Skældud er lige så slemt som at slå
Skældud skader
Noget af det allervigtigste for børn er, at de ikke bliver skældt ud. Det siger børnene selv, og det har de helt ret i, mener børneforsker Erik Sigsgaard.
Læs også: Så ofte får børn skældud
- Børnene opfatter skældud som, at de voksne slår med stemmen. Det er magtanvendelse, og det er meget ubehageligt for børnene. Det handler meget om synet på børnene. Børn har krav på at blive behandlet med respekt. Hvis atmosfæren i hjemmet er præget af varme, glæde og nærhed, så vil en enkelt svipser ikke skade meget, særligt ikke, hvis far eller mor viser og siger, at de beklager. Men er atmosfæren præget af strenghed, pligt, bebrejdelser og konsekvens, så vil skældud få karakter af fordømmelse, skyld og skam, og barnet og dets forhold til forældrene vil tage skade, siger han til Politiken.
Hvad er alternativet til skældud?
Men hvad skal man så gøre i stedet, hvis barnet ikke har opført sig ordentligt og har brug for irettesættelse?
Læs også: Psykolog: Skældud skader - gør dette i stedet!
Erik Sigsgaard mener her, at vi rent faktisk kan lære af børnenes egne forslag:
- De siger: De voksne skal bare sige det almindeligt og sige tingene igen. I min forskning var det barn efter barn, der sagde det. De kan ikke lide, når de voksnes stemmer bliver høje med en hård tone og en bebrejdende klang. Det, som børnene egentlig taler om, er et ønske om menneskelig tålmodighed. Gør dig klart, at du måske kan tvinge din vilje igennem på kort sigt med skældud, men at meget skældud skader barnet, svækker jeres trygge nærhed og truer jeres relation på sigt, advarer han.
Her kan du købe Erik Sigsgaards bog 'Skæld mindre ud' >>
Skældud skaber selvforagt
Den svenske foredragsholder Petra Krantz Lindgren underviser i konflikthåndtering netop i forhold til børn. Hun er enig i, at skældud er dybt skadeligt.
- Den skaber frygt og skam i barnet. Skammen afføder selvforagt, og frygten gør det vanskeligt for barnet at forstå, hvad den voksne siger. Eftersom skældud næsten altid af barnet opleves som uretfærdigt, skader det også dets forhold til den voksne. Barnet føler foragt og modstand, får hævntanker og begynder at lyve, at få hemmeligheder og at skyde skylden fra sig for at undgå endnu mere skældud. På den måde modvirker gentagne udskældninger lige præcis det mål, mange forældre håber på at nå - børn, som viser respekt og tager ansvar, forklarer hun.
Læs også: Skældud skader - her er 4 gode alternativer
Børn vil gerne gøre det rigtige
Petra Krantz Lindgren understreger, at børn faktisk typisk gerne vil gøre ’det rigtige’ og samarbejde.
Til tider ved de bare ikke, hvad der er det rigtige at gøre, eller de glemmer det eller formår ikke at gøre det:
- I ingen af disse tilfælde er der brug for at skælde ud. Det, der er brug for, er, at vi i en respektfuld tone fortæller, hvordan barnets handlinger påvirker andre mennesker, at vi husker børnene på det og sammen med dem forsøger at finde frem til løsninger, der fungerer for alle. Det vigtigste spørgsmål er, hvordan vreden kommer til udtryk. Sender jeg et signal, der siger: ’Det her er vigtigt for mig. Det her kan jeg ikke acceptere, fordi ...’? Eller sender jeg et signal, der siger: ’Du duer ikke. Du skulle skamme dig. Du burde vide bedre’? Der er stor forskel. Det første signal kan vække et barns empati. Det andet vækker frygt og skam. Når barnet ikke får støtte, eller endda får at vide af de voksne, det er knyttet til, at det skal skamme sig, trækker det sig tilbage og lukker af for sine følelser, fortæller hun.
Læs også: Derfor bør du ikke sende dit vrede barn ind på værelset
Tæm dit barns raserianfald - 12 tips:
Læs også:
Her er hemmeligheden bag velopdragne børn
Sådan sætter du grænser for dit barn
Teknik til gidselforhandling er ideel i børneopdragelsen
Sådan siger du nej til dit barn - uden at sige nej
Lær dit barn at håndtere konflikter - 5 tips
Artiklen indeholder affiliatelink