Familieliv
5. februar 2015

Sådan hjælper naturen ALLE børn

Måske kan det virke ganske uovervejet at lokke børn med autisme eller et særligt sensitivt sind ud i den vilde og uforudsigelige natur. Men faktisk er det noget af det bedste, du kan gøre - for alle børn!
Af: Anne Romanelli
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2015/februar/natur612.jpg

Foto: istockphoto

Naturvejleder Thomas Neumann har en datter på 14 år med autisme, og han har fra første række oplevet hvor positiv en effekt, naturoplevelser har på hende - og i øvrigt også på andre børn, der er autister eller særligt sensitive.

Derfor har han skrevet bogen 'Gode naturoplevelser - for børn med autisme og særligt sensitive børn', som udgives den 27. marts 2015 af Forlaget Pressto.

Her forklarer han, hvordan naturen hjælper disse børn, og kommer med en række konkrete eksempler på lege, som man kan lege med sine børn i naturen - hvad enten de har særlige behov eller ej.

Den vilde natur giver børnene ro

Thomas Neumann er klar over, at det kan lyde helt forkert at slæbe et særligt følsomt barn ud i den vilde og uforudsigelige natur, men han understreger, at netop naturen har en særlig evne til at give børn den ro, de måske søger.

Læs også: Naturen er verdens bedste legeplads

- Børn med autisme har mange udfordringer med selv de mest selvfølgelige og almindelige gøremål i dagligdagen. Derfor kan det umiddelbart virke ganske uovervejet at prøve at lokke børn og unge med autisme ud i naturen. Her er mange lyde, kraftige lugte, lys, problematiske overflader og et konstant skiftende vejr. Min datter på 14 år har autisme og flere andre udfordringer. Vi har været ude i naturen næsten hver weekend hele hendes liv. Det har været i regn, mudder, sol og sne, og hun har haft skønne timer, der har givet viden, erfaring, tryghed og selvværd. For hende og andre børn med autisme, som jeg har haft med på ture i naturen, har det tydeligt vist sig, at turene giver ro til fordybelse, skaber stor interesse for det levende og giver dem mulighed for og lyst til fysisk udfoldelse. Også de sociale relationer og legen fungerer bedre, fortæller han.

Naturen gavner både krop og sind

For selvom naturen er vild, er den alligevel ofte mindre kompleks at opholde sig i end de fleste andre steder, da der hverken er skilte, skiftende sociale relationer, trafik eller støj, man konstant skal forholde sig til, forklarer Thomas Neumann.

Læs også: Styrer du dit barns leg?

- Naturen er som regel tydelig i sine signaler. Solid dokumentation viser, at naturen får os til at stresse ned, bl.a. ved at vi ikke skal forholde os til alt muligt. Og det grønne virker i sig selv beroligende på hjernen. Undersøgelser viser desuden, at børn, der bruger naturen i barndommen, også bruger den, når de er voksne - bl.a. til rekreative formål, siger han og påpeger, at naturen også gavner rent os rent fysisk, da vi bevæger os meget mere, når vi er i naturen, og det styrker både led, balanceevne og muskler.

Også for de særligt sensitive - og alle andre børn

Bogen er i første omgang blevet skrevet med børn med autisme i tankerne. Men særligt sensitive børn oplever mange af de samme udfordringer i forhold til at komme ud i naturen - og de og deres familie vil ifølge Thomas Neumann have samme udbytte af at afprøve bogens mange forslag til ture og oplevelser.

Og aktiviteterne kan narturligvis også bruges af alle andre børn og deres familier.

- Husk, at det også giver ro og glæde hos de voksne og resten af familien at være ude i naturen. Alle vinder på at komme ud i det grønne, siger Thomas Neumann.

Læs også: Hjælp dit særligt sensitive barn

Han bakkes op af Kirsten Callesen, der er psykolog og leder af Psykologisk Ressource Center.

- Det er almen viden, at det er sundt at komme ud og bevæge sig, og at det gavner ens hjerne og psykiske og fysiske trivsel at være ude i naturen. Der er lavet flere undersøgelser af, hvordan ophold i naturen kan være med til at lette stress og depressioner, og samspillet mellem bevægelse og natur kan virke præventivt for psykiske udfordringer. En række undersøgelser viser, at børn, der opholder sig og leger i naturen, bliver mindre syge, får bedre motorik, mere motion, er bedre til at fordybe sig og har færre sociale konflikter, siger hun.

Ideer til lege i naturen

• Rul ned ad en bakke
• Lav en dæmning
• Slå smut med sten
• Klatr op i et træ
• Sæt en drage op
• Leg i sneen, f.eks. ved at kælke
• Find og fang smådyr
• Gå en naturtur i mørke (gerne med lygte)
• Lav en hule
• Plant et frø og se det gro
• Undersøg livet i et vandhul

Her kan du købe bogen 'Gode naturoplevelser - for børn med autisme og særligt sensitive børn' >>

Sjove mor-citater:

Læs mere om:

Læs også