Kærlighed og sex
13. november 2014

Hver fjerde kvinde taler ikke om sex med andre

Snakker du åbenhjertigt om dit sexliv med både din partner og venindeflokken, eller får du røde ører, når samtalen drejer ind på elskov og eskapader i soveværelset? Blufærdighed er helt normalt, men hvis du taler med andre om sex kan det faktisk gøre både dit samliv og dit sexliv bedre
Af: Charlotte Kobberøe Fink, redigeret af Charlotte Hallbæck
Hver fjerde kvinde taler ikke om sex med andre

Foto: Panthermedia

Hvis du taler med andre om sex kan det faktisk gøre dit sexliv bedre

Aldrig har det været mere legalt at tale åbent og ærligt i det offentlige rum om sex. Men når det kommer til at tale om vores eget sexliv, er vi måske hurtigere til at klappe i, end man skulle tro. En undersøgelse, som YouGov har foretaget for FEMINA, viser i hvert fald, at 22 % af de adspurgte kvinder ikke taler om sex med andre – overhovedet.

Men der er ikke noget unormalt over, at sex er en privatsag for knapt hver fjerde af os, siger parterapeut Martin Østergaard. Men der kan dog være en risiko for, at man kommer til at sidde fast i tabuet:

- Sex bliver så dramatisk, fordi det er sex, det handler om. Ligesom med meget andet er der følelser forbundet med det, og de følelser er det meget fint at kunne give udtryk for. Men vi har bare et eller andet tabu omkring sex og de følelser, der er forbundet med det, så det er blevet forkrampet. Men det kan altså betyde, at vi får et dårligere sexliv, hvis vi ikke taler med andre om sex. Man kan jo leve i nogle ubalancer, og hvis man ikke får snakket om det, så kan det rent faktisk betyde, at man kommer til at sidde fast i nogle problemer og ikke udvikler sig seksuelt, siger Martin Østergaard.

LÆS OGSÅ: Sådan får du ham til at tale om sit sexliv

LÆS OGSÅ: Vi er imod utroskab, men er utro alligevel, viser en undersøgelse

Alle flyver rundt på bordene

Sexolog Rikke Thuesen mener også, at et problem kan være, at man risikerer at få en sort-hvid opfattelse af, hvordan sex er og skal være.

- Det, der tit sker, er, at vi får et lidt unuanceret billede af, hvordan seksualiteten er, fordi vi ikke hører om andres sexliv. Når man begynder at tale om sex, sker der det, at man pludselig indser, at gud, så er det måske ikke så unormalt, sådan som vi har det. Mange mennesker tror, at alle andre flyver rundt på bordene og giver den gas. Men når de så snakker med hinanden om, at der også nogle gange kan være problemer med at have lyst, eller man måske bare dyrker sex en gang om ugen, så finder man ud af, at gud, hvor dejligt, så er der andre, der har det ligesom mig. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi får snakket om seksualiteten. Jeg tror, der er mange, der går og føler sig lidt ensomme og lidt forkerte tilpas, fordi de rent faktisk ikke ved særlig meget om andres seksualitet, siger Rikke Thuesen.

LÆS OGSÅ: Sex er blevet en belastning i forholdet, siger en sognepræst

Derudover fremhæver Martin Østergaard også vigtigheden af at blive enige i parforholdet om, hvor meget man skal tale om sex.

- Hvis man selv er meget åben omkring at snakke om sex, og man har en partner, der er meget reserveret, så kan det, at man snakker meget om sexlivet, og hvad man godt kan lide og så videre, godt opfattes af den anden som en kritik. Og det kan få personen til at lukke i og føle sig hæmmet. Man tænker måske selv, at man taler frit og åbent om det, fordi man har lyst til at udvikle forholdet, men i virkeligheden har ens partner måske ikke det samme behov og føler sig intimideret – og så bliver tingene problematiseret, uden at det egentlig var hensigten, siger Martin Østergaard.

Læs også