Kønsvorter/Kondylomer - Alt du skal vide om kønssygdommen
Foto: Colourbox og PR
Hvad er kønsvorter?
Kønsvorter skyldes en HPV infektion, og kønsvorterne viser sig som blomkålslignende vorter, som sidder på området omkring de ydre kønsdele og endetarmen, mere sjældent på andre steder, herunder munden, skriver Sundhed.dk. Se eksempler på kønsvorter her.
Facts om kønsvorter
- Kønsvorter, også kaldet kondylomer, er en kønssygdom, som skyldes infektion med human papilloma virus (HPV).
- HPV kan inddeles efter typer, hvor nogle giver kønsvorter, og andre kan føre til udvikling af celleforandringer på livmoderhalsen og livmoderhalskræft.
- Kønsvorter kan være flade, stilkede eller blomkålslignende vorter og forekommer typisk på kønsdelene og området omkring endetarmen. Kønsvorternes udseende og størrelse varierer meget fra kvinde til kvinde.
- HPV-virus smitter ved tæt kontakt, herunder sex. Det gælder både almindeligt samleje samt ved oral- og analsex. Derudover kan virus overføres med inficerede hænder, f.eks. ved petting.
- Danske og nordiske studier viser, at ca. 10 procent af alle smittes med kønsvorter på et tidspunkt.
HPV vaccinationer
I oktober 2008 indførte Sundhedsstyrelsen gratis HPV-vaccinationer for piger født i 1993-95, og fra 1. januar 2008 blev ordningen udvidet til at omfatte alle piger født i 1996 eller senere.
Ifølge Sundhed.dk er børn, som bliver vaccineret med HPV, beskyttet mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter. Piger er også beskyttet mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og mod nogle tilfælde af kræft i skeden og de ydre kønsorganer.
Læs mere om HPV-vaccinen her. (link fjernet)
Kønsvorter hos mænd og kvinder - er der nogen forskelle?
Både mædn og kvinder kan blive ramt af kønsvorter. Læs her, hvilke forskelle køssdygdommen har for mænd og kvinder.
Kønsvorter hos kvinder
Hos kvinder optræder kønsvorter typisk på kønslæberne, ved urinrøret, på venusbjerget, omkring mellemkødet (området mellem skeden og endetarmsåbningen) og ved endetarmsåbningen. Derudover kan kønsvorter også udvikle sig inde i skeden og på livmoderhalsen.
Kvinder, der har haft kønsvorter, skal gå regelmæssigt til kontrol hos lægen for at sikre, at de ikke også er smittet med HPV 16 eller HPV 18, da disse virusstammer kan føre til livmoderhalskræft.
Kønsvorter hos mænd
Hos mænd kan kønsvorter forekomme på pikhovedet, langs kanten af det, på forhuden, på testiklerne, omkring mellemkødet og ved endetarmsåbningen.
Hos begge køn kan kønsvorter desuden opstå i halsen og i endetarmen. Når smitten påvirker halsen, er vorterne ofte placeret i svælget ved mandlerne. Synlige vorter kan forekomme enkeltvis eller i grupper.
Behandling af kønsvorter
Behandling af kønsvorter er principielt den samme som ved hånd- og fodvorter og kan omfatte:
- Pensling: Kønsvorterne pensles med et ætsende og virushæmmende præparat, der fås på recept. Alternativt kan man blive penslet hos lægen med et lidt stærkere middel.
- Frysning: Man kan få frosset sine kønsvorter med gentagende kortvarig påføring af flydende kvælstof.
- Afklipning: Hvis der kun er få og stilkede kønsvorter, kan det være simpelt og effektivt, at lægen afklipper kondylomerne med en saks.
- CO2-laser: Er der ikke effekt af ovennævnte behandlinger, kan man vælge at fjerne kønsvorterne med C02-laserbehandling, som brænder dem væk. Behandlingen foregår i fuld narkose.
Kønsvorterne påvirker den smittedes liv
Forskningskonsulent, Gitte Lee Mortensen: "Jeg vidste intet om kønsvorter, da jeg begyndte min undersøgelse. Derfor var det en overraskelse for mig, hvor stor indvirkning kønsvorter har på de smittedes liv. Ud fra en bred kulturel opfattelse er det stigmatiserende at have en kønssygdom, fordi den smittede bliver mistænkt for at have en promiskuøs eller uforsigtig adfærd."
Kønsvorter giver selvlede
Kønsvorter adskiller sig fra andre sexsygdomme, fordi man ikke kan fjerne, men kun nedsætte risikoen for smitte ved brug af kondom. Kønsvorterne går ud over selvopfattelsen og sexlivet. Det at have vorter på kønsdelene kan have den psykologiske effekt, at man pga. lavt selvværd simpelthen ikke har lyst til at dele sin krop med andre. Det giver selvlede, og mange bliver bange for at frastøde andre, fordi de selv føler sig frastødende.
Smertefuld behandling af kønsvorter
For singlekvinder kan det betyde, at muligheden for at have et sexliv bliver ødelagt, og at de ikke aktivt forsøger at få et parforhold. For kvinder i parforhold medfører kønsvorterne, at sexlivet går i stå eller bliver reduceret til et minimum. Derudover kan man ikke bare tage en pille mod kønsvorterne. Behandlingen er ofte langvarig og smertefyldt. Nogle bliver vorterne kvit efter et par måneder, mens andre har dem i flere år.
Hvornår og hvor skal du blive testet for kønssygdomme?
Personer smittet med kønsvorter opfordres til HPV-vaccination
"Da kønsvorter hverken er dødelige eller invaliderende, ser læger det måske ikke som en alvorlig sygdom - men for de smittede er køns-vorterne alvorlige, fordi de påvirker meget vigtige dele af deres liv, især deres selvopfattelse og sex- og kærlighedsliv. Flere af de smittede har fortalt mig, at de ville ønske, at de selv havde haft muligheden for at få HPV-vaccinen og kraftigt vil opfordre alle unge, de kender, til at få den for at undgå at komme i samme situation.", skriver Charlotte Wilken-Jensen, læge og leder af Sex & Samfund
Tallet af personer smittet med kønsvorter er stigende
"Rigtig mange smittes med kønsvorter, og tallet er stigende. Hos Sex og Samfund anbefaler vi, at kvinder med kønsvorter får HPV-vaccinen, siger Charlotte Wilken-Jensen, læge og leder af Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik. Studier tyder nemlig på, at kvinder med kønsvorter har større risiko end andre for at blive smittet med de typer HPV, der kan forårsage celleforandringer og livmoderhalskræft."
Vigtigt at styrke immunforvaret hvis du har kønsvorter
"Når vi behandler kønsvorter, er det kun kosmetisk, for HPV-virus bliver i kroppen indtil immunforsvaret har dannet antistoffer. Det er derfor et stort problem for de smittede, at kønsvorterne kan komme igen efter endt behandling, hvilket selvfølgelig opleves som frustrerende. Hvis man har kønsvorter, kan man hjælpe immunforsvaret ved at spise sundt, undgå røg og alkohol samt få tilstrækkelig med søvn.."
Læs mere om kønsvorter
Læs mere på Sundhed.dk
Læs mere på Sexlinien.dk