Består af: Mor Jenny, 36 år, far Johan, 41 år og børn Melissa, 10 år, Alexander, 7 år, Cassandra, 6 år, Jonathan, 3 år.
Familien bor i Thailand. De deler ud af deres hverdag på @strombergsithailand.
Jenny arbejder på et svensk callcenter, og Johan får fjernundervisning.
Johan begyndte også at tænke på, hvad han ville. Måske var det på tide for ham at studere og starte på en frisk på karrierefronten.
Da sommeren kom, stod det klart for dem begge. De skulle flytte til Thailand på ubestemt tid.
Jenny begyndte at søge job og fik hurtigt job hos en svensk virksomhed i Hua Hin, der arbejder med marketing. Johan blev optaget på fjernstudium og begyndte at studere for at forbedre sine karakterer.
Stressen forsvandt
De besluttede sig for at tage springet og flytte. Derefter skete alt meget hurtigt. De lejede deres hus i Alnön ud til en familie, lejede selv et hus i Thailand og flytningen blev i august 2021.
– Det svære var, at pandemien brød ud, og at vi ikke vidste, hvornår vi kunne se familien hjemme i Sverige igen, siger Johan.
Pandemien betød også, at skolerne blev lukket i nogle dele af Thailand, hvilket fik familien til at flytte endnu engang i landet.
– Men det er heldigvis nemt at finde god overnatning i Thailand for en familie. Selv om pandemien kom og lagde en dæmper på børnenes skolegang, så har alt fungeret godt, siger Johan.
I februar 2022 flyttede familien til Koh Lanta. Familien havde fundet en god svensk skole, og der bor mange børnefamilier fra Europa i området, der har ønsket den samme forandring i livet som Jenny og Johan.
For familien Strömberg er livet på mange måder også blevet bedre efter flytningen. Lægen i Sverige opfordrede Jenny til at tage antidepressiv medicin, da hun havde det værst. Medicin, som hun ikke fik det bedre af.
– I stedet blev jeg følelsesladet og deprimeret, men fortsatte med at spise pillerne for at mindske min angst.
Efter kun en måned i Thailand stoppede hun med at tage medicinen.
– I september 2021 slap jeg af med min angst. Min krop begyndte at arbejde af sig selv igen. Jeg sover bedre og holdt op med at gå i søvne. Al stress forsvandt, siger Jenny.
– En stor forskel er, at her er det billigt at købe ydelser som rengøring og vaskehjælp. At vaske en uges vasketøj for en hel familie koster 100 svenske kroner, hvilket minimerer vores hverdagsstress, siger Johan.
Sandra havde slet ikke erkendt, at noget var helt galt. Så fik hun en fyreseddel
De fortæller også, at de ofte går ud og spiser en god billig middag, og på den måde slipper de for at stå og vaske op og lave storindkøb.
– Vi jokede en aften med, at vi ikke skal spise købte frikadeller mere, men god og veltilberedt mad, siger Jenny og kigger smilende på Johan.
– Vi sætter meget fokus på vores fritid og at være sammen med børnene. Livet er på mange måder blevet lettere for os, siger han.
En anden ting, som Jenny og Johan vil fremhæve, er, at deres datter Melissa på 10 år har adhd.
Hjemme i Sverige har hun haft det svært med sin diagnose, men siden de flyttede til Thailand, har hun fået det bedre. Hun behøver heller ikke længere at tage sin medicin.
– En stor grund til det er, at livet omkring os er mindre stressende, siger Jenny.
Johan og Jenny har en idé om at flytte hjem på et tidspunkt, og det bliver højst sandsynligt inden for de næste tre år, da datteren Melissa skal starte på ungdomsskole.
De har også købt et hus i Thailand, som de planlægger at leje ud og bruge i fremtiden.
Familiens råd til et udlandsophold
Planlæg dit ophold før afrejse:
Læg et budget og find prisen på flyrejser, overnatning, skole for børnene, forsikringer, vacciner osv. Det er vigtigt at vide, hvor mange penge du skal spare op, og hvor længe du har råd til at være væk.
Hvor vil du bo:
Tænk over, hvad du/I vil have ud af et længere ophold i udlandet og vælg din destination derefter. Skal der være fred og ro eller mere fart på?
Tjek udlejningsfirmaer i byen:
Send en e-mail til udlejningsfirmaer for at få en prisforslag på forskellige lejeboliger. Der er også mange, der lejer privat ud via Facebook. Husk, at priserne på overnatning er forskellige i Thailand, så tjek forskellige steder ud.
Spar op i god tid:
Når du/I ved, hvad det cirka vil koste, er det en god idé at spare sammen i god tid. Der kan komme uventede udgifter, når man planlægger et længere ophold. Spar eventuelt på, hvad der er unødvendigt, på rejser og abonnementer. Ryd op i dit hjem og sælg alt det, som du ikke har brug for.
Bliv medlem af Facebook-grupper:
I grupperne kan du stille spørgsmål om livet i Thailand og få svar på det, som du undrer dig over.
– Vi tænker at tage på ferie, eller måske slå os ned i fremtiden, hvem ved. Nu tager vi en dag ad gangen og nyder hvert sekund, siger Jenny.
Artiklen blev første gang udgivet på Allas. Dette er en redigeret version.