Liv
12. december 2024

Sofie Amalie har lavet sin egen julehjælp: Det er vigtigt, de føler sig set

Sofie Amalie Hejn har startet sin egen indsamling for at kunne dele julehjælp ud til familier, der er pressede i juletiden. Noget hun selv manglede som barn.
Af: Sigrid Luna Nielsen
Sofie Amalie Hejn

Foto: Privat

Da Sofie Amalie Hejn voksede op, var økonomien så trang, at der var perioder, hvor hendes mor ikke spiste mad, fordi de ikke havde råd. Men fordi hendes mor trods alt tjente mere end fattigdomsgrænsen, kvalificerede de sig ikke til julehjælp.

– I julen stod vi bare rigtig meget alene. Hvis ikke vi havde haft min mormor og moster, så havde vi ikke kunnet få enderne til at mødes, fortæller Sofie Amalie.

Derfor har hun nu valgt at bruge sin platform som influencer til at starte sin egen julehjælp.

Og det lander på et tørt sted, da der ifølge DR igen i år bliver slået rekorder i antallet af ansøgere til julehjælp.

Der er flere forskellige organisationer, der uddeler julehjælp, og kriterierne for, hvem der kan søge, varierer. Hos nogle organisationer er det et krav, at man modtager kontanthjælp, førtidspension eller andre offentlige ydelser, mens det hos de fleste er nødvendigt at have hjemmeboende børn under 18 år.

Sofie Amalie håber på at kunne hjælpe nogle af de familier, som ikke kan få hjælp andre steder.

Idéen opstod, efter en snak mellem Sofie Amalie og hendes mor. Snakken havde de fordi, Sofie Amalie skulle i gang med at skrive et kapitel om sin økonomiske angst til bogen ’Sådan har jeg det’.

For at bryde det tabu, Sofie Amalie mener, der stadig er omkring det at være økonomisk presset, valgte hun at poste dele af deres samtale på sin TikTok. På det sociale medie, har hun over 61.000 følgere og videoen fra 2023 er næsten blevet set 215.000 gange.

I teksten skrev hun, at hun gerne ville besøge en enlig mor den kommende første søndag i advent, med en pose mad. Hun fik mere end 50 henvendelser, og mange tilbød at hjælpe økonomisk. På den måde endte det med, at Sofie Amalie kørte ud til tre familier, med det hun kalder en omsorgspakke. En stor pose fyldt med mad, julehygge, julekalendere og andre ting, der gør juletiden lidt nemmere for familierne.

– Jeg er den type, der tænker ”det gik vildt godt, så nu gør jeg det igen, men i år ganger vi lige med 1000,” fortæller Sofie Amalie og tilføjer:

– Sidste år lærte jeg, at man ikke må lave private indsamlinger. Så jeg bestemte mig for at sende en ansøgning til Civilstyrelsen om at få lov til at lave en officiel indsamling i år.

Ansøgningen blev godkendt og indsamlingen til Sofie Amalies egen julehjælp, har da også vist sig at blive meget større i år end sidste år. Sidste år fik hun samlet 5.000kr. ind, nogle enkelte gaver og oplevelser til familier.

I år havde hun håbet på, at hun kunne samle 20.000 kroner sammen – men det er gået over al forventning. I skrivende stund har indsamlingen rundet 50.000 kroner, utallige gaver og gavekort til oplevelser.

Forskellige virksomheder har doneret gaver, influencer-kollegerne har givet uåbnede beauty-produkter og ellers er det private, der har sendt pengene. Og donationerne kommer i alle størrelser:

– Der var én, der overførte 13 kr. og 78 øre, fordi det var det, hun havde tilbage på sit kort, uden hun skulle overføre fra sin opsparing. Og det er også de her mindre beløb, som gør, at det hele bygger sig op.

Selvom hun godt ved, at en omsorgspakke ikke holder hele året, håber hun at kunne fjerne lidt af den økonomiske angst og det pres, som hun selv og hendes mor oplevede, da hun voksede op. Hun har indsamlet en hel del produkter, som hun opbevarer i sin egen lejlighed, indtil de skal sendes af sted. Og det kan godt blive lidt trangt med pladsen.

– Vi kan nærmest ikke være i vores 51 kvadratmeter lejlighed, fordi der er så mange produkter og gaver. Og så sidder jeg derhjemme og prøver at organisere det, men det er ikke perfekt, faktisk nærmere super uorganiseret på rigtig mange punkter. Jeg er bare virkelig heldig, at jeg har en omgangskreds og en kæreste, som gider hjælpe mig.

Hun er flere gange blevet spurgt om hun er nervøs for, at nogle vil misbruge hendes julehjælp og ansøge uden at have brug for det. Og selvom hun godt forstår, hvor spørgsmålet kommer fra, så har hun valgt, at det ikke skal være afgørende.

– Det er vigtigt for mig at sige, at det aldrig er sjovt at skulle bede om hjælp. Og jeg tror, at den procentandel der måske snyder, er så lille. Hvis det betyder, at jeg kommer til at hjælpe én familie, der godt kunne klare sig uden en omsorgspakke, samtidig med at jeg hjælper 99 familier, hvor det gør en stor forskel, så vil jeg vælge det til hver en tid.

For at ansøge om at modtage en af omsorgspakkerne, havde Sofie Amalie lavet en ansøgningsformular, man kunne udfylde og indsende. Da der var 215 familier, der havde sendt en ansøgning afsted, valgte hun at lukke for ansøgninger – for at være sikker på, at hun havde nok penge til at kunne gøre en reel forskel, uden at alle pengene skulle gå til porto og papkasser.

– Og så er det meget vigtigt for mig, at hver enkelt familie, der modtager den her kasse, føler sig set. De er ikke bare et nummer i rækken, jeg har læst hele deres ansøgning, og tænkt over, hvem de er, og hvad der kunne passe til dem.

Derfor har hun også valgt at pakke en lille julegave ind til de mødre, som har ansøgt på vegne af dem selv, som de kan åbne juleaften. Og så skriver hun en lille personlig hilsen til de fleste familier og ønsker dem en god jul.

Læs mere om:

Læs også