Mad
10. oktober 2024

Du opdager, at dit brød er muggent. Her er, hvad du skal gøre

Du står lige og skal til at spise dig en skive brød og opdager så, at noget af brødet er muggent. Her er hvad du skal gøre - og hvorfor.
Af: Malin Iden, kk.no. Oversat af redaktionen
mug på brød

Foto: Unsplash

Vi har nok alle været der - du skal til at lave dig en mad, men når du åbner brødposen, opdager du mug på brødet.

Hvad bør man gøre i en sådan situation? Skal man smide hele brødet ud, eller skære de mugne områder væk?

I følge Fødevarestyrelsen er der kun ét svar:

Fødevarestyrelsen anbefaler ikke at spise brød med mug. Årsagen er, at mug kan danne mykotoksiner, som er sundhedsfarlige for mennesker og dyr.

Mykotoksiner kan være farlige og kan forårsage akut forgiftning eller langvarige negative sundhedseffekter for mennesker og dyr. På nogle fødevarer, som fx ost, kan man dog blot skære det område væk, hvor muggen er. Men det gælder ikke for brød.

- Mug vokser meget længere ind i de fleste fødevarer, end hvad vi kan se med det blotte øje, og der kan være giftstoffer i andre dele af produktet, end der hvor der er synlig mug, siger Margrethe Hovda Røed, seniorrådgiver i afdelingen for biologisk fødevaresikkerhed i den norske pendant til Fødevarestyrelsen, Mattilsynet.

- Brød er en blød fødevare, hvor muggen vokser ind i maden og ikke kun holder sig ét sted, som i hårde fødevarer. Så selvom du skærer den synlige mug væk fra brødet, kan der være mugtråde (hyfer) i maden, der producerer og/eller udskiller mykotoksiner, forklarer hun.

Bløde eller flydende produkter bør derfor smides ud, når de begynder at få mug.

Det er heller ikke helt ualmindeligt, at man i løbet af livet har haft en pakke pitabrød eller skiveskåret brød, hvor nogle har fået mug, men ikke alle. Er hele pakken så dårlig, hvis kun nogle "skiver" har fået mug?

- Så bør der i hvert fald være flere "skiver" uden mug imellem de "skiver", der har synlig mug, og dem, du skal spise. Husk, at mug vokser meget længere ind i bløde fødevarer, end vi kan se med det blotte øje, og der kan være giftstoffer i andre dele af produktet, end der hvor der er synlig mug, forklarer seniorrådgiveren.

En ide til at undgå, at brødet bliver muggent er ved ikke at købe mere, end man kan nå at spise, eller ved at fryse færdigskårede skiver i fryseposer, som kan tages op og tøes ved behov.

Læs mere om:

Læs også