Familieliv
2. september 2024

Hendes søn lå med høj feber, da hun ringede til sit arbejde. Det “rystende” svar gjorde hende mundlam

Med fire børn der var syge på skift, kunne de ikke få det til at hænge sammen, så nu har Nina Lyhne valgt at hjemmepasse
Af: Sigrid Luna Nielsen
Nina Lyhne og familie

Foto: Privat foto

Med fire børn under teenager-alderen, kan det hurtigt blive til mange dage med syge børn der skal passes. Sådan har Nina Lyhne og hendes mand Rasmus i hvert fald oplevet det, og det er en af de store grunde til, at Nina Lyhne har valgt at hjemmepasse familiens to yngste.

Allerede da parret havde fået deres første barn, var det svært for dem at få det til at hænge sammen, når han var syg. Nu hvor de har fire børn, føltes det nærmest umuligt for dem, da de stadig begge to var på arbejdsmarkedet:

”Når man har fire børn, starter det ofte med, at først bliver denne ene syg, så går der lige et par dage og så bliver den næste syg. Det var virkelig kaotisk”, siger Nina Lyhne og tilføjer:

”Nogle gange, bliver man jo nødt til at melde sig selv syg, når ens barn er syg. Det kan jo ikke være rigtigt, at vi skal lyve og melde os syge, fordi det er den eneste løsning vi har, for at kunne være der for vores børn.”

Den oplevelse står hun ikke alene med. For hver tredje forælder har følt sig nødsaget til at lyve overfor en arbejdsgiver for at kunne blive hjemme med deres syge barn. Det viser en Epinion undersøgelse foretaget for BUPL, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund i 2021.

For Nina Lyhne er der især et eksempel, der stikker ud, da jeg spørger ind til hendes erfaringer med barnets første sygedag.

Det var en morgen hvor hun havde været vågen det meste af natten for at trøste deres søn, der havde høj feber.

Hun ringede derfor til den daginstitution, hun på daværende tidspunkt var ansat i, og informerede dem om, at hun gerne ville gøre brug af barnets første sygedag. Men beskeden fra den anden ende af røret rystede hende.

Pas dig selv

En undersøgelse fra Akademikerbladet viser, at 43 procent af de adspurgte har svært ved at få familielivet og arbejdslivet til at hænge sammen. Derfor sætter femina i serien "Pas dig selv" fokus på nogle af de udfordringer, der ifølge kritikere, sætter forældre - og i særdeleshed kvinder - i et krydspres.

Har du selv oplevet at komme i klemme, når det gælder reglerne for barn syg, så vil vi meget gerne høre fra dig.

Send en mail til: redaktionen@femina.dk.

Meddelelsen gik på, at det ikke kunne lade sig gøre. En besked hendes arbejdsplads er i sin fulde ret til at give. I pædagogernes overenskomst står der nemlig, at man kun har ret til barnets første og anden sygedag, hvis ”det er foreneligt med forholdene på tjenestestedet”. Først gjorde beskeden at Nina Lyhne blev mundlam, dernæst blev hun vred:

”Jeg var bare så vred over, at jeg ikke kunne få lov til at være der for mit eget barn, der var syg. Hvad er det, der foregår? Vi lever i en velfærdsstat, men man kan ikke få lov til at være der for sine syge børn. Det er jo helt latterligt” siger hun.

Oplevelsen er dog ikke unik. Camilla Kindts, som femina tidligere har talt med, fortæller om en lignende situation. Det kan du læse mere om her.

Når kvinder får børn rammes de stadig af det, der i videnskabelige kredse kaldes ‘child penalty’ - eller på dansk straffen for at få børn. Det har nemlig en permanent indvirkning på kvinders gennemsnitsindkomst, når de bliver mødre - mænds indkomst er uændret.

Og det er blandt andet det faktum, at kvinder tager en meget større del af barslen end mænd og flere af barnets sygedage, der er med til at påvirke forskellen.

En forskel, der selvfølgelig bliver større, når kvinder som i Ninas tilfælde ender med at hjemmepasse.

Nina Lyhne, der er uddannet socialpædagog, har da også gjort sig nogle overvejelser om, hvordan beslutningen om at hjemmepasse kan påvirke hendes karriere på sigt:

”Jeg har jo gået hjemme i fire år, lige med undtagelse af de korte fem uger hvor jeg var retur på arbejdet. Og det kommer jo ikke til at gavne mig, at jeg har gået hjemme så lang tid. Nogle gange kan jeg da godt tænke, at puha, det er da ikke det bedste at skrive på CV’et”.

Som femina tidligere har skrevet om, er det oftere kvinderne, der tager barnets sygedag. I Norge og Tyskland har mand derfor valgt modeller for barnets sygedag, hvor en del af dagene er øremærket faren.

Nina Lynne tror, at muligheden for at øremærke nogle af barnets sygedage til faren særligt vil være gavnligt i de mandsdominerede fag. En faggruppe som hendes mand, der arbejder som mekaniker, selv falder ind under.

”Jeg ved da, at far jo gerne vil tage sygedagene. Så jeg tænker helt sikkert, at det kunne være en god løsning. Og hvis man for eksempel havde tre uger til barnets sygedage, så er det jo også meget, hvis mor skal tage dem. Men hvis nu det var delt, så hver forældrene skulle benytte sig af halvdelen hver, så tænker jeg det ville gøre det nemmere at faren tog mere, når der er barn syg,” siger hun.

Hun tror dermed, at øremærkning af sygedagene kan være en del af løsningen.

Hun synes dog også, at det er vigtigt at få fjernet detaljen om, at man kun har ret til barnet sygedag, hvis det kan passe ind i driften på arbejdspladsen. Og så ville hun ønske, at man havde flere dage.

En ny undersøgelse fra tænketanken Equalis viser, at Danmark har den ringeste model for barnets sygedage blandt vores nabolande. Du kan læse mere om modellerne, og om hvordan Danmark har den ringeste model blandt vores nabolande her.

Læs mere om:

Læs også