Familieliv
4. oktober 2024

Livet med små børn bør ikke handle om at overleve hverdagen, mener iværksætter. Her er hendes løsning

Nadia Jun har to små børn og sin egen virksomhed. Og så har hun et budskab til andre småbørnsfamilier: Det behøver ikke at være så hårdt.
Af: Sigrid Luna Nielsen
Nadia Jun

Foto: Privat

Livet som småbørnsfamilie behøver ikke at være så stresset, som det bliver portrætteret, mener Nadia Jun, der selv har kæmpet med at balancere sit arbejdsliv og familieliv.

Hun er CEO og ejer af DuffBeauty. En virksomhed, hun har startet sammen med sin søster, og som i år landede hende en plads på Dansk Erhvervs liste over årets kvindelige iværksættere.

Og så har hun to børn - en datter på tre år og en søn på seks måneder.

Inden Nadia Jun fik børn, bemærkede hun, at andre småbørnsfamilier altid virkede meget stressede. Sådan ville hun ikke have det.

Men hun ville samtidig heller ikke gå på kompromis med sine karrieredrømme.

– Jeg synes, at familielivet bliver portrætteret meget hårdt i Danmark. Mor og far ser altid trætte ud, huset er vildt rodet, og det hele handler bare om overlevelse. Men jeg traf ret hurtigt en beslutning om, at for mig, så skal livet med børn ikke bare handle om overlevelse. For mig er det rigtig vigtigt, at jeg gerne vil nyde de her år, jeg vil gerne hygge mig med det at have små børn, siger Nadia Jun, og fortsætter:

– Jeg synes faktisk, at jeg har rigtig meget kvalitetstid med børnene, fordi jeg prioriterer det, når vi er sammen. Jeg har for eksempel en regel om, at jeg ikke tager min bærbare frem, før børnene er lagt i seng. Når de så sover, kan jeg til gengæld arbejde til midnat.

Hun havde egentlig besluttet sig for, at hun skulle tage fuld barsel, lægge arbejdet væk og kun koncentrere sig om sine børn. Men hun fandt hurtigt ud af, at hun ikke kunne slippe sit arbejde.

– Selvom jeg havde muligheden for at holde fuldtidsbarsel og havde planlagt det på den måde, så kunne jeg bare mærke, at sådan er jeg ikke. Jeg trives meget mere i at balancere familie- og arbejdslivet.

Hendes mand er også selvstændig erhvervsdrivende, og derfor kører parret på skift med børnene for at hverdagen ikke krakelerer. Det kan lade sig gøre, fordi hendes mand også er selvstændig, og fordi Nadias mor kan hjælpe til med børnene.

Og så har familien truffet nogle markante beslutninger, når det kommer til husligt arbejde.

Hun mener nemlig, at løsningen ligger i, at man skal uddelegere så meget, man overhovedet har mulighed for.

Derfor har familien blandt andet valgt at prioritere at få hjælp udefra, når det gælder rengøring, praktiske huslige gøremål og levering af mad.

Alt sammen for at frigive mere tid til at være sammen som familie.

– Nogle gange så tænker jeg da også, at det er lidt dyrt, og hvis jeg nu bare selv gjorde det, så ville det være meget billigere. Men det er så få år, man har små børn. Fordi vi får hjælp, så har jeg meget mere overskud som mor, og jeg synes faktisk, at livet med små børn er fuldstændig fantastisk.

Er det ikke også privilegeret, at I har muligheden for at indrette jer sådan?

– Jeg ved godt, at jeg er meget privilegeret. Men jeg har også valgt at prioritere det. Jeg ser for eksempel mange familier køre i en dyr bil. Men hvis de brugte den månedlige licens på at gøre deres hverdag nemmere, så havde de også råd til det. Det handler om, hvordan man vælger at prioritere sin økonomi. Vi har været meget enige om at prioritere, at hverdagen bliver så convenient som overhovedet muligt.

Nadia Jun oplever, at mange familier holder fast i, at de jo godt kan klare opgaverne selv. Uanset om det gælder rengøring, indkøb, madlavning eller noget fjerde.

Hun mener dog ikke, at det bør være et spørgsmål, om hvorvidt man kan klare det selv, men snarere om man bør klare det selv.

– Vi lærer jo, at man skal klare sig selv, og at man kan det hele selv. Det kan man også, men kun til et vist punkt. For hvis man stadig skal kunne være glad, have det godt og sjovt og kunne nyde livet som småbørnsfamilie, så kan man ikke det hele selv.

Nadia Jun er desuden meget opmærksom på, at for at være en god mor, kræver det, at hun også prioriterer sig selv. Hun oplever, at mange mødre glemmer sig selv og vier hele deres liv til deres børn:

– Mine børn er det vigtigste, men det er også vigtigt, at jeg husker mig selv, fordi så er jeg også en bedre mor. Misforstå mig ikke, jeg elsker mine to børn mere end noget andet, men min virksomhed driver mig.

Før Nadia Jun selv blev mor, havde hun et billede af, at ”en god mor” er sådan én, der elsker at være på fuldtidsbarsel og sætter sine børn over alt andet.

En kasse hun ikke selv passede ind i, og hun har derfor arbejdet med sin forståelse af, at man kan være mor på flere måder.

– Man skal huske sig selv. Jeg ved godt, at det er en kliché, man hører igen og igen. Men det giver sgu mening. For nogle er det at gå i spa eller få et glas vin med sine veninder. For mig var det at tage ind på kontoret og se mig selv i den rolle, jeg kender mig selv bedst i.

– Og så håber jeg, at vi kan åbne op for, at flere vælger at gøre det anderledes og bliver mere åbne over for at få hjælp. Også selvom det kan virke lidt dyrt. For det er få år, man har små børn, og der er mange måder at være mor på, siger hun og fortsætter:

– Men så længe man gør sit bedste, og man er til stede for sine børn, giver dem nogle gode værdier med videre, så er man en god mor.

Opdateret 16.10.2024: Det er præciseret at Nadia Jun selv har kæmpet med at få arbejdslivet og familielivet til at hænge sammen.

Læs også